Število aktivnih okužb je v Sloveniji preseglo 1000, zato bodo maske obvezne tudi na prostem. Foto: Shutterstock
Število aktivnih okužb je v Sloveniji preseglo 1000, zato bodo maske obvezne tudi na prostem. Foto: Shutterstock

V četrtek so Sloveniji opravili 3557 testov na okužbo z novim koronavirusom, kar je največ doslej, in pri tem potrdili rekordnih 137 okužb, je vlada sporočila na Twitterju.

Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 aktivno okuženih 1116 ljudi. Intenzivno zdravljenje potrebuje 11 bolnikov s covidom-19, štirje bolniki so umrli.

Imamo zdravstveni problem, ki se ga rešuje povsod drugod, razen v zdravstvu.
-stratocaster 2020-09-18T08:48:06+02:00
Malo testiranj malo okuženih. Veliko testiranj veliko okuženih. Kaj bo šele, ko pridejo ven testi, ki bodo "neboleči" in ki bodo rezultate pokazali v 5 minutah. To bo Armagedon. Panikaaaaaaaa! Torej ukiniti štetje okuženih in kot številko prikazovati samo odstotek okuženih med vsemi testiranimi. Vse ostalo služi samo propagandi in psihiranju raje.
-elPatron 2020-09-16T10:38:02+02:00

V bolnišnicah se trenutno zdravi 67 bolnikov s covidom-19, v četrtek so jih v domačo oskrbo odpustili tri. S pomočjo ventilatorja diha devet bolnikov s covidom-19.

Podatki sledilnika za covid-19 tudi kažejo, da je bilo v četrtek med zaposlenimi v zdravstvu potrjenih 18 okužb, med zaposlenimi v domovih za starejše dve in devet med oskrbovanci domov.

Moja 82 mati je bila pred leti v bolnišnici zaradi vnetja na nogi. Tam je dobila bakterijsko pljučnico, kar pogosto dobijo starejši ljudje v bolnišnicah in je po par dnevih umrla zaradi odpovedi pljuč. Imela je kar nekaj pridruženih bolezni, se pravi precej zmanjšan imunski sistem. Takšni so umirali prej in umirajo tudi danes. In verjetno danes nemalo takšnih uvrstijo med umrle zaradi corone...
-nonparel 2020-09-16T18:28:42+02:00
Že od marca kar naprej ene in iste novice... dost mam. Kaj neki mislite da boste s tem ustrahovanjem dosegli?
-chevap1234 2020-09-16T13:57:31+02:00
Potrjenih rekordnih 137 primerov okužbe

V večini lokalni prenosi okužb
Okužbo so v četrtek potrdili v več kot 60 občinah, največ, 37, so jih odkrili v Ljubljani, kjer je trenutno 232 aktivnih okužb. Po pet so jih v četrtek potrdili v Kranju in Kamniku, v Mariboru in Šmarju pri Jelšah po štiri, po tri primere okužb so potrdili v občinah Rogaška Slatina, Pivka, Domžale, Ilirska Bistrica, Trbovlje in Slovenj Gradec. V drugih občinah so potrdili po dve ali eno okužbo. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, sta bila od v četrtek potrjenih 137 primerov okužbe dva primera uvožena iz Avstrije, 81 primerov je bilo lokalnega izvora, 42 pa neznanega izvora. Med štirimi umrlimi sta bila dva iz koroškega doma starejših, pri čemer je eden umrla v domu, drugi pa na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Vceraj pa Kacin še izjavi, da je le malokdo lahko pričakoval, da nam bodo jeseni okuzbe tako narasle. Saj to je samo ena od bedarij, ki so jih do sedaj sproducirali ti, ki vodijo politiko do te epidemije. Je pa izjava simtomatična kot primer, kako nimamo nobene ampak res nobene strategije ampak odločevalci vsak dan delujejo, kot da jih jutro preseneti in potem na hitro sprejemajo neke kvazi ukrepe, brez repa in glave in bolj zato, da dajo občutek da ukrepajo...da so aktivni kot pa da bi sploh kaj vedeli ali so smiselni.
-Zapo 2020-09-16T10:50:12+02:00
Ne vem, komu plačuje delavec 6.36 posto in 6.56 posto delodajalec od plače zaposlenih za ZZZS. Še manj pa, komu plačujemo 35 eurov za dopolnilno zzv. Če bolnice klecnejo, bodo morali ta keš začeti vračati ljudem. Žal. Če plačujem, hočem dostop. Če je dostop onemogočen, zahtevam povračilo. Simple as that.
-bzbox 2020-09-16T10:39:21+02:00
Bojana Beović je priznala, da jih je zdajšnji obseg okuženih [b]presenetil[/b]. Računali so namreč, da bo tak val šele januarja, pa še takrat manjši, zato je komunikacija z bolnišnicami glede organizacije zastala in ni bila, kot se je izrazila strokovnjakinja, »ravno briljantna«. Toliko o naši stroki...
-Mr.Blobby 2020-09-18T09:21:57+02:00
Glede na to, da se ta argument o "stroki" neprestano ponavlja, si moramo glede tega končno nalit čistega vina. Kot prvo, nihče (oz. skoraj nihče, tistih par fringe teoretikov lahko zanemarimo) ne oporeka dognanjem stroke in vlogi stroke pri soočanju z nalezljivimi boleznimi. Ampak a res govorimo o stroki? Glejte, to o čemer se pogovarjamo so družbeni ukrepi - maske, omejevanje druženja, prepoved prireditev, potencialno takšna ali drugačna karantena. To pa niso strokovni, ampak politični ukrepi. Stroka lahko da svoje mnenje o tem, kako se virus širi in kako bi kak ukrep na to vplival. Ampak to je le en dejavnik. To, da se na podlagi tega sprejme predpis, ki uvaja določene ukrepe, pa je politična odločitev. In kot taka je stvar javne debate in tu stroka nikakor nima monopola nad odločitvami, saj je treba upoštevati družbo v celoti in vse njene vidike. Ko je Kacin rekel, da je bila obvezna uporaba mask politična odločitev, so se mnogi zgražali. Ampak je imel popolnoma prav. Vsak družbeni ukrep je po definiciji političen. Stroka lahko poda mnenje, da so maske koristne, ali se bo sprejel odlok o njihovi obvezni uporabi, pa lahko odloči samo politika. In pri tem si moramo biti na jasnem - nismo v tehnokraciji (no, v veliki meri smo, ampak vsaj pravno formalno ne), pač pa v demokraciji. In če se pri strokovnih trditvah jasno, kje so avtoritete in kdo je kvalificiran za njihovo podajanje, so politične odločitve stvar javne debate in argumentacije, kjer lahko sodelujejo vsi, če imajo le dovolj trdne argumente. In - iskreno povedano - Potrčevih argumentov "stroka" še ni kaj prida pobila ...
-melanholik 2020-09-16T11:51:34+02:00
Zaostritev protikoronskih ukrepov

