Finančni minister Andrej Bertoncelj je opozoril, da je treba na potrjene spremembe davčnih zakonov gledati celovito, skupaj z razbremenitvijo regresa, ki je bila uveljavljena že pred poletjem. Zavezanec z minimalno plačo in minimalnim regresom bo po njegovih izračunih prejel približno 150 evrov več na leto, zavezanec z minimalno plačo in regresom v vrednosti povprečne plače pa tudi 381 evrov več. Foto: BoBo
Finančni minister Andrej Bertoncelj je opozoril, da je treba na potrjene spremembe davčnih zakonov gledati celovito, skupaj z razbremenitvijo regresa, ki je bila uveljavljena že pred poletjem. Zavezanec z minimalno plačo in minimalnim regresom bo po njegovih izračunih prejel približno 150 evrov več na leto, zavezanec z minimalno plačo in regresom v vrednosti povprečne plače pa tudi 381 evrov več. Foto: BoBo

Državni zbor je ta teden sprejel spremembe štirih davčnih zakonov, s katerimi se razbremenjuje lestvica za odmero dohodnine, po drugi strani pa zvišuje obdavčitev kapitala in uvaja minimalna stopnja obdavčitve podjetij.

V proračun se bo zato steklo manj denarja, a naj bi izpad nadomestili z učinkovitejšim pobiranjem davkov in strožjim nadzorom.

Najboljše bi bilo, da najšibkejšim ukinejo dohodnino, ne pa da razmišljajo kako razbremeniti najbogatejše.Super bi bilo, da bi se spomnili, da tistim, ki prejemajo dohodke do 1000 eur neto, da so oproščeni dohodnine. Tega najbrž ne bomo dočakali od naših poslancev.
-dobersvet 2019-10-23T09:20:01+02:00
Švica ima obdavčene najemnine v višini 25% mi po novem 27,5 še več oddajanja na črno.
-VICTORIA99 2019-10-23T08:46:59+02:00
Ocena svežnja davčnih sprememb

Meje za odmero dohodnine se bodo zvišale
V svežnju davčnih sprememb so predlogi sprememb zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb in o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, posledično so potrebne še spremembe zakona o davčnem postopku. "Temeljni razlog za predlagane spremembe je obstoječa struktura davkov v Sloveniji, predvsem na področju obremenitve dela in kapitala," je ob začetku obravnave poslancem povedal finančni minister Andrej Bertoncelj. Meje v vseh petih razredih lestvice za odmero dohodnine se bodo zvišale, v najvišjega s 50-odstotno stopnjo davka se bodo po novem uvrščali zavezanci z neto letno davčno osnovo nad 72.000 evrov, kar je približno 1.000 evrov več kot zdaj. Stopnja davka v najnižjem razredu ostaja pri 16 odstotkih, z njo pa bodo po 1. januarju 2020 obdavčeni zavezanci z neto letno davčno osnovo do 8.500 evrov (zdaj do 8.021,34 evra).

To je zdaj vse skupaj itak brez veze. Osnovni problem niso preveč obdavčeni prejemki tistih, s plačami nad 2.500,00€ neto temveč z onimi na minimalcih. Če pa slednjim davčne obremenitve znižamo tudi za 100,00€ mesečno, bodo na trgu cene podivjale tako, da se bodo osnovni stroški povišali za vsaj 110,00€. Problem torej ni v spremembi davkov na osebne dohodke temveč v prostem trgu, katerega talec je postala država. To se je lepo pokazalo pri dvigu socialnih transferjev, ki so lani povišali cene osnovnih življenskih stroškov za več, kot pa so reveži prejeli "povišice". Bogatunom pa je za nekaj deset evrov odpustka itak vseeno, gre bolj za stvar ega. O nekakšni pravičnosti pa že dolgo ni več mogoče govoriti. Glede na cene življenskih potrebščin bi bilo potrebno najprej določiti minimalno urno postavko v Republiki Sloveniji (5,00€/h), izenačiti ceno študentskega dela, a ga hkrati omejiti na največ 85ur mesečno, šele nato bi se lahko pogovarjali o razbremenitvi davčnega bremena na osebne dohodke. In pa seveda, kako slediti višanju cen: če zadevo prepustiš toku višanja cen, se zapleteš v spiralo inflacije. Če temu ne slediš, smo tam, kjer smo: ves višek, odpustek, ki bi ga država dala najrevnejšim, bo vedno pobral kapital. Davki niso problem. Problem je regulacija trga. To pa imamo uzakonjeno, da tega ne smemo (več) početi. Zato bo ta ukrep vlade neglede na višine odpustkov neznaten, nepomemben oziroma, gre le za izračun, s katerim državni proračun na koncu dobi znesek, s katerim lahko pokrije proračun.
-Anar Hija 2019-10-23T08:33:09+02:00
Razpravljanje o davčni reformi je zapravljanje časa in energije. Problem Slovenije so prenizke plače in ne obdavčitev. Če bi naši delodajalci zagotavljali približno take bruto plače kot tisti v zahodnih državah ( ne pa 2 do 3 krat manjše), bi imeli raj na zemlji.
-Joker 2019-10-23T09:04:41+02:00
Levica nasprotuje davčni reformi v dohodninskem delu

