Premier Marjan Šarec je ta teden sprejel ponujen odstop zdaj že nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička. Foto: BoBo/Borut Živulović
Premier Marjan Šarec je ta teden sprejel ponujen odstop zdaj že nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Šarec sprejel Prešičkov odstop, ministrstvo bo začasno vodil Pikalo

Državni zbor se je v torek seznanil z odstopom Dejana Prešička z mesta ministra za kulturo. O njem je v ponedeljek državni zbor obvestil premier Marjan Šarec. Hkrati se je DZ seznanil, da bo začasno kulturni resor vodil minister za izobraževanje Jernej Pikalo.

Premier Šarec je v ponedeljek sporočil, da je sprejel ponujen odstop ministra Prešička s funkcije ministra za kulturo. Minister iz vrst SD-ja je odstop ponudil v nedeljo zvečer. Nanj so leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar zanika.

Okej, se strinjam, da se vzame enim vetra z jader je potrebno Prešička žrtvovati. Ampak vam na ministrstvu in v Glosi pa privoščim, da bo naslednji minister še večji deloholik in da bo vedel kakšne zahrbtne stvari ga čakajo. Upam, da se bo smejal in zahteval disciplino in delovne rezultate! Razhajkat je potrebno te lenuhe po pisarnah.
-Tao3 2019-01-28 09:57:57
Je pa lepo povedal, da se mora marsikdo tam zazreti vase. Me zanima koliko ljudi, ki so tam še zaposleni (ker so strokovni kader) je bilo predmet tistih preteklih prijav in koliko od teh je sedaj nastopalo proti ministru. Skratka ravnal je narobe, ni pa v tisti hiši očitno edini, ki je ravnal narobe, le najbolj izpostavljen. V celi zgodbi mi je bilo najbolj nenavadno to, ko je med intervjujem za tarčo sodelavec tistega zaposlenega, ki je storil samomor začel z: "človek ni mogel niti kavice v miru spiti, že so mu težili". In pri tem se je temu človeko zdelo to zelo krivično. Kot, da je jutranja kavica v službi neka pravica in čisto normalna stvar. Da ni Prešiček mogoče tudi kakšnemu zaposlenemu na ministrstvu stopil preveč na prste in so se mu zaradi njegovega karakterja in načina dela lahko tako medijsko uprli?
-bluppo 2019-01-28 10:38:26
Moje mnenje je, da Prešiščka ni mogoče obtoževati za samomor delavca na kulturnem ministrstvu in da to ni pošteno s strani tistih, ki to delajo. Marsikdo je deležen šikaniranja, a samomor v nobenem primeru ni prava rešitev. Tudi delavci, zaposleni na kulturnem ministrstvu, ki naj bi gledali to zlorabljanje, so soodgovorni, ker so to mirno gledali in morda celo uživali. Kaj vse morajo požreti delavci v zasebnem sektorju, a so tisti v javnem sektorju brezbrižni do vsega. Hinavščina.
-boroč 2019-01-28 10:15:39
Da je nekdo naredil samomor zato, ker je moral dati saksofon v avto in ga pejati v šolo se mi zdi totalno za lase privlečeno. Koliko hujših stvari smo morali delat in eni dnevno delajo v nemogočih pogojih pa smo še vsi živi. Bolj se mi vse to zdi linč stare klike, ki se noče odreči privilegijev.
-stane levstik 2019-01-28 13:01:08
Pikalo bo začasno prevzel kulturno ministrstvo

Odšla tudi državna sekretarja
Šarec je izrazil željo, da s Prešičkom odideta tudi državna sekretarja na tem ministrstvu. Ob tem je spomnil na nekatere dosežke ministra oziroma stvari, ki jih je minister premaknil, a ocenil, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da si ne zna predstavljati, kako bi lahko dosedanja zasedba delala naprej.

Predsednik DZ-ja in SD-ja Dejan Židan se je Prešičku v torek zahvalil za sodelovanje. V SD-ju so sicer že dan predtem pojasnili, da že začenjajo postopke iskanja novega ministra.

Bravo Šarec, to je bilo potrebno storiti za umiritev razmer. Prav tako velik plus, da je menjal celotno vodstvo (s Škobernetom na čelu) in ne le ministra. Tako se urejajo zadeve v normalnih družbah. Sedaj oa je potrebno dati na to ministrstvo sposobnega in zagnanega ministra (ala Leben), da predrami te zaposlene, da začnejo učinkovito delati. Na normalen, človeka vreden način. Komu pa ni za delat in je zanj vsaka kritika mobing, pa naj da odpoved in se preizkusi na trgu. Bo lahko sam svoj šef, brez ukazov nadrejenih.
-miran satler 2019-01-28 10:32:00
Ministra so spodnesle bolj intrige in spletke, ker je hotel porihtati to blatno mlakužo na tem ministrstvu, kot pa kaj drugega. Zdaj pa tega ne bo spucal nihče več.
-garmond 2019-01-28 10:15:10

Resnih odločitev, strategij, se v času vodenja tekočih poslov ne sprejema.

