Podpornica ameriškega predsednika Donalda Trumpa se je na ulicah Philadelphie v petek takole drla na podpornike Joeja Bidna. Foto: Reuters
Podpornica ameriškega predsednika Donalda Trumpa se je na ulicah Philadelphie v petek takole drla na podpornike Joeja Bidna. Foto: Reuters

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v Georgii in Pensilvaniji tri dni po volitvah prehitel republikanca Donalda Trumpa ter obdržal prednost v Nevadi in Arizoni.

Trump medtem vodi v Severni Karolini. Štetje glasov v ključnih državah se nadaljuje, v Georgii ga bodo po napovedih ponovili, a Biden je na dobri poti do predsedniškega mandata.

Najbolj pomembno je poudarit da se tako dolgo šteje poslane glasovnice NAMENOMA: to je eksplicitna strategija Republikancev na nivoju zveznih držav, kjer probajo s pravnimi manevri zatret glasovanje po pošti (ker so Demokrati urgirali da tako oddajo njihovi volilci glasovnice, Republikanci pa ne): v nekaterih državah jim je to uspelo (tiste, ki se štejejo), v nekaterih pa ne (Florida recimo). Ponovno: to dolgo štetje je planirano da se ustvarja ozračje skepse glede regularnosti volitev.
-CarlosNorris 2020-11-06T12:17:31+01:00
Za svobodni svet raje slovenski zet!.....))
-Gordiam Alxx 2020-11-03T17:53:34+01:00
Boj se Amerika, če zmaga Trump, boj se svet in Evropa, če zmaga Biden.
-graf314 2020-11-03T16:14:26+01:00
Trump ali Biden: izid volitev še vedno ni znan

Biden nadomestil zaostanek za Trumpom
Trump je v Pensilvaniji na začetku vodil, a je njegova prednost, ko so začeli šteti glasovnice, prispele po pošti, začela hitro kopneti. Večina tistih, ki so glasovali po pošti, je namreč demokratov. Izide v Pensilvaniji morajo po zakonu potrditi 20 dni po volitvah. Biden je v petek Trumpa prehitel tudi v Georgii, zmaga se mu obeta še v Nevadi in Arizoni. Po Pensilvaniji, ki bo, kot kaže, odločila predsedniške volitve, bodo vse oči uprte v Georgio, kjer je Biden zaostanek za Trumpom spremenil v vodstvo. Oddanih je bilo več kot pet milijonov glasovnic in v vsakem primeru bo sledilo samodejno ponovno štetje glasovnic.

Skoraj tako zapleteno kot volitve za župana Kopra.
-Muka Lesec 2020-11-06T06:38:31+01:00
Res ima srečo Biden. Glasovi se ravno v kritičnem momentu pojavljajo kot gobe, kot da, ehm, ne vem, jih ne bi imel dosti? Demokracije v ZDA ni več. Verjetno zato, ker so je že toliko izvozili ...
-Tine Maza 2020-11-06T07:17:06+01:00
Žalostno, kaj se dogaja. Civilizacija demokracije je pred propadom. Vsem nam bo še žal. Kakšne dokaze glede Trumpovih navedb se zahteva? Jih je več kot dovolj. Kar naenkrat se ponekod "najdejo" po pošti in glej ga, čudo, vse so za Bidena in prav toliko jih je, da Biden zmaga. V nekaterih državah ugotavljajo, da je volilo več ljudi, kot jih ima pravico voliti. Verjetno so ponovno vsi takšni glasovali za Bidena. Nič nimam proti, da Biden zmaga, vendar bi volitve morale biti poštene. To pa niso bile poštene volitve. In to v prvi sili sveta, ki se trudi širiti demokracijo. Žalostno. Zato pravim, da civilizacija demokracije propada.
-mali_piscek 2020-11-06T07:23:10+01:00

Ne smemo dovoliti, da bi kdorkoli utišal naše volivce ali proizvedel rezultate. Naše številke so se skrivaj čudežno zmanjševale. Skušajo potvoriti volitve in tega ne smemo dovoliti.

