Foto: EPA
Foto: EPA

Cisterne morajo po novem polniti v Slovenj Gradcu, je za Radio Slovenija pojasnila direktorica komunalnega podjetja Log Meta Tasič Bukovec.

"Veliki vodohran, ki preskrbuje glavno središče mesta iz Kotelj, se je že začel zniževati in se je izpraznil, tako da niti z gasilci ne moremo več v Kotljah natočiti vode, zato smo se morali obrniti na komunalo Slovenj Gradec, kjer bomo zdaj lahko še točili vodo, tako smo vsaj dogovorjeni," je pojasnila Tasič Bukovec.

Ljudi v Mežiški dolini zato pozivajo, naj z vodo ravnajo čim varčneje. Na Prevaljah ima dom starejših končno spet pitno vodo. Kot je za Radio Slovenija zatrdil župan Matic Tasič, v domu vsak dan napolnijo 30-kubično cisterno, ki je napeljana neposredno na njihov vodovod.

Kam z muljem?

Tamkajšnje prebivalce še vedno skrbi, kam z naplavljenim, potencialno onesnaženim muljem.

"Za del mulja vemo, da nima takšne vsebnosti teh nevarnih snovi, da bi predstavljal resno nevarnost, en del pa zagotovo in seveda tudi to bo treba rešiti v relativno kratkem času. To je izziv. Če bodo v delu tega mulja koncentracije izjemno visoke, gre potem za nevaren odpadek, kar pa seveda potegne za sabo tudi ravnanje s tem. Vsi postopki morajo biti ustrezno izvedeni," je za Radio Slovenija povedal vodja vladne skupine za obnovo Boštjan Šefic. Največji izziv bo najti ustrezen prostor za skladiščenje in pozneje tudi uničenje tega mulja, saj s preselitvijo ne smejo onesnažiti nekega drugega področja.

Šefic je za Radio Slovenija še poudaril, da bo treba zagotoviti pregledno in upravičeno uporabo denarja za obnovo. Sistem za to bo določen v zakonu o obnovi.