Odvoz odpadkov bo zaradi DDV-ja dražji. Foto: BoBo
Odvoz odpadkov bo zaradi DDV-ja dražji. Foto: BoBo


Svet ustanoviteljev javnih podjetij se je tako odločil, da se bodo cene storitev podjetij Vodovod-Kanalizacija in Snaga zvišale. Cene avtobusnih prevozov z LPP-jem bodo ostale nespremenjene, bo pa dražje ogrevanje iz Energetike Ljubljana, dražja bo tudi dobava plina, a bodo določene skupine imele komercialni popust. Katere in pod kakšnimi pogoji, še ni znano.
Sprejet je bil tudi rebalans poslovnega načrta Snage, v katerem je predvidenih 1,7 milijona evrov naložb, kar je za 6,7 milijona evrov manj, kot je bilo prvotno načrtovano. Sprememba se nanaša predvsem na gradnjo druge faze kompleksa Snaga, ki je bila premaknjena v leto 2014. Snaga je v letu 2013 načrtovala izgubo 4,1 milijona evrov, z rebalansom pa načrtujejo 244.830 evrov dobička.
Večina podjetij z dobičkom
Javni holding Ljubljana bo letos dokapitaliziral tudi LPP v znesku 1,4 milijona evrov, in sicer s konverzijo posojila holdinga LPP-ju v osnovni kapital družbe. Sprejeli pa so tudi dogovor, da vse primestne občine, kjer poteka mestni potniški promet, LPP-ju zagotovijo subvencijo v sorazmerju glede na delež prevoženih kilometrov.

Družbeniki so se seznanili tudi z oceno poslovanja javnega holdinga in družb v njegovi skupini od januarja do maja letos. Vodovod-Kanalizacija je imel 107.960 evrov dobička, Energetika Ljubljana 5,7 milijona evrov in Te-Tol 561.961 evrov dobička.
Snaga je prvih pet mesecev končala s 782.819 evri izgube, LPP pa z izgubo 237.789 evrov. Javni holding Ljubljana je do maja imel 1,3 milijona evrov dobička, ki si ga je ustvaril s prenakazilom dveh milijonov evrov dobička z računa Vodovoda-Kanalizacije. Holding v rdeče številke vlečeta LPP in Snaga.