Vrhnika je samovoljno prevzela nadzor nad komunalo. V občinah Log - Dragomer in Borovnica niso navdušeni. Foto: BoBo
Vrhnika je samovoljno prevzela nadzor nad komunalo. V občinah Log - Dragomer in Borovnica niso navdušeni. Foto: BoBo
Župan Občine Log - Dragomer:
Župan Občine Log - Dragomer: "V treh letih se pogovarjamo že o petem obrazu, ki bi vodil komunalo." Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Komunalno podjetje Vrhnika opravlja storitve tudi za občini Borovnica in Log - Dragomer. Zadnja leta se nikakor ne morejo dogovoriti glede tega, koga bi postavili na čelo podjetja. "Nenavadno je že to," pravi župan Občine Log - Dragomer Miran Stanovnik, "da se v treh letih pogovarjamo že o petem obrazu, ki bi vodil komunalo". Zadnjega direktorja Tomaža Kačarja, ki je bil na čelu komunale leto in pol, je samovoljno nastavila Občina Vrhnika. In pravkar ga je, prav tako samovoljno, razrešila.

Preostali dve manjši občini se ne takrat ne zdaj s tem nista strinjali – čeprav sta bili takrat proti njegovi nastavitvi, sta bili zdaj proti njegovi razrešitvi. Po njunem mnenju se je dokazal, Vrhnika pa z njim, kot nam je zagotovil dobro obveščeni vir, ni zadovoljna, ker ni hotel ustreči vsemu, kar so od njega zahtevali. Med drugim tudi odpustiti 30 ljudi in zaposliti 10 novih.

Nekdanji župan Občine Borovnica Bojan Čebela, ki je pravkar županski stolček zamenjal za poslanskega, pravi, da na podlagi gradiva glede razrešitve ni bilo mogoče ugotoviti nesposobnosti vodenja: "Nismo dobili niti bilančnih izkazov podjetja niti ni bilo navedeno, zakaj se ga odpušča. Smo pa kot opazovalci spremljali, da je raven operativnosti podjetja močno padla, pa ne zaradi vodenja, bolj zaradi vpletanja politike v komunalo. Podjetje je operativno nesposobno in ni več kos upravljanju nalog." Stanovnik pa doda: "Neuradno je naredilo podjetje veliko dobička in očitno je delalo dobro, razrešitev pa je bila premalo argumentirana."

Ko bodo izplačali odpravnino odhajajočemu direktorju Kačarju, bo to naneslo za skoraj 100.000 evrov stroškov za odpravnine trem direktorjem v zadnjih štirih letih.

Župan Občine Borovnica Bojan Čebela:
Župan Občine Borovnica Bojan Čebela: "Podjetje je operativno nesposobno in ni več kos upravljanju nalog." Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Z družbeno pogodbo za še več moči

Kljub samovoljnemu odločanju že do zdaj je Občina Vrhnika še okrepila svojo moč s sprejetjem družbene pogodbe, ki v nadzorni svet kot predstavnika Vrhnike dodaja še tretjega člana. Preostali dve občini imata v nadzornem svetu vsaka po enega predstavnika. "Družbena pogodba je zelo škodljiva za naše občane, ker vso moč upravljanja prelaga na nadzorni svet, za katerega pa vemo, kako je sestavljen. In če lastniki nimajo moči, da odločajo, kako bo delovala javna gospodarska služba, je verjetno nekaj zelo narobe. Naj potem večinski lastnik prevzame vso odgovornost za položnice, ki bodo najverjetneje višje tudi zaradi slabega vodenja komunale," pravi Stanovnik.

Po novi družbeni pogodbi lastnice komunale tudi niso več upravičene do letnega poročila o poslovanju. Občini zdaj iščeta pravico na sodišču, kjer izpodbijata sprejem družbene pogodbe.

Župan Občine Vrhnika Daniel Cukjati:
Župan Občine Vrhnika Daniel Cukjati: "Smo pred kratkim dobili sklep sodišča, da je bila pogodba pravilno vpisana in da je veljavna." Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Družbena pogodba je zakonita

Župan Vrhnike Daniel Cukjati za našo televizijo ni želel dati izjave. Je pa za naš radio zatrdil, da so bili postopki sprejema družbene pogodbe pravilni: "Bili so v skladu s prejšnjo pogodbo, ki pa je bila v velikem delu nezakonita. A nova pogodba je zdaj zakonita. Preostali dve občini sta sicer temu nasprotovali, sta se pritožili, vendar smo pred kratkim dobili sklep sodišča, da je bila pogodba pravilno vpisana in da je veljavna."

O vzrokih za razrešitev zadnjega direktorja ni želel govoriti, ker da je to vprašanje za nadzorni svet: "To izglasujejo občinski svetniki. Moja dolžnost je samo, da dam predlog, ko ga dobim, na občinski svet. Velika večina svetnikov je soglašala s predlogom nadzornega sveta, tako zdaj za razrešitev kot v preteklosti za imenovanje."

Občine žrtve neustrezne zakonodaje

"Ne odločamo se enakopravno, čeprav imamo skupni organ, ki se mora poenotiti v svojih odločitvah. Še nikoli se nismo," je pojasnil Čebela in dodal: "Vedno so odločitve prihajale na občinske svete, tam pa smo podvrženi preglasovanju večine, 66 odstotkov ima Vrhnika. Postajamo žrtve neustrezne zakonodaje. Javno podjetje, ki se ukvarja z javnimi službami, ne more biti organizirano na način korporativnega upravljanja, to bo treba spremeniti. Nimamo upraviteljskih pravic, župani imamo samo ustanoviteljske pravice, ne smemo biti udeleženi na skupščinah podjetja, tukaj krmarimo z nekimi spini že četrto leto."

Župana Borovnice najbolj skrbi oskrba z vodo. Vodni vir za 25.000 prebivalcev vseh treh občin je prav v njihovi občini. Zaradi barjanske podlage pa se pogosto dogajajo razne motnje: "Upamo, da se ne bodo pojavili kakšni zapleti, saj lahko čez noč ostanemo brez vode, če komunala tehnično ne bo kos odpravi napak."