V krškem centru Sonček izvajajo najsodobnejše therasuit in kinezioterapije Foto: Goran Rovan
V krškem centru Sonček izvajajo najsodobnejše therasuit in kinezioterapije Foto: Goran Rovan
Vsaka malenkost šteje, pravita terapevta Uroš Jelen in Benjamin Trontelj in dodajata, da pa nobena terapija ni čudežna. Foto: Goran Rovan
Oprema je draga, drage so tudi terapevtske ure. V Krškem so bistveno cvenejše kot drugje po Sloveniji Foto: Goran Rovan
Z drugačnimi terapijami do boljšega življenja

Društvo Sonček Posavje, ki deluje že od leta 1995 in se je v letu 2011 iz Valvazorjevega nabrežja v Krškem preselilo v nove prostore na Ulico mladinskih delovnih brigad v Leskovec pri Krškem, je letos uredilo prostore, v katerih zdaj izvajajo therasuit in kinezioterapije ter ostale fizio in delavne terapije.

Prostore so obnovili in s pomočjo podjetij in samostojnih podjetnikov iz posavske ter dolenjske regije nabavili pripomočke za izvajanje teh terapij. Nataša Solomun, predsednica društva Sonček Posavje je povedala, da sta obnova in nakup pripomočkov stala 48 tisoč evrov. Zanjo pa so se odločili: »Da našim otrokom, odraslim in mladostnikom omogočimo kvalitetnejše in boljše življenje. S tem, da smo preuredili in nabavili vso opremo za therasuit, kinezio terapijo in ostale terapije po poškodbi. Vse skupaj je bil kar velik zalogaj, saj je bilo potrebno prostore obnoviti in kupiti opremo, ki ni bila poceni. Kljub kriznim časom nam je uspelo.«

V posavskem društvu Sonček namreč ugotavljajo, da so otroci, njihovi starši in drugi, ki se iz različnih vzrokov srečujejo z motnjami gibanja, veseli vseh novih terapij, ki jim dajejo vsaj malo upanja za boljše življenje. Čeprav vedo, da nobena terapija ni čudežna in da ima vsak otrok svoje meje, se veselijo vsakega še tako skromnega uspeha, saj vedo, da je gibanje osnova za življenje. Na žalost pa izvajanje teh sodobnih terapij slovensko zdravstvo še ne priznava, čeprav so njihovi učinki po svetu že dokazani.

Ker so opremo nabavili ob pomoči številnih donatorjev, so terapevtske ure v krškem društvu Sonček precej cenejše kot drugje. Seveda pa niso namenjene zgolj njihovim članom, svoja vrata odpirajo vsem, ki imajo težave z gibanjem in jih želijo omiliti in morda celo odpraviti.

Therasuit in kinezio terapija
Therasuit terapevtske vaje se izvajajo v terapevtski kletkah, s pajkovimi vajami, terapevtskimi oblekami, ki pripomorejo k izboljšanju tonusa mišic, moči, razteznosti, dobre lastnosti teh vaj pa so tudi boljša gibljivost, koordinacija ter ravnotežje. Učinki teh terapij, če jih pacienti redno izvajajo, se kažejo tudi na področju govora.

Therasuit in kinezio terapija predstavljata nov pristop v obravnavi otrok in odraslih s cerebralno paralizo in drugimi motnjami gibanja. S to terapijo ti dosežejo napredek v gibanju tudi tam, kjer s klasičnim pristopom ni več napredka. Prednosti tovrstnih terapij je zelo veliko. Seveda pa napredek ne pomeni vedno samostojne hoje, za nekatere otroke je napredek že ostati gibljiv, doseči boljšo kontrolo telesa. Vsaka malenkost šteje, pravita terapevta Uroš Jelen in Benjamin Trontelj in dodajata, da je res tudi, da nobena terapija ni čudežna in da ima vsak otrok svoje meje. Prepričana pa sta, da je uspeh mogoče doseči, kajti gibanje je osnova življenja. Smisel terapije je tudi, da se krepijo mišice, ki se sicer ne uporabljajo in zgubljajo na moči, se spreminjajo, krajšajo. Otrok pri tovrstni terapiji pridobiva tudi nove vzorce in zaznavo o lastnem telesu.

Terapija je sestavljena iz treh sklopov: suspenzijske vaje, kjer delajo samo mišice, pajkove vaje, ki omogočajo postavitev otroka v katerikoli položaj, tudi tistega, ki ga sam ne zmore, če ne more stati, saj s pajkom stoji, ter vaje s terapevtsko obleko, s katerimi popravljajo slabe vzorce pri otroku. Terapija se izvaja dve do tri ure dnevno – tri tedne. Čez tri do štiri mesece se ponovi in se doseže določen napredek.

Društvo Sonček Posavje deluje že od leta 1995
Društvo Sonček Posavje deluje že od leta 1995. Je prostovoljna, neprofitna, humanitarna, invalidska organizacija s ciljem pomagati otrokom, mladostnikom in odraslim s cerebralno paralizo in drugimi oblikami invalidnosti. V društvu je vključenih 340 članov. Od tega je okoli 90 invalidov s cerebralno paralizo in drugimi oblikami invalidnosti, ostali člani pa so njihovi starši, skrbniki, sorojenci in pa tudi zunanji člani.

Sodelujejo tudi z drugimi društvi in ustanovami kot so Sožitje, Dom starejših občanov, DPM Brestanica, šolami, občinami, KS Leskovec, Društvom gluhih in naglušnih in še bi lahko naštevali. V društvu izvajajo počitniško varstvo, pripravljajo pustna rajanja, glasbene, ustvarjalne in plesne delavnice, pripravljajo pa tudi razne izlete, piknike, obdaritve z Dedkom Mrazom. Izvajajo tudi terapevtsko jezdenje na Gmajni pri Jordanu in plavanje v termah Čatež po metodi halliwick. Skozi celo leto izvajajo tudi nekatere druge projekte kot so: aktivno preživljanje prostega časa, bowling, sankanje z motornimi sanmi, smučanje na sedečih smučeh, imajo tudi skupino za mlade in zdravstveno terapevtsko kolonijo. Zaradi potreb in želja članov pa so izvedli tudi počitniško varstvo. Izkazalo se je namreč, da se otroci in mladostniki radi vračajo k njim, saj so ravno med počitnicami osamljeni in zaradi njihove oviranosti nimajo družbe.

V posavskem društvu Sonček zatrjujejo, da imajo še veliko smelih načrtov. Radi bi pričeli z zimovanjem za invalidne osebe. Opažajo, da ti otroci hitro odraščajo in bodo kmalu odrasle osebe. Imajo tudi veliko članov, ki bodo potrebni vključitve v varstveno delovni center. Zato jim je največji cilj, da razširijo varstveno delovni center oziroma opremijo nove prostore in jih prilagodijo za bivanje ter naredijo bivalno enoto za odrasle osebe s cerebralno paralizo in drugimi oblikami invalidnosti. Seveda s ciljem, da lahko ti samostojno zaživijo in so v krogu sebi enakih, kajti le tako so lahko srečni in zadovoljni. Zato pravijo: "Kruta usoda se je resnično poigrala z njimi in mi jim želimo olajšati življenje in jim polepšati vsak dan, da bodo začutili, da je vredno živeti. Skratka trudimo se, da bi vsem dali možnost za kvalitetno življenje."

Za MMC Goran Rovan

Z drugačnimi terapijami do boljšega življenja