V Levici odločno proti
V drugem in tretjem dohodninskem razredu se bo stopnja davka znižala s 27 na 26 odstotkov oz. s 34 na 33 odstotkov, s čimer se bo po navedbah vlade razbremenilo predvsem tiste v srednjem dohodninskem razredu, ki največ prispevajo k dodani vrednosti na ravni države. "To so pomembni kadri, ki nam jih primanjkuje, ki ustvarijo največ dodane vrednosti in tudi največ dohodnine in te kadre moramo zadržati," je dejal Jože Lenart (LMŠ). Bertoncelj je dejal, da so spremembe "narejene v dobro vseh nas, ki delamo". Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) pa je napovedala, da bo večina zavezancev za dohodnino po novem imela za dva oz. tri odstotke višje neto prejemke kot zdaj. V Levici so takšnim spremembam lestvice za odmero dohodnine odločno nasprotovali. Kot so izračunali, bodo tisti z minimalno plačo razbremenjeni za 1,60 evra na mesec, tisti s povprečno plačo za 12 evrov, najbolje plačani menedžerji pa za 92 evrov na mesec. "To ni razbremenitev srednjega razreda, to je davčna reforma za bogate," je dejal Miha Kordiš (Levica).

Spreminjamo lahko davčni in socialni sistem, pa ne bomo nič dosegli, dokler ne odkrijemo in kaznujemo vseh, ki goljufajo! Pol plače na roko: poceni vrtec, zastonj kosilo, višji otroški dodatek. BMW v garaži, kurjavo plača sociala??? Koliko je tega? Počistijo naj to golazen, pa bo precej denarja ostalo!!!
-mr. pp 2019-10-23T10:47:19+02:00
davčna obremenitev dela (ne samo najpremožnejših, pač pa vseh) je v sloveniji previsoka. sploh glede na to, kakšen servis od svojih davkov na koncu dobimo! plačamo mercedesa,dobimo golfa!
-BorutGr 2019-10-23T08:31:44+02:00
Davčna reforma med vlado in Levico

Bertoncelj: Treba je gledati celovito
Bertoncelj je opozoril, da je treba na potrjene spremembe davčnih zakonov gledati celovito, skupaj z razbremenitvijo regresa, ki je bila uveljavljena že pred poletjem. Zavezanec z minimalno plačo in minimalnim regresom bo po njegovih izračunih prejel približno 150 evrov več na leto, zavezanec z minimalno plačo in regresom v znesku povprečne plače pa tudi 381 evrov več. "Zato s predlaganimi davčnimi spremembami razbremenjujejo delo, da bodo zaposleni dobili višje neto prejemke in bo njihova kupna moč večja, s tem pa bo večja tudi domača poraba in bomo vsaj deloma nadomestili izpad zaradi zmanjšanja izvoza," je dejal minister. Nove ukrepe bo vlada predlagala v več fazah, v štirih, morda petih letih.

V vsakem gospodarstvu bi moralo biti 10% najnižjega sloja, 80% srednjega in 10% višjega. Sredni sloj je edini, ki troši! Najnižji se borijo za preživetje in nimajo s čim trošiti, najvišji so strošili kar so mislili in srednji je tisti, ki poganja gospodarstvo. Srednji sloj je najpomembnejši! A naši so srednji sloj totalno uničili in imamo 65% najnižjega 15 srednjega in 20 višjega, to ne more funkcionirati na dolgi rok
-hokej11 2019-10-23T11:12:38+02:00
Po evropskih standardih je večina ljudi v Sloveniji revnih. Dvigovanje za par evrov in zniževanje za par evrov ne bo rešilo situacije. Cene izdelkov in storitev so na višini ali celo višje kot v zahodnih državah kjer so plače veliko višje. V Sloveniji bomo tako skoraj kmalu vsi na minimalni plači in pokojnini....
-VICTORIA99 2019-10-23T11:17:32+02:00
Poslanci znižujejo dohodnino

