Strokovni direktor Zavoda Antona Martina Slomška Ivan Štuhec je pojasnil, da je zanimanje staršev za vpis otrok veliko. Foto: BoBo
Strokovni direktor Zavoda Antona Martina Slomška Ivan Štuhec je pojasnil, da je zanimanje staršev za vpis otrok veliko. Foto: BoBo

"Od staršev, ki imajo svoje otroke v našem vrtcu montessori Hiša otrok, v zadnjih letih vedno znova dobimo vprašanje, kdaj bomo začeli z osnovno šolo," je dejal strokovni direktor zavoda Ivan Štuhec, ki je pojasnil, da so se v decembru odločili, da sprožijo ustrezne postopke.

V letošnjem letu je dvajset otrok, ki končujejo vrtec, zanimanje pa je tudi pri prejšnjih generacijah. Nekateri starši so se zaradi tega, ker v Mariboru še ni takšne šole, celo odločili, da otroke po načelih pedagogike montessori šolajo doma. Za zdaj je v Sloveniji osnovna šola montessori namreč le v Ljubljani.

Pod okrilje zavoda poleg vrtca montessori trenutno spadajo še škofijska gimnazija, dijaški dom ter glasbena in baletna šola, o odprtju osnovne šole pa so razmišljali že dalj časa. "Vodstvo zavoda je s to odločitvijo odlašalo zaradi negotove situacije ustanovitelja (tj. nadškofije) zaradi tega, ker morajo starši v vsakem primeru doplačevati standard in nadstandard v zasebnih šolah, in zaradi kritične mase otrok, ki je potrebna za takšno odločitev," je pojasnil Štuhec.

Šola ima zagotovljene prostore v pritličju škofijske gimnazije, ki ima v zadnjih letih sicer manjši vpis. Prav tako imajo ustrezno usposobljen kader, eno izmed odprtih vprašanj pa je trajanje postopkov za uradno odprtje šole.

Ustavno sodišče je v pomoč
Ker gre za zasebno šolo, bi morali starši plačevati mesečno okoli 130 evrov na šolarja. Potem ko je ustavno sodišče na začetku meseca odločilo, da je različno financiranje osnovnošolskih programov javnih in zasebnih šol protiustavno, pa računajo, da bo ta prispevek v prihodnje nekoliko nižji.

"Odločitev ustavnega sodišča je hvalevredna in edina logična. Z njo pa niso rešeni vsi stroški, ki jih ima zasebna osnovna šola. Poleg tega je odprto tudi vprašanje, kaj bo zajemalo 100-odstotno financiranje. To bo dokončno znano, ko bo sprejeta novela zakona in ko bomo lahko podpisali pogodbe. Do takrat pa ostaja vprašaj," je še dejal Štuhec.

Osnovna šola montessori v Ljubljani deluje od jeseni 2010 in ima v tem šolskem letu vpisanih 64 otrok. Je pa v Sloveniji več vrtcev montessori, ki jih trenutno obiskuje več kot 500 otrok. V svetu je sicer okoli 8.000 šol montessori, največ v ZDA. Ravnajo se po pedagogiki Marie Montessori (1870-1952), ki je prvo Hišo otrok odprla leta 1907 v okolici Rima.