Nekaj stanovalcev se je zbralo pred bodočo gostilno in izrazilo nasprotovanje. Foto: BoBo
Nekaj stanovalcev se je zbralo pred bodočo gostilno in izrazilo nasprotovanje. Foto: BoBo
Prostor romske restavracije Romani kafenava
Mariborski župan Andrej Fištravec je z združenjem Epeka prejšnji teden po nekaj zapletih vendarle podpisal pogodbo za najem prostora v nekdanji gostilni Ču-Ču na Gorkega ulici, kjer bodo odprli romsko restavracijo Romano Kafenava. Foto: Matek Kristovič

V uradu varuha človekovih pravic poudarjajo, da skuša projekt restavracije Romano Kafenava v organizaciji združenja Epeka s prijemi socialnega podjetništva premostiti kar nekaj družbenih ovir. Omogočiti želi večjo zaposljivost romske populacije, ki je med najslabše zaposljivimi tudi zaradi diskriminacije zaradi njihovega etničnega rodu ali celo večplastne diskriminacije.

"Aktivna in uspešna vključitev Romov na trg delovne sile jih lahko izključi iz sistema prejemnikov socialnih pomoči in ovrže stereotipe o njihovih prevladujočih lastnostih," so zapisali. Upajo tudi, da do zbiranja podpisov proti odprtju restavracije ne prihaja zaradi nestrpnosti oziroma zato, ker naj bi v lokalu delali le Romi.

Protest pred prostorom bodoče restavracije
Svet mestne četrti Magdalena, kjer zbirajo podpise, odločno zavrača medijska poročanja, v katerih se jih neupravičeno obsoja nestrpnosti zoper romsko skupnost. Mestna četrt po njihovih besedah ne nasprotuje romski gostilni, ampak odločno vsakršni gostinski dejavnosti v spomeniško zaščitenih objektih in še naprej podpira načrtovane projekte medgeneracijskega centra.

Mariborski župan Andrej Fištravec je zbor občanov, na katerem naj bi se pogovorili o pomislekih prebivalcev, obljubil za konec tedna, kljub temu pa se je danes tam zbrala manjša skupina 20 nasprotnikov odprtja gostilne. Neznani organizatorji protesta so v letakih opozarjali, da jim župan "pred njihove spalnice vsiljuje še eno gostilno in težave pred največjo šolo v mestu".

Ob skupini nasprotnikov se je na prizorišču zbralo še nekaj privržencev projekta, ki so nasprotnike ob navzočnosti nekaj policistov obsojali zaradi rasizma, a so se po dobri uri mirno razšli.