V Šaleški dolini  se je porodila ideja, da bi polepšali okolje na zanimiv in ekološki način z oblačenjem dreves, pri tem pa bi ljudje vseh generacij intenzivno sodelovali s pletenjem, kvačkanjem, šivanjem in oblikovanjem izdelkov. Foto: Robert Baron
V Šaleški dolini se je porodila ideja, da bi polepšali okolje na zanimiv in ekološki način z oblačenjem dreves, pri tem pa bi ljudje vseh generacij intenzivno sodelovali s pletenjem, kvačkanjem, šivanjem in oblikovanjem izdelkov. Foto: Robert Baron
Oblečena drevesa
Ustvarjalci, sodelovali so tako odrasli kot otroci, so porabili 282 kg preje, pa 509 kilogramov gline, jutovino, druge tkanine, odslužene šale, pregrinjala in podobno. Foto: Robert Baron

Danes so bile v Šoštanju in Topolšici odprte tri razstave v okviru projekta, ki ga je koordinirala Ljudska univerza Velenje s finančno pomočjo Društva za razvoj podeželja Šaleške doline LAS – Leader, zasnoval pa ga je Miha Cojhter, šaleški oblikovalec, ki študira interaktivno umetnost v Linzu v Avstriji.

Projekt ohranja domačo obrt, stare običaje - pletenje, kvačkanje, šivanje -, spodbuja zanimanje za volno, oblikovanje izdelkov iz nje in ekološko predelavo starih pletenih izdelkov. Ob tem se je porodila še ideja, da bi polepšali okolje na zanimiv in ekološki način z oblačenjem dreves, pri tem pa bi ljudje vseh generacij intenzivno sodelovali s pletenjem, kvačkanjem, šivanjem in oblikovanjem izdelkov.

Projektu se je pridružil tudi Center starejših Zimzelen. V njem stanovalke veliko pletejo, zato jim ponudba za sodelovanje ni predstavljala posebnih težav, temveč izziv in presenečenje glede na končni cilj - oblačenje dreves. Zima je bila dolga in izkoristile so jo za pletenje dolgih raznobarvnih šalov. V pletenje je bilo vključenih 34 stanovalk in stanovalcev, 13 zaposlenih ter devet prostovoljk Veronik. Na bivalne enote so postavili košaro s pletilkami in volno in povabili obiskovalce, svojce stanovalcev, da pletejo z njimi. Kar nekaj se jih je ob klepetu s sorodniki tudi odzvalo temu povabilu.

Skupaj so ustvarili pletenine, s katerimi so oblekli drevo v parku v Topolšici, ograjo mostu med Termami in Zimzelenom, smreko ob mostu ter naredili pleteno in kvačkano zgodbo v obliki zaves v senčnici na domačem dvorišču.

Oblečenih dreves se veselijo tudi šoštanjski otroci na osrednjem igrišču, pa obiskovalci Term Topolšica, kjer je v pisane barve in številne vzorce odetih več dreves v drevoredu tamkajšnjega parka.

Ustvarjalci, sodelovali so tako odrasli kot otroci, so porabili 282 kg preje, pa 509 kilogramov gline, jutovino, druge tkanine, odslužene šale, pregrinjala in podobno.

Duška Lah (TV Slovenija)

Oblečena drevesa v Šaleški dolini
Oblečena drevesa v Šaleški dolini