HESS je podpisal pogodbo za dobavo turbin in generatorja za HE Brežice. Foto: Goran Rovan
HESS je podpisal pogodbo za dobavo turbin in generatorja za HE Brežice. Foto: Goran Rovan
Gradnja hidroelektrarne Brežice zamuja

Letos je bila dokončana Hidroelektrarna Krško, tretja v verigi petih hidroelektrarn, ki so jih nameravali zgraditi v Posavju do leta 2016. Že spomladi pa bi morali z nekajletno zamudo začeti graditi HE Brežice, vendar se ta gradnja vse bolj odmika, saj investitor – družba HE na Spodnji Savi - še vedno nima gradbenega dovoljenja niti okoljevarstvenega soglasja. Spodbudno je le, da je vlada letos avgusta sprejela uredbo o državnem prostorskem načrtu za zadnjo v verigi – HE Mokrice, ki naj bi se začel graditi leto dni po začetku brežiške elektrarne.

Prostorski načrt za HE Brežice je bil z zamudo sprejet že konec leta 2012, vendar se gradnja še ni začela. Bogdan Barbič, direktor HESS-ja, je danes povedal, da je to zaradi dolgotrajnega čezmejnega postopka pridobivanja mnenj za okoljevarstveno soglasje. Tega je naša soseda zdaj le izdala in tako omogočila, da se bo pri nas prekinjen postopek le nadaljeval in tudi končal. Barbič to pojasnjuje: "Stvar se je časovno nekoliko zavlekla zaradi čezmejnega postopka, ki je trajal dlje, kot smo načrtovali. Pričakujem pa, da so zdaj vse ovire odpravljene in da bodo tudi nosilci urejanja prostora pri nas čim prej dali soglasje ter da bomo gradnjo po optimističnih napovedih začeli v prvem kvartalu prihodnjega leta." V HESS-ju zdaj čakajo, da jih Agencija Republike Slovenije za okolje pozove k morebitnim dopolnitvam ali stališčem do mnenja soglasodajalcev v navedenem procesu. Takoj potem pa bodo postopek nadaljevali. Naložba v energetski del HE-ja Brežice je ocenjena na 118 milijonov evrov. Denar zanjo bodo zagotovili iz sredstev HESS-ja in prispevkov drugih družbenikov, za približno polovico naložbe pa bodo najeli posojilo pri Evropski investicijski banki.

Danes je bila na 30. seji odbora za HE, ki ga ves čas vodi Niko Galeša, podpisana skoraj 37 milijonov evrov vredna pogodba za dobavo turbin in generatorja za brežiško hidroelektrarno. To naj bi izdelal konzorcij Litostroj power – Končar. Zato v Posavju še vedno upajo, da bo gradnja verige čez pet let le končana. Galeša to optimistično napoveduje z besedami: "Mi še vedno računamo, da bomo Hidroelektrarno Brežice začeli graditi prihodnje leto, in to spomladi, in da jo bomo v letu 2017 tudi končali. Računamo tudi, da bomo konec leta 2015 le začeli gradnjo HE-ja Mokrice in jo končali v letu 2018." Leto 2018 je zdaj znova rok, da katerega bi morala biti končana gradnja verige petih hidroelektrarn na spodnji Savi. Te hidroelektrarne so: Boštanj, Arto-Blanca, Krško, Brežice in Mokrice. Na gradnjo petih HE-jih na Savi pa se pripravljajo tudi na Hrvaškem, prvo hidroelektrarno naj bi zgradili takoj za mokriško, in to v Podsusedu.

Na jubilejni seji odbora za HE so se s pisnim priznanjem in knjigo Ukročena lepotica tudi zahvalili številnim, ki so pripomogli, da se je projekt sploh začel in da kljub vsemu uspešno poteka.

Za MMC Goran Rovan

Gradnja hidroelektrarne Brežice zamuja