Ljubljana je prazna, od danes je zaprta tudi večina otroških igrišč. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Ljubljana je prazna, od danes je zaprta tudi večina otroških igrišč. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Od danes so v prestolnici zaprta igrišča ob osnovnih šolah in športno igrišče v Tivoliju. "Na igriščih, kjer omejitev dostopa ni mogoča, nameščamo opozorila, da so zaprta." Nekatere slovenske občine so že uvedle kazni. Zoran Janković: "Apeliram predvsem na starše. Naj kaznujemo otroke? Ukrep, ki ga je predlagala vlada, je primeren. Družite se le v okviru domačih in ostanite doma."

Tudi rekreacijske površine, denimo PST, so bolj polne, kot bi bilo priporočljivo. "Tukaj smo v dilemi. Po eni strani je pravilno, da gredo ljudje na sprehod, toda skupine morajo biti majhne. Ponosen sem na meščane. Velika večina spoštuje navodila in ravna odgovorno, samoizolativno. Upoštevajo tudi mnenje zdravnice, ki smo ga slišali v Odmevih, ko je rekla, da je treba skrbeti za imunski sistem in se tudi gibati v naravi, seveda običajno le v družinskem krogu."

Kako pa je z varstvom otrok tistih staršev, ki morajo v teh izrednih razmerah delati? "Dobili smo seznam 379 otrok zaposlenih v UKC-ju in pripravili ter razkužili vrtec in OŠ Vodmat ter vrtec Ledina za zaposlene v zdravstvenem domu. Potem je prišla odredba, da je obvezno varstvo na domu. V tem trenutku 27 otrok potrebuje varstvo na domu. Oglasilo se je veliko prostovoljcev, tudi 61 vzgojiteljic in učiteljev, tako da je to pokrito. Hkrati imamo učence iz socialno ogroženih družin, ki smo jim danes že dostavili 143 kosil na dom. Treba je bilo organizirati dostavo. Ker so vozniki LPP-ja doma, smo jih pozvali in hitro se je oglasilo 100 voznikov."

Hostel Celica na voljo zaposlenim v UKC-ju
Ker je javni prevoz ustavljen, zaposleni v UKC-ju, ki ne živijo v Ljubljani in nimajo svojega avtomobila, težko pridejo na delo. Župan Janković je dnevno v stiku z direktorjem UKC-ja Janezom Poklukarjem: "Povedal mi je, da so težave z medicinskim osebjem, ki ni iz Ljubljane. Razkužili smo hostel Celica in ga predajamo v uporabo. Direktor bo vsak dan sporočil imena tistih, ki bodo prespali. Tudi domovom za ostarele smo ponudili zložljive postelje, prve tri smo že oddali."

Vse dežurne službe še vedno opravljajo svoje delo, tudi odvoz smeti poteka normalno. "Tukaj bi prosil meščane, da ne odlagajo kosovnih odpadkov na pločnike, sicer bo inšpekcija pisala kazni. Ta trenutek moramo pobirati predvsem smeti iz zabojnikov, da ne bi bilo drugih okužb."

"Takšnih razmer ne pomnim, sem pa ponosen na meščane. Velika veščina spoštuje navodila in ravna odgovorno," pravi ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo

Parkirnih mest dovolj, redarjev se ni treba bati
Parkirišča v lasti občine so brezplačna. "Parkirnih mest je dovolj, 11 tisoč je brezplačnih, le v garažah je treba plačati. Bi pa prosil vse, da ne parkirajo po pločnikih in zelenicah. Mestno redarstvo sicer ne piše kazni, razen v najhujših primerih. Zdaj redarji pomagajo predvsem pred vhodi v zdravstvene domove."

Osrednja tržnica ostaja odprta do 14. ure, vendar le za sadje in zelenjavo. Odprta je tudi pokrita tržnica.

V ponedeljek na zvezi s premierjem Janšo
Je bil v zadnjih dneh župan Ljubljane kaj v navezi z vlado? "Bil sem tako na zvezi z vlado Marjana Šarca, ki je imela po mojem mnenju primerna sporočila za takrat, v ponedeljek zvečer sva se glede ukrepov pogovarjala tudi z Janezom Janšo. Povedal sem, kaj se dogaja. Osrednja Slovenija je imela največ primerov okužbe, kar je tudi logično, tukaj živi 500 tisoč ljudi. Zdaj je čas, da se pozabijo politične zamere in populizmi in da vsi delujemo v isti smeri. Pa da so sporočila jasna. Predvsem najbolj pomagamo, če ostanemo doma."