Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Po besedah vršilke dolžnosti direktorice ZD Velenje Maje Škerjanec lahko do portala Iris posameznik dostopa po registraciji. Registracija na portalu bo za bolnike mogoča na dva načina. Prva pot bo z uporabo digitalnega certifikata SIGEN-CA, SIGOV-Ca ali SI-PASS. Druga pa z osebno identifikacijo v ambulanti, ko bo zdravstveni delavec posameznika dodal v sistem.

V tem primeru bo ob registraciji posameznik prejel dve kodi za registracijo, eno po elektronski pošti, drugo pa po SMS-sporočilu, ki veljata 24 ur, in omogočata registracijo. Za vnos v sistem so v ambulanti nujno potrebni osebni podatki, mobilna telefonska številka in elektronski naslov.

Takšno registracijo že uporabljajo nekateri drugi zdravstveni domovi po Sloveniji, kot sta ZD Ljubljana in ZD Koper.

"Če posameznik nima lastnega elektronskega naslova in mobilne številke, lahko za registracijo v portal Iris portal pooblasti drugo osebo. V tem primeru pooblaščena oseba opravi sam postopek registracije, posameznik pa podpiše pooblastilo, kar pride največkrat v poštev predvsem pri starejših osebah in otrocih," je še pojasnila Škerjanec.

Če so otroci mlajši ob 15 let, jim pooblastila ni treba podpisati, saj bo starš oz. zakoniti skrbnik opravil postopek registracije. V posameznih primerih morajo zdravstveni delavci poleg postopka registracije še ročno dodati pooblastitelja.

Če je otrok starejši od 15 let, je obvezno pooblastilo otroka z lastnoročnim podpisom. Seveda to velja, če bodo registracijo prek portala Iris opravili starši oz. zakoniti skrbniki.

Preverjanje podatkov

Registracija v ambulanti ali v infotočki je pomemben postopek, pri katerem je potrebna natančnost, zato bodo zdravstveni delavci ZD Velenje preverjali oz. identificirali posameznika.

S klikom na ikono portal Iris na vstopni spletni strani ZD Velenje, ki jo bolniki najdejo v skrajno desni strani vstopne spletne strani, se bodo odprli koraki za registracijo in odgovori na dodatna vprašanja z informacijami in navodili: https://portal.zd-velenje.si/login.

Za zaposlene ZD Velenje so stekla tudi izobraževanja in delavnice za uporabo omenjenega portala. S prehodom na portal pa se bo komunikacija po elektronski pošti in spletnih obrazcih, ki se uporabljajo v enotah predšolskih, šolskih in splošnih ambulant, s 1. januarjem prihodnje leto ukinila. Izjema bo komunikacija infotočke z ambulantami.