Vse članice EU-ja so začele postopke za krepitev varnosti mobilnih omrežij, kar bo ključno tudi za varno vzpostavitev omrežij 5G, kaže poročilo Evropske komisije s konca prejšnjega meseca. V Bruslju ocenjujejo, da je pristop držav skladen z januarja določenim naborom ukrepov in kot tak koordiniran na ravni EU-ja. Foto: Pixabay
Vse članice EU-ja so začele postopke za krepitev varnosti mobilnih omrežij, kar bo ključno tudi za varno vzpostavitev omrežij 5G, kaže poročilo Evropske komisije s konca prejšnjega meseca. V Bruslju ocenjujejo, da je pristop držav skladen z januarja določenim naborom ukrepov in kot tak koordiniran na ravni EU-ja. Foto: Pixabay

Zunanji minister Anže Logar bo z ameriškim kolegom Mikom Pompeom prihodnji teden ob njegovem obisku v Ljubljani podpisal skupno izjavo med Slovenijo in ZDA o varnosti omrežij 5G, so v četrtek potrdili na zunanjem ministrstvu.

Namen obiska Pompea je sicer predvsem "potrditi in poglobiti tesne prijateljske, zavezniške in partnerske odnose" med državama. Prav tako bo obisk Pompea namenjen "utrditvi dvostranskega političnega dialoga na visoki ravni in krepitvi sodelovanja med državama na gospodarskem in drugih področjih", so zapisali.

Slovenija končno spet na diplomatskem zemljevidu sveta!!!
-The Matrix 2020-08-06T13:32:50+02:00
Hočem referendum! Sicer pa lahko vedno odstopimo od podpisa, Američani so nam za zgled.
-firtoh 2020-08-06T13:41:02+02:00
Ne vem kako se počutite ostali komentatorji. Vendar v Jugi smo bili vsaj v družbi tistih od katerih smo vedeli točno kaj lahko pričakujemo. Tole povezovanje z odpadki Evropske unije je slabše od povezovanja z Jugoslavijo.Kot vem in se natančno spomnim smo šli na plebiscit z žejo in ciljem, da se osamosvojimo zato, da bomo podpisovali sporazume v družbi Nemcev, Francozov, Špancev Italijanov, Nordijev in Avstrijcev.....vse nacije, ki jih med odpadki ni prisotnih....
-svabo 2020-08-06T13:35:05+02:00
Vlada naj se prvo posvetuje s sosednjimi državami: A,IT,HR; predlog naj podajo strokovnjaki in obvestijo javnost kaj menijo. S podpisom se ne mudi, ne vem zakaj kar podpisovat? A zato ker vplivni USA kavboj pride v Slo. 5G je neizogiben ampak, naj pojasnijo kaj in kako, da ne bo še enega trna več v peti. Potem se pa sprašujejo zakaj protesti. Pa naj vprašajo strankarske kolege Pirate, ki so tako imenovani strokovnjaki, če že hočejo sodelovat...
-Marijapomagaj 2020-08-06T20:59:13+02:00
Mike Pompeo prihaja v Slovenijo

Pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij
V ospredju Pompeove turneje po štirih evropskih državah, ki jih je označil za "velike prijateljice Amerike", naj bi bili predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije. Čeprav to ni neposredno navedeno, pa naj bi bilo to bilo uperjeno predvsem proti Kitajski in njenemu tehnološkemu velikanu Huawei. Tudi na sredni novinarski konferenci je Pompeo takoj po napovedi poti v Evropo nadaljeval predvsem o sporih s Kitajsko in napovedal več ukrepov za zagotavljanje varnosti v kibernetskem prostoru. V tem okviru namerava tako Pompeo tudi s Slovenijo doseči podpis posebne izjave o o varnosti omrežij 5G, kakršno so ZDA že sklenile z več državami, od Poljske in Češke do Romunije, Estonije in Latvije. V osnutku skupne izjave, ki ga je junija pridobil STA, je navedenih več varnostnih pogojev, glede katerih naj bi se državi strinjali, da so nujni za vzpostavitev varnega omrežja 5G.

Nekateri se sploh ne zavedajo, kakšen vpliv bo imela podpisana izjavo na prihodnost te države in njenega naroda. Italijanom in Avstrijcem se smeje, oni bodo dodobra izkoristili investicije svilne poti. Pa tako dobro geostrateško lego imamo.
-nightwing 2020-08-06T13:50:07+02:00
Bedarija. Brez razloga se vpletamo v amerisko - kitajski spor v fantasticni druzbi Poljske, Češke, Romunije, Estonije in Latvije
-Guinness 2020-08-06T13:32:47+02:00
Sodišča sodijo v imenu ljudstva. Politiki odločajo v imenu ljudstva. Policija ukrepa v imenu ljudstva. Vojska brani ljudstvo, da lahko politika v miru odloča v imenu ljudstva. Ludstvo pa ne odloča o ničemer. Kakšna nebesa! - Izjava stoletja.
-Janez Milan 2020-08-06T13:55:03+02:00
Najraje bi imel, da bi EU razvila svojo tehnologijo 5G, a smo očitno preveč nesposobni. V kolikor pa je izbira med Američani in Kitajci, pa imam rajši Američane. Kdor se s tem ne strinja, pa seveda hitro na kolo ?‍♂️?, čeprav dvomim, da bo kaj pomagalo.
-Schwartz 2020-08-06T14:02:10+02:00
Pred obiskom Mika Pompea v Sloveniji

Vlada se ni odzvala na poziv Huaweija
Besedilo med drugim določa, da je treba natančno preveriti ponudnike in njihove dobavitelje. Pri tem je treba med drugim preveriti transparentnost njihovega lastništva, spoštovanje pravic intelektualne lastnine in ali so zavezani zakonodaji, ki zahteva transparentnost korporativnega upravljanja. Državi bi s skupno izjavo prav tako izpostavili nujnost zavedanja o pomenu varnosti omrežij na ravni zveze Nato in EU-ja. Ker bi izjava lahko omejila sodelovanje Huaweija pri vzpostavljanju omrežja 5G v Sloveniji, so v tem kitajskem tehnološkem velikanu slovensko vlado pozvali k pogovorom o varnostnih vprašanjih tehnologije 5G, vladi pa so ponudili tudi podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovili, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor. Na vladi se za zdaj na ta poziv še niso odzvali. Na vprašanje STA-ja, ali se bodo odzvali na ta poziv Huaweija, so iz vladnega urada za komuniciranje odgovorili le, da "vlada o tej temi še ni razpravljala".

Kot bi rekel Cankar... "[i]Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal za vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in želján! "....[/i]
-grenadir 2020-08-06T13:39:07+02:00
Poljska, Češka, Romunija in Priballtik,...., vse zgledne evropske države,.... Sene bi se raje pojavljali v družbi Avstrije, Nemčije, Francije, Beneluxa,....?
-Jon Sneg 2020-08-06T13:36:08+02:00
Zavezanost varnosti omrežja G5 še ne pomeni, da so omrežja na ameriški osnovi varna in da se jih lahko implementira brez preverjanja.
-o.r.c.h.i.d 2020-08-06T13:33:01+02:00
Slovenci smo navadne prodane duše. Cankar in Prešeren pa se obračata v grobu... Naj te okupatorji bojo kjer želijo bit, pri nas pa vseeno če jih ni. 250 samostojni, 230 let v vojni. Varnost my ass!
-mocco 2020-08-06T13:36:10+02:00
5G bo uporabnikom na voljo morda že prihodnje leto