Foto: BoBo
Foto: BoBo

Besede premierja Marjana Šarca o potrebi po postavitvi drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško so vznemirile Avstrijce in številne okoljevarstvenike.

"To je nesprejemljivo," je dejal namestnik štajerskega deželnega glavarja Michael Schickhofer iz stranke SPÖ. Prvi mož koroških svobodnjakov Gernot Darmann pa je napovedal "množično nasprotovanje" projektu.

NEK2 je absolutno najboljši kompromis za gospodarstvo in okolje. Okoljsko je vzdržna, ne onesnažuje, proizvaja pa velike količine energije. TEŠ6 je bila največja napaka v zgodovini samostojne Slovenije, ob ponovnem katastrofalno slabem vodenju projekta, pa lahko to postane NEK2. Bojim se, da se bo zgodil še en TEŠ6, samo da bo še huje.
-Ključnik 2019-08-23 15:04:53
Ne bi imeli vetrnic, ne bi imeli hidroelektrarn, niso za sežigalnice, ne diši jim NEK2.... Imeli bi pa futuristično družbo, kjer bi se vozili na elektriko, ki jo bomo pridobili iz mavrice in enorogov. Vaši ekologi, ki jih skozi 101 NVO plačujemo vsi, da nam pametujejo.
-Marko32 2019-08-23 14:33:14
Le kako bi še avstrijski zadrževalniki vode morali vznemirjati Slovence. Avstrija ima samo na reki Muri 28 delujočih elektrarn in še tri, ki so v izgradnji. Da jim slučajno kakšen Watt el. energije ne bi ušel, bodo verjetno kmalu nameščali dodatne klopotce oz. turbine še na iztok vode iz pretočnih polj v primeru previsokega vodostaja... Njihovo željo po zelenih "mega watih" smo videli že leta 2012, ko so za potrebe hidroelektrarn želeli zadržati max. količino vode ter nato v paniki skoraj potopili Maribor. Seveda bi sami zgradili še veliko več hidroelektrarn v kolikor bi jim to dopuščal prostor. Ob vsem tem je najbolj zanimivo, da imajo glede elektrarn na Slovenskem delu Mure odklonilen odnos, nam celo svetujejo in predavajo o škodljivem malo da, ne o katastrofalnem vplivu na okolje... Verjetno imajo željo, da na slovenski strani sami zgradijo elektrarne in nam prodajajo našo obnovljivo energijo, pa visoki ceni, ki se seveda za našo deželo butal spodobi... Zato čim prej v izgradnjo lastnih hidroelektrarn in seveda tudi drugega bloka nuklearke...
-slodomoljub 2019-08-23 18:50:53
Meni se pobuda ne zdi prehitra ampak že malo pozna. Vidim pa da so nekateri postali resno zaskrbljeni kaj bo z subvencijami za alternativno pridobivanje energije ali so pa preprosto na drugem političnem polu kakor Marjan.
-Lobo 2019-08-23 14:53:03

Danes smo videli, kaj je mogoče, ko nekaj podpre premier države. Kar naenkrat je šestmilijardni jedrski reaktor popolnoma mogoč. Zdi se, da je lažje postaviti reaktor kot tretjo vetrnico. Kaj bi bilo torej mogoče, če bi takšno podporo usmerili kam drugam? Tako rekoč jutri lahko začnemo postavljati vetrnice na 10 lokacijah, ki že imajo široko podporo.

Katja Huš, Greenpeace
Sorodna novica Šarec s podporo drugemu bloku NEK-a razburil Avstrijce

Avstrijci proti širitvi jedrskih elektrarn
Schickhofer je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zvezno vlado na Dunaju pozval, naj takoj ukrepa in naveže pogovore z vlado v Ljubljani, da bi preprečili Šarčevo namero. "Nuklearko v Krškem bi morali odklopiti rajši danes kot jutri. V nobenem primeru ne sme proti do njene razširitve," je dejal in opozoril, da jedrska elektrarna v Krškem poleg tega stoji na potresnem območju. "Potrebujemo nacionalno in evropsko zavezništvo proti širjenju jedrske elektrarne. Združiti moramo vse sile, da preprečimo nadaljnjo širitev jedrskih elektrarn," je dejal Schickhofer. Darmann pa je v pisni izjavi zapisal, da od deželnega glavarja Petra Kaiserja (SPÖ) pričakuje uradni protest koroške deželne vlade. Hkrati je politik iz vrst FPÖ nagovoril tam živeče zamejske Slovence: "Slovenske organizacije pozivam, naj zavzamejo jasno stališče glede vprašanja jedrske elektrarne Krško in uveljavijo svoj domnevni vpliv."

