Policija je eno osebo aretirala. Foto: Ana Marija Bosak
Policija je eno osebo aretirala. Foto: Ana Marija Bosak
Franc Trček
Trčka so policisti potegnili iz množice protestnikov in pridržali. Foto: BoBo
Protestniki so zahtevali razpustitev mestnega sveta. Foto: Saška Jazbec
Policija pred stavbo mariborske občine. Foto: Matej Korošec
Protest proti mariborskim svetnikom
Trobljenje v znak protesta. Foto: BoBo
Napeto dogajanje pred mariborsko občino
Studio City: Franc Trček po aretaciji
Protestnike z občine odstranila policija
Protest v mariborski občini

Protestniki so se organizirali prek omrežja Facebook, svoj prihod na občino pa so tudi napovedali. Zaradi okrepljene varnostne službe protestniki niso prišli dlje od pritličja, a so bili z zahtevami po razpustitvi mestnega sveta zelo glasni, pri sebi so imeli tudi troblje, zvonce in boben. Kot je poročal novinar TV Slovenija Matej Korošec, je seja sveta ves čas potekala nemoteno.

Pred stavbo občine je bilo približno 80 protestnikov, vpili pa so "Mi smo Maribor!" in "Lopovi!". Zunaj sta stali po dve policijski in gasilsko vozilo, policisti pa so bili tudi v stavbi.

"Dobili so navodilo, naj me aretirajo"
Aretirali so sociologa in profesorja s Fakultete za družbene vede Franca Trčka. "Povedali so mi, da so od nadrejenih dobili navodilo, naj tokrat iz množice potegnejo mene. Pri tem so me vlekli za šal, mi zbili očala ter strgali budno. Na policiji so mi povedlai, da me bodo poklicali tudi na informativni razgovor glede mojih objav na Facebooku. Gre za načrtno zastrahovanje. Povampirjeni oblasti sporočam, da lahko ubijejo očeta treh otrok in soskrbnika petih, a Maribora in naše vstaje ne boste ustavili!" je povedal Trček.

Danes se je to zgodilo njemu, jutri nekomu drugemu, pojutrišnjem mogoče vam, je dejal in dodal, da v Sloveniji očitno nimamo vlade, pač pa strahovlado.

Policisti Trčkove očitke zanikajo in zatrjujejo, da je "kršil javni red in mir ter ni upošteval ukaza policistov, zato so ga pridržali in mu izdali plačilni nalog. Pri tem so ga z uporabo fizične sile podrli na tla in ga vklenili."

Na Twitterju se je oglasil tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in zapisal, da so v policijskih postopkih, temelječih na zakonu, bili in bodo vsi obravnavani enako in nič drugače.

Način spominja na policijsko državo
"Pridržanje in po naših informacijah tudi uporaba sile zoper našega kolega dr. Franca Trčka ob današnjih nenasilnih protestih državljank in državljanov na Mariborski občini daje žal prav tistim, ki opozarjajo, da se v Sloveniji hitro razrašča način delovanja državnih organov, ki ga v strokovni terminologiji poznamo pod pojmom policijska država. S tem ko represivni organi preprečujejo javno izražanje nezadovoljstva, oblast krši temelje ustavnega reda Republike Slovenije. Slovensko sociološko društvo kot eden od tvornih akterjev nastajanja neodvisne in demokratične Slovenije proti takšnemu nespoštovanju ustave in omejevanju državljanskih svoboščin ostro protestira," je v odzivu na mariborske dogodke zapisala predsednica društva Milica Antić Gaber.

"Uredništvo Časopisa za kritiko znanosti ostro obsoja policijsko nasilje, ki ga že dlje časa spremljamo v Mariboru. Posebej obsojamo zadnjo represivno akcijo, saj sta se v primežu nasilja tokrat znašla tudi sourednica Časopisa za kritiko znanosti, dr. Marta Gregorčič, in naš prijatelj in sodelavec, dr. Franc Trček. Marta Gregorčič je kljub mirnemu protestu s strani policije utrpela udarce po glavi in telesu, skrajno nasilno pa so s številnimi udarci policisti ukrepali tudi proti Trčku, ki je bil povrh vsega še selektivno tarča pripora. Zavedamo se, da je nasilje veliki izenačevalec in da so titule in nazivi v takšnih situacijah malodane nepotrebni. Kljub temu proti temu posegu protestiramo tudi v imenu intelektualne skupnosti, ki ji tako ali drugače pripadamo," je zapisala v. d. odgovorne urednice ČKZ-ja Nina Kozinc.