Jernej Pikalo

Pikalo: Resnih odločitev se ne sprejema
Začasno bo ta resor vodil Pikalo, prav tako iz njihove kvote. Pikalo upa, da bo posle vodil čim krajši čas oziroma da bodo čim prej imeli ministra s polnimi pooblastili, je povedal v izjavi novinarjem ob robu seje DZ-ja. Na vprašanje, ali se bo sestal in pogovoril z zaposlenimi na ministrstvu, je odgovoril, da se bodo z uslužbenci poskušali pogovoriti, a nima polnega mandata za to, da bi se pogovarjal o prihodnosti ministrstva. "Resnih odločitev, strategij se v času vodenja tekočih poslov ne sprejema," je dejal.

No, pa se bo spet lahko kofetkalo naprej.
-nonparel 2019-01-28 10:06:55
Zaenkrat je frekvenca 1 minister na 2 meseca. Če bo šlo tako naprej, bo v dobrih dveh letih zamenjana celotna zasedba vlade.
-jakosol 2019-01-28 10:10:30
Sorodna novica Ustavna obtožba premierja Šarca brez zadostne podpore

Odmeval tudi predlog ustavne obtožbe
Ta teden pa je odmevala tudi ustavna obtožba zoper premierja Šarca. Ta, ker zakonodajalec še ni uresničil odločbe ustavnega sodišča glede financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah, ni uspela. V SDS-u in SNS-u so predlog ustavne obtožbe vložili, ker so prepričani, da ravna neustavno, ker kot predsednik vlade, pristojen za njeno vodenje in usmerjanje, ni poskrbel za uresničitev štiri leta stare odločbe ustavnega sodišča glede 100-odstotnega financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah.

Če bi tukaj res šlo za financiranje šol, bi SDS sam vložil predlog zakona in šele nato, ko predlog zakona ne bi bil sprejet, ustavno obtožbo.
-burut13 2019-01-29 08:08:29
Leta 2017 sem za besedo leta predlagal … ~ … izraz – všečkarija. To ni kaj logično pravilnega, modrega, … kje pa, nič od tega … gre za čustveno ujetost v neko rešitev, ki je lahko tudi 'skregana z logiko', a je všečna. In v parlamentu nikoli ne zmaga logika, ampak vselej všečnost, … kot v slavnih Butalah ne zmaga pamet, ampak – Butalci. Ustavno sodišče je ugotovilo že in še marsikaj, in ni nujno, da sklepi vselej tudi pijejo vodo. Na tem mestu si lahko zastavimo nadvse 'bogokletno vprašanje': Kaj če en amater, ki blage veze nima o pravu, opravi boljši razmislek od Ustavnega sodišča [US]? Koga naj poslušamo – amaterja ali US? Z drugimi besedami: naj prisluhnemo glasovanju US v razmerju 5:4, ali naj prisluhnemo razmisleku nekega XY, ki sploh ni stranka v postopku, zanj še nihče nikoli ni slišal, in je totalen outsider? ~ Ubijalski zaključek je tale: če ima XY prav – moramo prisluhniti njemu!
-Krimsky 2019-01-29 08:51:18
Ustavna obtožba zoper Šarca ni uspela

29 poslancev za, 53 proti
Šarec bi moral po mnenju predlagateljev ministrom naložiti zagotavljanje spoštovanja ustave in odločb ustavnega sodišča, zato mu očitajo tudi opustitev dolžnega ravnanja.

Za obtožbo je bilo na koncu 29 poslancev, 53 pa jih je glasovalo proti. V NSi-ju so se glasovanja vzdržali.

In kaj zdej? A problem je zdej obtozba? A tko bi radi zakril dejstvo, da sam premier ne spostuje odlocitve sodisca. Isti folk tozi Hrvasko zaradi taksnega nespostovanja, doma pa si vrane druga drugi krijejo hrbet.
-whitwice 2019-01-29 08:54:55
Pa kaj spet sitnarijo tile. Ustavno sodišče naj se pa malo zamisli, zakaj so njegove odločbe neuresničene... pravzaprav bolj neuresničljive kot neuresničene. Sluge so .... komu? Ljudstvu zagotovo ne!
-alcatraz 2019-01-29 08:59:45