V Kočevju so razburjeni zaradi pogostih kaznivih dejanj. Foto: BoBo
V Kočevju so razburjeni zaradi pogostih kaznivih dejanj. Foto: BoBo

Poleg vandalizma, vlomov v hiše in drugih kaznivih dejanj v Kočevju opažajo že tudi vse pogostejše napade s poškodbami ljudi, zato je tamkajšnji župan Vladimir Prebilič v pismu predsednika vlade, ministra za notranje zadeve in za pravosodje, tožilstvo, sodstvo in druge v državi pozval, naj ukrepajo: "Če se to ne bo zgodilo, nam preostane samo še državljanska nepokorščina. Tega ne želimo, a če ne bo šlo drugače, bomo to storili v nadaljevanju."

Na četrtkovi izredni seji so kočevski svetniki sprejeli sklep o zahtevi po takojšnjem sklicu sestanka z ministrstvi za notranje zadeve, za pravosodje ter za javno upravo. "Dokler ne bomo začeli s temi ministrski resorji sodelovati, si izmenjevati informacije in se tudi usklajevati v teh naporih, premika ne bo. Ta sestanek se mora organizirati do konca tega meseca," je jasen župan.

Drugi sklep se nanaša na aktivnejši pristop občine, ki bo z lastnimi sredstvi financirala najem varnostnih služb na t.i. najbolj črnih točkah v mestu, kjer prihaja do nasilja (parki in okolice šol). To bo občino stalo približno 27.000 evrov, poskusna doba bo od 1. oktobra do 1. januarja. Eno pomembnih sporočil seje pa je bil še poziv občanom, da vse zaznane kršitve in odstopanja redno prijavljajo policiji, tudi anonimno.

Poleg tega bodo okrepili tudi redarske vrste in zaposlili še dva dodatna občinska redarja, ki bosta prisotna na najbolj kritičnih mestih, okrepili pa bodo tudi videonadzor.

Občani izgubljajo potrpljenje
V občini so zaradi vedno hujših kriminalnih dejanj zlasti pripadnikov romske skupnosti že priča tudi varnostnemu samoorganiziranju domačinov. V primeru, da se sestanek z ministri ne bo zgodil, tako občani za 2. oktober v Kočevju napovedujejo tudi shod z naslovom Stop nasilju. Ob tem je župan izrazil upanje, da se bodo stvari do takrat vendarle premaknile že tako daleč, tako da bo shod bolj v smislu osveščanja kot kakšne akcije.

Maks Vovk, predstavnik Civilne iniciative Stop nasilju v Kočevju, poudarja, da imajo ljudje življenja v strahu dovolj: "Kajti ko si enkrat pretepen, ti vlomijo v avto ali hišo, se ne počutiš več varnega. Če ne moreš več zaupati instituciji, ki bi morala to preprečevati, se pravi, policiji, potem to pomeni brezvladje."

Po besedah Tine Kotnik, svetnice z liste Moja Kočevska, je po dolgoletnem opozarjanju na resnost razmer ta seja kot jeziček na tehtnici: "Stvari so se spremenile. Ljudje se bomo organizirali in zahtevali, da smo vsi enaki pred zakonom."

Policijo je zastopal direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar. Moštvo so okrepili, že zdaj na tem območju dela tudi posebna enota "konjeniške policije, vodniki policijskih psov in kriminalisti, sploh v zadnjem času, ko se je povečalo število ilegalnih migracij".

Sicer pa o odnosu Ljubljane do težav ljudi na Kočevskem po enotnem mnenju občinskih svetnikov priča tudi to, da so se vabilu odzvali le predstavniki gradbene inšpekcije in policije. Ta svoje delo do določene mere vendarle opravi, iz tožilskih in sodniških krogov, kjer se postopki zoper storilce pogosto ustavijo, pa na sejo ni bilo nikogar.

V Kočevju se razrašča mladostniški vandalizem.