Policisti: Protestniki motili delovni proces
42 protestnikov so policisti popisali. Vsi legitimirani bodo po besedah policistov prejeli plačilne naloge, saj so s kričanjem in sirenami "motili delovni proces v zgradbi MO Maribor". "Zato jih je pristojna oseba UE Maribor opozorila, naj s kršitvijo prenehajo. Ker osebe tega niso upoštevale, so policisti na kraju večkrat po megafonu ukazali, naj prenehajo s kršitvijo, česar pa kršitelji tudi niso upoštevali. Policisti so zato ukazali, naj osebe zapustijo stavbo, česar prav tako niso upoštevali, zato so policisti s počasno hojo v kordonu v smeri izhoda iz zgradbe MO Maribor in potiskanjem s ščiti prisilili množico, da so počasi zapustili zgradbo," so svoje videnje dogodka opisali na Policijski upravi Maribor.

Večer je poročal tudi, da je eden izmed policistov eno protestnico odrinil, zaradi česar je ta padla na tla in se onesvestila. Tiskovni predstavnik PU Maribor Bartolo Lampret je dejal, da ženska "v postopku s policisti ni hotela dati osebnih podatkov, prav tako ni upoštevala ukaza policistov, da stopi z njimi do službenega vozila, kjer bo nadaljevan postopek ugotavljanja identitete. Pri tem ji je postalo slabo, zato so bili na kraj poklicani reševalci in ji nudili prvo pomoč. Po vstopu v reševalno vozilo je po izjavi reševalca zavrnila zdravstveno oskrbo."

Svetnik zahteval, da odstranijo protestnike
Novinarji so se morali za spremljanje seje prvič do zdaj predhodno akreditirati.

Policija je protestnike večkrat pozvala, naj se razidejo. K odstranitvi protestnikov je pozval tudi svetnik DeSUS-a Janez Ujčič, a mu je podžupan Milan Mikl odvrnil, da imajo protestniki, dokler vse poteka brez nasilja, pravico protestirati. Poleg tega pa bi z drugačnim ravnanjem množico le še dodatno razburili, je prepričan Mikl, ki je zagotovil, da je za varnost zagotovljeno. Kot je za Radio Slovenija poročala Katarina Hleb Černejšek, je bilo nekaj časa v stavbi občine približno toliko policistov in varnostnikov kot protestnikov.

"Najprej proračun, šele nato odstop"
Na seji mestnega sveta je bilo sicer prisotnih 25 svetnikov ter trije, ki so bili potrjeni za nadomestne. Novi člani so postali Jože Protner (LDS), Jožef Škof (Županova lista in SLS) in Donald Keranovič (SMS - Zeleni), medtem ko se je Mirjana Stiplovšek Gorza (Zares) svoji pravici odpovedala. Štirih svetnikov SD-ja ne bo zamenjal nihče in bodo nove na ta mesta izvolili hkrati z županskimi volitvami.

Do zdaj je odstopilo 10 svetnikov od skupno 45, za takojšnjo razpustitev mestnega sveta pa bi moralo odstopiti najmanj 23 svetnikov. Večina mestnih svetnikov kot razlog za svoje vztrajanje na položaju izpostavlja ravno nujnost sprejetja občinskega proračuna.

Ni predvidenega novega zadolževanja
Mestni proračun obsega 104 milijone evrov. V primerjavi z lanskim je mnogo nižji, tako na prihodkovni kot odhodkovni strani, in ne predvideva novega zadolževanja. Največji delež predstavljajo davčni prihodki v vrednosti 84 milijonov evrov.

Med načrtovanimi projekti v letošnjem letu sta izgradnja zunanjega avditorija lutkovnega gledališča (1,2 milijona evrov) in obnova Ulice pariške komune (milijon evrov), za kar si obetajo evropska sredstva, medtem ko bodo ostali projekti, kot so nova umetnostna galerija, knjižnica Rotovž in KC Pekarna, morali počakati na naslednja leta.

Sicer pa so koalicijske stranke predlog proračuna podprle, nasprotovali so mu le v Listi za pravičnost in razvoj, nenaklonjen mu je bil tudi Rok Peče (Lipa).

Posnetek prerivanja med protestniki in policijo (YouTubov kanal Prisotnoststeje):

Napeto dogajanje pred mariborsko občino
Studio City: Franc Trček po aretaciji
Protestnike z občine odstranila policija
Protest v mariborski občini