Šarec za gradnjo drugega bloka nuklearke
Kaj bomo z vetrnicami in sončnimi elektrarnami na oblačen zimski dan brez vetra? Saj to je oboje lahko dobra dopolnitev, ni pa to zamenjava za nuklearko ali TEŠ7, če že nuklearke ne želite.
-K_ris 2019-08-23 14:40:55
Povsem podpiram Greenpeace in ostale ekologe, ki so se tukaj oglasili. Šarcu je treba pristriči peruti, saj je več kot očitno pod vplivom energetske mafije. Solarna energija je prihodnost, energetska mafija pa jo sovraži, saj od nje ni kartelnih zaslužkov in nategovanja potrošnikov.
-Happy Happy 2019-08-23 15:20:45
Šarec se je prehitro po HBO-jevi seriji opredelil “za” jedersko energijo.
-tiotipi 2019-08-23 15:25:56
Nasprotovanje fosilnim gorivom je podprto s podatki in študijami, ki neizpodbitno dokazujejo njihovo škodljivost. Nasprotovanje jederski energiji, na drugi strani, poganja predvsem neracionalen strah. Par odmevnih nesreč je bilo v zgodovini, ki pa povsem zasenčijo na tisoče jederskih elektrarn, ki delujejo varno in uspešno. Zarado teh strahov tudi se zmanjšujejo investicije v razvoj te tehnologije. Reaktorji 4. generacije, ki so trenutno v razvoju (Kitajska je sicer prvega postavila lansko leto) obljubljajo možnost veliko večje varnosti in veliko boljših izkoristkov jedrskega goriva, posledično tudi precej manj radioaktivnega odpada. Še več: z razvojem novih tehnologij bi celo stare radioaktivbe odpadke bolje izkoristili in jih ponovo uporabili kot gorivo. Miskim da bi tudi NEK2 morali načrtovat z eno od tehnologij četrte generacije reaktorjrev!
-Alchemist 2019-08-23 16:01:36

Najnaprednejše države postavljajo vetrne parke, solarizirajo mesta, izboljšujejo železnice, prestrukturirajo svojo industrijo, da postaja manj energetsko potratna. Kaj je Slovenija naredila na teh področjih? Nič. In kaj bomo naredili, če bo ideja NEK-a 2 živela dalje? Nič.

Katja Huš, Greenpeace

Šarec: V prihodnje bomo potrebovali se več energije
Šarec je potrebo po postavitvi drugega bloka krške jedrske elektrarne omenil v četrtek ob obisku v Krškem. "Vse napore moramo vložiti v to in pristopiti k izgradnji drugega bloka, saj bomo v prihodnje potrebovali vse več električne energije, še posebej, če želimo biti razvojno uspešna država," je dejal. Obstoječi blok je bil zgrajen v času nekdanje Jugoslavije in obratuje od leta 1983. Na ministrstvu za infrastrukturo sicer pravijo, da ni še nič odločeno. "Odgovor na to, koliko in predvsem kakšno energijo Slovenija potrebuje dolgoročno, bo opredeljen v nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu," so pojasnili za STA ter dodali, da se bodo konkretni pogovori o potrebnosti novih energetskih objektov začeli šele, ko bo ta dokument pripravljen. Strokovnjaki trenutno pripravljajo potrebne izračune, ki bodo morali biti upoštevani tudi pri političnih odločitvah o tem, kako bo z našo energijo v prihodnosti, so še zapisali na ministrstvu.

Šarec za gradnjo novega bloka nuklearke
Povedal je samo na glas kar že nekaj časa zagovarja stroka. Zelo težko se je pogovarjati z ekologi (pa nimam nič proti njim in je prav da opozarjajo na nepravilnosti v naravi) ker resnično ne poznajo fizikalnih ozadji vseh teh sistemov proizvodnje, prenosa in nenazadnje tudi porabe energije! Pa da ne bodo presenečeni to je šele prvi del investicij, drugi del (nekaj milijard eur) se skriva še v prenosu te energije do e-porabnikov. Druga rešitev je, da zadeva ostane takšna kot je, torej nič e-avtomobilov, nič e-ogrevanja in čim manj e-porabnikov......pa kašna sončna in vetrna elektrarna, da bodo dali mir. Obstaja samo ena pot brez kompromisov!
-valgirt 2019-08-23 15:01:29
Šarec ima prav. Jedrska elektrarna je trenutno edina, ki je sposobna neodvisno od vplivov narave proizvajati energijo, ob času ko se jo potrebuje in pri tem ne proizvajati izpustov toplogrednih plinov. Slovenija de facto nima možnosti niti za vetrne elektrarne niti za solarne, ki bi lahko pokrivale potrebe ko nastanejo. Ljudje se žal ne zavedajo, da se elektrike zaenkrat ne da shraniti kot salamo v hladilnik.
-Maksimvs 2019-08-23 14:57:44
Šarec je lepo brez ovinkov povedal, kaj je edina izbira.V nasprotnem nas čakajo mrki kot v Venezueli, ali pa plačevati pregrešno drago elektriko iz uvoza (elektriko plačaš najdražje takrat ko jo najbolj krvavo rabiš) Lahko pa si zatiskamo oči in se gremo vetrnice brez vetra in fotovoltaiko ko je sonce, ali pa zgradimo še nekaj TEŠ in veselo plačujemo še emisije CO2. Ob tem pa veselo fantaziramo o e-mobilnosti, polnilnice pa bodo dobile elektriko iz premoga.
-Homer. 2019-08-23 15:00:55
Če naredimo akcijo in postavimo sončne panele na vse strehe,ki jih premoremo v Sloveniji, potem verjetno ne potrebujemo nobenih novih elektrarn. Seveda bi morali viške tako pridobljene energijo shraniti za čas ko sonca ni.
-ALBROD 2019-08-23 16:35:21