Kajak kanu klub Čatež ima zdaj svojo progo na Krki pod avtocestnim mostom. Foto: Goran Rovan
Kajak kanu klub Čatež ima zdaj svojo progo na Krki pod avtocestnim mostom. Foto: Goran Rovan
Nov kajakaški center bi služil tako tekmovalcem kot adrenalina željnim turistom in domačinom. Foto: Goran Rovan
Pismo o nameri za gradnjo kajakaške steze pri HE-ju Brežice so podpisali: Bojan Žmavc, Ivan Molan in Sebastjan Selan. Foto: Goran Rovan
Eden izmed pobudnikov za kajakaški center Matjaž Avšič. Foto: Goran Rovan

"Spoznanje, da je sodelovanje pot do uspeha, so danes s podpisom pisma o nameri pri projektu Kajakaška steza Brežice potrdili predstavniki lokalne skupnosti, nacionalne športne zveze in turističnega podjetja. Projekt kajakaške steze predstavlja pomemben dejavnik razvoja uspešnega vodnega športa, ponuja dodatno turistično ponudbo in ima v bližini na voljo vso ustrezno infrastrukturo za potrebe tekmovanj in športnega turizma." Tako so zapisali v sporočilu za javnost občine Brežice ob današnjem podpisu pisma o nameri za projekt "Kajakaška steza Brežice".

Pismo so podpisali brežiški župan Ivan Molan, generalni direktor Term Čatež Sebastjan Selan in predsednik Kajakaške zveze Slovenije Bojan Žmavc. S tem so se zavezali, da se bodo zavzemali za gradnjo nove umetne kajakaške steze, ki naj bi jo postavili ob HE-ju Brežice. Ocenjujejo, da bi ta kajakaški center stal okoli dva milijona evrov, denar zanj pa naj bi zagotovili tudi iz evropskih strukturnih skladov v finančni perspektivi 2014-2020. Kajakaška steza naj bi bila dolga 250 metrov s pet metrov višinske razlike, na njej pa bi lahko pripravljali tudi velika tekmovanja. Seveda pa bi bila namenjena tudi rekreaciji ter domačim in tujim tekmovalcem, saj v tem predelu Evrope še ni podobnega objekta.

Brežiški župan Ivan Molan je prepričan, da je projekt pomemben za razvoj športnega turizma v občini. Sredstva zanj pa namerava občina pridobiti prek ustreznih evropskih razpisov, del sredstev pa bo prispevala iz lastnih proračunskih sredstev. Župan je izpostavil tudi pomemben prispevek Kajak kanu kluba Čatež, pobudnika dejavnosti za projekt kajakaške steze, ki je zaradi svojih uspehov tudi med dobitniki letošnjih občinskih priznanj.

V novem kajakaškem centru vidi velik interes tudi Kajakaška zveza Slovenije. Ob tem je njen predsednik Bojan Žmavc povedal, da je projekt zelo pomemben za razvoj kajakaškega športa, tako vrhunskega kot tudi rekreativnega. Glavni razlog za podporo temu projektu pa je po njegovem v tem, da gre za športno pridobitev, ki jo Slovenija nujno potrebuje, saj bi bil to prvi objekt, ki bi ustrezal standardom, kakršni veljajo v okviru Mednarodne kajakaške zveze za organizacijo tekmovanj, ter bi dopolnil ponudbo obstoječih dveh kajakaških centrov v Tacnu in Solkanu.

Interes za kajakaško, kanuistično, raft, hydrospeed in še kakšno stezo vidijo tudi Terme Čatež, v katerih že vrsto let razvijajo tudi športni turizem. Sodelovanje v projektu gradnje kajakaške steze označujejo kot nadgradnjo ponudbe svojih športnih dejavnosti, zatrjuje generalni direktor Term Čatež Sebastjan Selan in dodaja: "Hkrati pa bomo novo pridobitev prek imena Terme Čatež lahko z roko v roki promovirali z vsemi soudeleženci in podpisniki pisma o nameri."

Kajakaška steza bo večnamenska
Kajakaška proga naj bi služila tudi kot ribja steza za prehod vodnih organizmov. Tega bi morala financirati družba Infra, ki ob verigi hidroelektrarn na spodnji Savi gradi infrastrukturo. Podobna ribja steza ob HE-ju Blanca je stala skoraj milijon evrov, vendar je ta namenjena zgolj za prehod vodnih organizmov. Kajakaški center naj bi bil lociran na levem bregu Save v neposredni bližini jezovne zgradbe HE-ja Brežice. Zanjo že obstaja zakonska podlaga, saj je v državnem prostorskem načrtu zapisano, da je predviden kombiniran prehod za vodne organizme širšega pomena.

Kajakaški center naj bi poleg kajakaške proge sestavljali še dve jezeri – štartno in ciljno -, transportni trak za čolne, čolnarna in spremljajoči objekti z naravnimi tribunami. Progo bi zgradili s prestavljivimi ovirami, tako da bi s tem zadovoljili čim širši krog uporabnikov, hkrati pa bi poskrbeli tudi za varnost tega objekta. Dolžina proge bi bila 250 metrov, višinska razlika pet metrov, širina korita 10 metrov in pretok vode od 4 do 12 kubičnih metrov na sekundo.

Upravljanje tega kajakaškega centra naj bi po besedah Matjaža Avšiča prevzel Kajak kanu Čatež, nadzor nad koriščenjem vode pa naj bi imela družba Hidro elektrarne na spodnji Savi (HESS), ki bi upravljavcu zaračunavala tudi preseženo kvoto brezplačnih ur po vnaprej določenem ceniku.

Gradnja tega centra je ocenjena na 2 mio. evrov. Ker je bilo za gradnjo ribje steza ob HE-ju Blanca porabljeno med 1 in 1,5 mio. evrov, so v brežiški občini prepričani, da če bodo uspešni s prijavo na razpisih v vrednosti participacijskih sredstev do 40 % celotne investicije, potem že delež Infre zadošča za realizacijo celotnega projekta. Pobudniki zanj si želijo, da bi ga zgradili že v letu 2016.

Za MMC Goran Rovan