Kartonaste lutke v središču Tolmina. Foto: Miloš Batistuta
Kartonaste lutke v središču Tolmina. Foto: Miloš Batistuta

V središču Tolmina je že ves dan glavna atrakcija 23 kartonastih lutk, ki so jih neznanci ponoči postavili ob dnevu upora proti okupatorju. "Voda je naša, to ljudstvo razglaša", "Za pitno vodo", "Živela OF", "Vsem se nam toži po bivši svobodi", "Maske gor – maske dol", "Pustite nam dihati" in "Nazaj v normalo" so transparenti, ki jih v rokah držijo fotogenični kartonasti protestniki, z maskami postavljeni na varni razdalji. Že zgodaj zjutraj so fotografije zakrožile po družbenih omrežjih in privabile nemalo radovednih mimoidočih.

Kartonasti protestniki nosijo tudi maske in so postavljeni na varni razdalji. Foto: Miloš Batistuta
Kartonasti protestniki nosijo tudi maske in so postavljeni na varni razdalji. Foto: Miloš Batistuta

"Ta protest mi je kar super, sem ga videla na Facebooku, sem rekla, da moram priti pogledat, se tudi strinjam z vsem, kar piše. Malo sem razočarana nad vsem, kar se dogaja, ampak poskušamo z delom, normalnim življenjem iti skozi to in upamo, da nam bo uspelo ter da se ne bo vrnilo čez nekaj mesecev, ko bodo dopusti mimo," je v radijski mikrofon povedala ena izmed mimoidočih. "Čudovita je, navdušena sem nad njo," pa je o protestniški inštalaciji menila druga.

"Po mojem sporočajo en tak tihi punt, ker mislim, da se to ne dogaja prav pogosto v naši republiki Sloveniji in kontradiktorno ukrepom, ker se ljudje ne smemo zbirati v večjem številu kot 10, na nekem avtobusu jih je lahko 50, na nekem mestnem trgu pa največ 10 ali manj. Zdi se mi zanimiva inštalacija, manjkajo take stvari še kje, želel bi si jih še več," sporočilnost kartonastih protestnikov vidi eden od sogovornikov. "Ti transparenti povedo vse, vsem se nam toži po nekdanji svobodi," so še poudarili domačini, ki podpirajo, da se je v Tolmincih, znanih tudi po kmečkem puntu leta 1713, vsaj delno prebudil puntarski duh.

V Tolminu postavljeni kartonasti protestniki