Stopnja davka se bo postopoma zniževala
Ob zmanjševanju obremenitve dela pa potrjene davčne spremembe prinašajo zvišanje obremenitve kapitala. Stopnja dohodnine od dohodkov iz kapitala, torej od obresti, dividend in dobičkov iz kapitala, se bo zvišala s 25 na 27,5 odstotka. Enako velja za obdavčitev dobičkov od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov kot tudi obdavčitev dohodkov iz oddajanja premoženja v najem. Se pa bo pri najemninah z 10 na 15 odstotkov zvišal odstotek normiranih stroškov, ki se priznavajo pri ugotavljanju davčne osnove. Jernej Vrtovec (NSi) je zvišanju obdavčitve kapitalskih dobičkov nasprotoval z besedami, da gre za mačehovski odnos do tistih, ki varčujejo. "Kako bomo pa obdavčili tiste, ki zapravijo za potovanje," je vprašal. Stopnja davka se bo sicer tako kot doslej postopoma zniževala. Za podjetja se kot novost uvaja minimalna stopnja obdavčitve dohodkov pravnih oseb v vrednosti sedmih odstotkov, čemur so v več poslanskih skupinah nasprotovali. "To poslabšuje položaj zavezancev, ki velik del dobičkov investirajo naprej v raziskave in razvoj. Sprejetje tega ukrepa ni v skladu s prizadevanjem za spodbujanje investicij in razvoja gospodarstva," je bil kritičen Matej Tonin (NSi).

Dohodninska lestvica je samo potuha delodajalcem, da izplačujejo nizke plače. Če več zaslužiš še ne pomeni, da si lahko molzna krava. Davki bi morali biti pošteni, torej bi morali prav vsi plačevati enak odstotek. Ne pa, da nekateri ne plačujejo nič, nekateri pa 50%. Torej, ukine naj se dohodniniska lestivca, uvede naj se enotna davčna stopnja za vse državljane (kar je tudi edino pravilno) in to je to. Če davka ne zmoreš plačati, potem morda rabiš novo službo.
-kovalenkov 2019-10-23T10:00:40+02:00
Kaj je to "najpremožnejši"? V Sloveniji si med "najpremoženjšimi" že z 2000€ neto plače.
-SpicyWeiner 2019-10-23T09:16:20+02:00
Poslanci razbremenili plače in obremenili kapital

Izpad prihodkov za 135 milijonov evrov
V nasprotju s prvotnimi načrti stopnja davka od dohodkov pravnih oseb vsaj za zdaj ostaja pri 19 odstotkih. Kljub uvedbi minimalne stopnje obdavčitve dohodkov pravnih oseb tako Slovenija ostaja ena od držav v Evropi z najnižjo efektivno stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb, je dejal Robert Polnar (DeSUS). Zaradi sprememb pri dohodnini je pričakovati izpad prihodkov za 135 milijonov evrov, ob čemer je Polnar opozoril, da je dohodnina pomemben vir financiranja lokalne samouprave in bo torej za financiranje nalog občin na voljo manj denarja. Od zvišanja obdavčitve kapitala država pričakuje dodatnih 17 milijonov evrov prihodkov letno, še 47 milijonov evrov pa naj bi se v proračun nateklo na račun sprememb pri obdavčitvi podjetij. Spremembe vseh štirih zakonov tako prinašajo negativen učinek za državni proračun. "Država se odpoveduje prihodkom v korist tistih, ki delajo," je dejal Bertoncelj in dodal, da se bo doseganje javnofinančne stabilnosti med drugim zasledovalo z učinkovitejšim pobiranjem davkov, zmanjševanjem davčnega dolga ter strožjim inšpekcijskim nadzorom in bojem proti goljufijam.

Na račun tistih, ki zaslužijo minimalno, izjemno dobro živijo razne kadrovske agencije, ki so se razrasle kot gobe po dežju. Mogoče je pa tukaj kakšna rezerva in možnost dviga plač.
-ni maitre 2019-10-23T22:24:54+02:00
Najlažje je trobezljat: "Bogati bodo plačevali manj". Po možnosti še na zavajajoč način, da bo to na račun revnih. Ob tem pa ignorirati dejanske številke. Danes zjutraj so pri radijskem dnevniku povedali, da zavezanci v najnižjem razredu plačajo [b]200[/b] evrov dohodnine na leto. V najvišjem pa [b]nekaj 10.000 [/b]evrov. (kar je seveda prav) Iz te plačane dohodnine potem pridejo socialni transferji in tako naprej.
-prlek 2019-10-23T08:31:14+02:00