Donald Trump
Sorodna novica Kako razburljiv volilni dan v ZDA, ki so mu sledili še bolj razburljivi povolilni zapleti

Trumpov tabor: v Pensilvaniji prihaja do nepravilnosti
Trumpova kampanja je sporočila, da predsedniških volitev še ni konec. "Lažne napovedi zmage Josepha Bidna temeljijo na rezultatih štirih zveznih držav, ki so še daleč od končnih," je poudaril predstavnik Trumpove kampanje Matt Morgan. Glede Pensilvanije je dejal, da tam prihaja do številnih nepravilnosti. Med drugim njihovi opazovalci nimajo resničnega dostopa do štetja glasovnic. Državna sekretarka te zvezne države Kathy Boockvar je v četrtek zatrdila, da štetje glasovnic spremljajo predstavniki obeh taborov. Predtem je sedanji predsednik v izjavi o volitvah v Beli hiši dejal, da mu skušajo demokrati ukrasti zmago na volitvah, in napovedal nadaljevanje tožb. Dokazov za nepravilnosti ali prevare na volitvah ni navedel. "Ne smemo dovoliti, da bi kdor koli utišal naše volivce ali proizvedel rezultate. Naše številke so se skrivaj čudežno zmanjševale. Skušajo potvoriti volitve, in tega ne smemo dovoliti," je povedal Trump, ki se od volilne noči razen na Twitterju ni oglasil.

Mislim, da se v ZDA pripravlja državljanska vojna. Trump jo pa s svojo retoriko še podžiga.
-DrKult 2020-11-06T06:46:44+01:00
Skozi celotno kampanijo sta kandidata močno spodbujala svoj način glasovanja- Trump je spodbujal "in-person" glasovanje, Biden pa predvsem zaradi COVIDa "mail-in" glasovanje.Očitno so ju volilci upoštevali.... Glede na to, da praktično v vseh državah najprej preštejejo osebne glasove, nato pa šele tiste po pošti so analitiki (lahko si pogledaš izjave nekaterih poznavalcev v septembru, oktobru) že napovedali, da bo po prvem dnevu prišlo do pojava "red mirage", ko bo zaradi najprej preštetih osebnih glasov močno v prednosti Trump, nato pa po pošti Biden iz velikih mest... In točno to se dogaja... Lahko pa seveda najprej rečeš, da gre za zaroto, goljufijo, tisoči mrtvih, rpeseljenih volilcev itd... Ker seveda vsi ne živimo v alternativni Trumpovi realnosti seveda sodišča potrebujejo dokaze, zato zaenkrat Trumpove tožbe padajo kot zrele hruške...
-Lucasso 2020-11-06T07:26:39+01:00
Biden z zelo zrelo izjavo. Zadeve je potrebno umirit. Če bi imeli v ZDA še na drugi strani podobno osebo kot je Trump, bi bili na meji državljanske vojne.
-Nikec3 2020-11-06T06:40:05+01:00
Trump bo tožil države, kjer zmaguje Biden

Trump napovedal številne tožbe
Ponovil je svoje znane obtožbe, da so določena mesta, ki jih vodijo demokrati, skorumpirana, volilne delavce, ki so prostovoljci in jim večinoma tega ni treba delati, pa je obtožil, da ponarejajo glasove ali preštevajo nezakonite glasove. Napovedal je tudi nadaljevanje tožb. Državni sodišči v Michiganu in Georgii sta v četrtek sicer zavrgli tožbi njegove kampanje kot neutemeljeni in brez dokazov. Trumpova kampanja je napovedala še tožbo v Nevadi in po potrebi še drugje. Ob vse večjih napetostih ob koncu volilne tekme bodo okrepili varovanje Bidna. Ameriška tajna služba bo v njegovo zvezno državo Delaware poslala dodatne agente za njegovo varovanje, poroča časopis Washington Post ob sklicevanju na neimenovane vire. Že pred prihodom novih agentov je bilo okoli kongresnega centra Chase, kjer je štab Bidnove kampanje, nastavljenih več deset pripadnikov tajne službe, ki skrbijo za varnost.

Dejstvo je, da sta oba prestara za to. Trump ni začel nobene nove vojne, je pa nepredvidljiv, Biden in Obama pa sta nekaj že zakuhala....
-Evaleš 2020-11-03T16:30:49+01:00
Trump, ni oseba ki bi začenjal vojne, medtem kot za druge politike, predvsem pa Bidna ne moremo trditi. Glede na to, da je Biden že mnogo let v politiki, lahko z zagotovostjo trdim, da je del problema in ne del rešitve.
-yoda 2020-11-06T06:52:27+01:00
Trump se nima kaj bati. Ga je že v sredo zjutraj pripoznal za novega predsednika Janša. Popoldan tistega dne pa še razložil svetovni javnosti, da Biden ponareja volitve kot jih je Miloševič leta 2000.
-Zapo 2020-11-06T11:31:04+01:00