Znova strožji vladni ukrepi
Zaradi poslabšanja razmer je vlada zaostrila nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Med drugim je tako odločila, da bo od konca tedna obvezno nositi maske na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so denimo tržnice in mestna jedra. Maske so v zaprtih javnih prostorih obvezne, ne glede na to, ali lahko vzdržujemo medosebno razdaljo dveh metrov. Na prostem je uporaba mask oz. drugih oblik zaščite ustno-nosnega predela obraza obvezna, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metrov. To pa ne velja za osebe, vključene v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole in osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo, za katere se glede uporabe zaščitnih mask uporabljajo priporočila, je dodal Kacin.

edino pravilno. dokazano je namrec, da virus prav zacne delovatai v sedmem razredu OŠ, dokler je v šestem šele na zacetku.prav tako je dokazano, da se na trgih, kjer ljudje hodijo mimo !!!! virus siri in je nevaren, na ostalih mestih pa ni. tudi ni nevaren politikom, ki so zunaj in se skupaj slikajo ob gostovanjih, ker virus vseeno ve, kdo je kaj na hierarhicni lestvici. ce vse skupaj povzamemo, ugotovimo da gre za zelo pameten virus, ki tocno ve kdaj skociti in kdaj okuziti. ob 21,59 ne skace, ob 22,01 pa v gostilni je ze fejst nevarno.
-dadinho10 2020-09-18T08:43:35+02:00
Zakaj se bolnice polnijo? Ker VSE okuzene iz domov za ostarele takoj prestavijo tJa. Pa ce to potrebujejo ali pa ne. Iz Rogaske je ze bilo tako. Preverjeno. Pa ne podcenjujem virusa in se drzim navodil.
-Burle 2020-09-16T10:34:07+02:00
Kot sem enkrat že napisal: popolnoma odpreti šole, ko smo konec počitnic še komaj vzdrževali približno enako število vsakodnevno obolelih, je bila norost! Že čez teden ali dva lahko pričakujemo prenapolnjene bolnišnice in nujno je potrebno nekaj čim prej storiti. Prvi ukrep bi gotovo moral biti, da začnejo srednje šole in višji razredi osnovnih šol z delom na daljavo. Scenariji so pripravljeni, marsikje so že spomladi dokazali, da se lahko zelo kvalitetno dela tudi na daljavo. S pridobljenimi izkušnjami bo lahko sedaj samo še boljše.
-jani56 2020-09-16T10:31:09+02:00
Marsikaj požrem, upoštevam ukrepe in jih tudi moji otroci, ampak maske pa ne bodo imeli na obrazu 8 ur.Čakam, da vidim, kako se glasi ukrep in kakšne so kazni, potem pa se odločim, kako naprej. Ker trenutno, ko je maska 'obvezna' na šolskih hodnikih, kazni ni. Tudi ravnatelj ne more narediti nič, če otroci na hodnikih ne nosijo maske. Ne more izključiti otroka.
-arhitektka 2020-09-18T08:36:40+02:00