PixabayCena dnevnega varstva bo slabih 15 evrov, objekt pa bo začel obratovati takoj, ko bodo imeli dovolj prijav. Foto:
PixabayCena dnevnega varstva bo slabih 15 evrov, objekt pa bo začel obratovati takoj, ko bodo imeli dovolj prijav. Foto:

Polanščekova domačija, zgrajena leta 1929, je sicer zaščitena kot kulturni spomenik, vendar je bila dotrajana. Leta 2016 pa so dvorišče in stavbo začeli čistiti, bivalni del pa gradbeno preurejati v dnevni center za starejše. Zdaj so v njem kuhinja, jedilnica, sanitarije, prostor za počitek, kopalnica, gospodinjska soba in medprostor.

Županja občine Turnišče in kandidatka za županjo Vesna Jerala Zver je ob odprtju povedala, da se bodo v Polanščekovi domačiji v prihodnje učili, družili, zabavali, spoznavali in ustvarjali, namenjena pa bo vsem rodovom v občini.

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj je opozoril, da je Slovenija po demografskih merilih med najbolj izpostavljenimi, da se bo starostna struktura prebivalcev dramatično spremenila. Po projekcijah bo že leta 2025 več kot 20 odstotkov evropskih prebivalcev starih 65 let ali več, zlasti pa se bo povečalo število starostnikov v starosti nad 80 let.

Dnevno varstvo v dnevnih centrih je ena od alternativnih oblik oskrbe starejših, ki je v zahodnoevropskih družbah dobro razvita. Kot je povedal Hoblaj, pa je tudi zmagovalna kombinacija za vse, saj starejši ostanejo v domačem okolju, njihovi sorodniki imajo zagotovljeno varstvo, krajevna skupnost pa občanom ponudi storitev, ki je cenejša in dostopnejša.

Dom starejših Rakičan že zdaj skrbi za institucionalno varstvo, pomoč na domu v devetih pomurskih občinah, razvaža kosila, ponuja tržne storitve, kot so hišna opravila in prevozi, kot prvi v Sloveniji pa razvija mrežo dnevnih centrov v regiji. Ti so že v Murski Soboti, pri Svetem Juriju, turniški je tretji. Kmalu ga bodo odprli v Bakovcih, prihodnje leto pa na Tišini.

Cena dnevnega varstva bo slabih 15 evrov, objekt pa bo začel obratovati takoj, ko bodo imeli dovolj prijav.