Župan Trebnjega Alojzij Kastelic:
Župan Trebnjega Alojzij Kastelic: "O novi ovadbi ne vem nič!" Foto: Jože Hartman
Špela Smuk
Občinska svetnica, DROT, Špela Smuk: "Nismo presenečeni, naš župan pogosto krši zakone!" Foto: Jože Hartman
Komisija ovadila trebanjskega župana

Zgodba ima kar dolgo zgodovino. Leta 2007 je trebanjski župan Alojzij Kastelic brez javnega razpisa najel nemško podjetje, ki bi pomagalo preurediti občinsko upravo Posel je bil vreden okrog 60 tisoč evrov.

Sodni proces se je končal poleti, ko je okrajno sodišče v Trebnjem odločilo, da je kriv. Izrečena mu je bila sedemmesečna pogojna zaporna kazen s preizkusno dobo enega leta. V obdobju, ko je bil v kazenskem postopku, pa se je imenoval še v senat, ki na lokalni ravni rešuje pritožbe nad delom policistov. O ravnanju je presojala Komisija za preprečevanje korupcije in ugotovila, da je ravnal koruptivno.

Župan komisiji ni ostal dolžan in ji je vrnil s komentarjem, objavljenem v Delu 25. septembra letos. Takrat je izjavil: "Tudi protikorupcijska komisija je koruptivna, saj je očitno, da moji nasprotniki lobirajo pri protikorupcijski komisiji." Zato si je prislužil novo kazensko ovadbo zaradi žaljive obdolžitve.

Komisija za preprečevanje korupcije je v zadnjem sporočilu za javnost med drugim zapisala, "da bo zoper osebe, ki bodo pri obrambi svojih interesov izvrševale kazniva dejanja, dosledno vlagala kazenske ovadbe, saj je treba prekiniti prakso, ki se je v Sloveniji razrasla prek vsake razumne meje". "Osebe, ki so v postopkih, pogosto napadajo in žalijo državne organe." Zato je državne organe (policijo, tožilstvo, sodišča ...) pozvala, da se na takšna dejanja odzivajo.

Župan Trebnjega za zdaj molči
Alojzij Kastelic je bil za naš medij dosegljiv le po telefonu. Povedal je, da o kazenski ovadbi, ki jo je proti njemu vložila Komisija za preprečevanje korupcije, ne ve nič. "Zato je ne morem komentirati in se ne spomnim, s čim bi si prislužil kazensko ovadbo."

Drugačnega mnenja pa so občinski svetniki. Špela Smuk, DROT, pove, da so edina slovenska občina, ki ima pravnomočno obsojenega župana zaradi protipravnih dejanj, ki jih je storil v funkciji prvega moža občine. "V drugih občinah velja, da v takšnih primerih župan takoj odstopi, pri nas pa je vse drugače. Trikrat smo ga pozvali, a nam je odgovoril, da se mu o odstopu niti ne sanja."

Župan je neposredno izvoljen, zato ga ne more nihče prisiliti k odstopu. V naši pravosodni zakonodaji pa skladno z zakonom o lokalni samoupravi velja, da preneha mandat županu, ko je ta pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora, ki je daljša od pol leta.

Za MMC Petra Držaj, TV Slovenija

Komisija ovadila trebanjskega župana