O dobri povezanosti z lokalnim okoljem govori tudi delavnica, v okviru katere so dijaki programa tehnik optik prebivalcem slatinskega doma za upokojence pomagali pri novih očalih. Foto: ŠCRS
O dobri povezanosti z lokalnim okoljem govori tudi delavnica, v okviru katere so dijaki programa tehnik optik prebivalcem slatinskega doma za upokojence pomagali pri novih očalih. Foto: ŠCRS
Izzivi steklarstva včeraj, danes in jutri
Že tri leta nimajo vpisa v prvi letnik programa steklarstva. Foto: ŠCRS
Mineralne vode in naše zdravje. Foto: ŠCRS

Šolski center Rogaška Slatina, ki kot edini v Sloveniji izobražuje programa iz področij optike in steklarstva, že nekaj let pripravlja projektne tedne, letos pa so izzive in znanje iskali kar v domačem kraju.

Tako so dijaki na 16 delavnicah po eni strani delili svoje znanje z udeleženci, po drugi strani pa znanje pridobivali od različnih strokovnjakov v domačem okolju. "Dijaki so se lahko učili od starejših, hkrati pa smo tudi mlajši svoje znanje prenašali naprej. Osnovni namen je torej, da se znanje prenaša med generacijami, ob tem pa povečujemo tako prepoznavnost šole kot različnih društev v domačem okolju," je bistvo projekta povzel Andrej Hartman, zaposlen na rogaškoslatinskem šolskem centru.

Šolski center se že nekaj časa bori s praktično ničnim vpisom v program steklarstva, in ravno takšni projekti so po Hartmanovih besedah lahko dober način, da se zanimanje za izobraževanje v smeri steklarstva poveča. "Na ta način se povečuje prepoznavnost našega dela, in tudi otrokom jasno predstavimo možnosti, kako se lahko izobrazijo na naši šoli," dodaja Hartman.

Dijakom so bile na voljo delavnice s številnih področij, tako so spoznavali steklarske mojstre iz Rogaške Slatine, se poučili o mineralni vodi, podeželju in denimo o izzivih steklarstva. O dobri povezanosti z lokalnim okoljem govori tudi delavnica, v okviru katere so dijaki programa tehnik optik prebivalcem rogaškoslatinskega doma za upokojence pomagali pri novih očalih.

Že tri leta brez vpisa v program steklarstva
"Letos je bil velik poudarek projektnega tedna na področju steklarstva in na znanju, ki ga Rogaška Slatina premore na tem področju. Že v samem kraju se namreč čuti, da je tega znanja sicer še veliko, a po drugi strani ga počasi izgubljamo. In zato je naša skrb, da se ta prepoznavni znak ohrani še naprej, in smo tudi projektni teden v veliki meri izpeljali v tej smeri," pa o projektu pravi ravnateljica Šolskega centra Dubravka Berc Prah, ki priznava, da veliko skrbi povzroča ničen vpis v program, ki izobražuje na tem področju.

"Dejansko že tri leta nimamo vpisa v prvi letnik programa steklarstva, dve dijakinji pa zdaj zaključujeta svoje izobraževanje. Zato upamo, da nam ministrstvo za šolstvo vendarle dovoli, da razpišemo program in da bomo nekako prepričali oddelek oziroma skupino otrok, ki bi jih takšno izobraževanje še zanimalo."

Tudi vzroki za nezanimanje otrok za tovrstno izobraževanje so kompleksne narave, je prepričana Dubravka Berc Prah. Vse od propada dela steklarske industrije v kraju pa do razvrednotenja tega poklica. "In ravno projektni teden je dobra pot, da pokažemo, da je tudi v steklu še vedno lepa prihodnost," sklene ravnateljica rogaškoslatinskega šolskega centra.