Kakšna bo usoda Cimosa? Foto: BoBo
Kakšna bo usoda Cimosa? Foto: BoBo
Cimosovi partnerji še niso obupali
Bodo Cimos reševali z davkoplačevalskim denarjem
Cimosu na pomoč država
Cimos bo iz blata poskušal izvleči DUTB
DUTB bo vstopil v Cimos
Kdo bo odgovarjal za propad prodaje Cimosa?
Palladio Finanziaria dokončno odstopa od nakupa Cimosa
Boj za Cimos izgubljen
Prodaja Cimosa visi v zraku
Vlada upa, da si italijanski kupec še želi Cimosa
SDH še vedno ni dobil Italijanov za pogajalsko mizo
Usoda Cimosa še vedno visi na nitki
Cimos: Umik Italijanov ni nujno dokončen
Vendarle rešitev za Cimos?

Italijanski sklad Palladio Finanziaria je ta teden sporočil, da so zaradi neizpolnjenih pogojev nehali veljati dokumenti o nakupu Cimosa, sklenjeni s konzorcijem prodajalcev. V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so takoj dejali, da je čas za alternativni načrt.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Dan pozneje je gospodarski minister Zdravko Počivalšek pojasnil, da so pripravili načrt B, po katerem bo DUTB družbo prestrukturiral po načelu zasebnega vlagatelja. To je potrdil tudi glavni izvršni direktor DUTB-ja Imre Balogh, ki je zagotovil, da je njihov načrt namenjen zagotavljanju stabilnosti družbe: "DUTB bo tu ravnal kot zasebni vlagatelj z vsemi tveganji. Zagotovili bomo, da bo družba nadaljevala razvoj. V sodelovanju s SDH-jem smo že prestrukturirali družbo in to bomo tudi nadaljevali."

Alternativni načrt na kratko: davkoplačevalci, denarnice na plano.

— joutsenlaulu 2017-02-28 11:08:25

Cimos je strateškega pomena za Slovenijo, zato bi bilo nespametno ga prodati pod ceno. Ne dvomim, da ima država na rapolago stroko, ki bi lahko oblikovala zmagovalno formulo - samo moramo odstraniti politiko od odločanja.

— Dr. Kumrovec 2017-02-28 12:20:31

In namesto da odleti nekaj ministrov, bodo zdaj izstavili racun davkoplacevalcem. Tudi erjavec, kaksna je to diplomacija ?

— sumtb 2017-02-28 10:26:35

A niso bili prejšnji teden ob neuradnem umiku italjanov vsi po vrsti tako optimistični? kaj se je zgodilo z njihovim optimizmom?

Se mi zdi da je v tej državi v politiki samo še PR. Kako se narediti čim lepšega. Za kakršnokoli resno delo pa ni volje. Samo to kako se kažeš v jasnosti. Zato pa vse stranke najemajo najboljše guruje za odnose z mediji in oblikovanje javne podobe.
Vodenje države ni lepotno tekmovanje!

— rdečinavijač 2017-02-28 10:48:46

Na sestanku predstavniki BMW-ja, Audija, Forda ...
Poslovni partnerji Cimosa so sicer pripravljeni sodelovanje s koprsko družbo nadaljevati, so po četrtkovem sestanku v Frankfurtu sporočili z DUTB-ja. "Danes je v izredno pozitivnem duhu potekal sestanek med predstavniki DUTB-ja, SDH-ja in Cimosovimi strankami. Med drugim so se pogovarjali o trenutni situaciji in alternativnih možnostih za nadaljnje delovanje Cimosa. Poslovni partnerji so potrdili, da so pripravljeni sodelovanje s Cimosom nadaljevati," so sporočili z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Do sestanka je prišlo po odstopu italijanskega sklada Palladio Finanziaria od nakupa Cimosa in ob nejasnih načrtih glede prestrukturiranja podjetja. V DUTB-ju niso razkrili, kateri Cimosovi poslovni partnerji so sodelovali na sestanku. Po poročanju RTV Slovenija so bili na njem med drugim prisotni predstavniki podjetij BMW, Audi, Ford, Honeywell Turbo Technologies, Borg Warner, Bosch Mahle in Magna.

Ne more politika zahtevat ohranitev delovnih mest, če ni naročil oz se dela na določenem programu izguba....Populistično nakladanje je to s strani politike...

Potreno je zdravo jedro ki se preživi in ki nato inestira v bodoča delovna mesta...

To nikoli in nikdar ni znala počet naša politika

— nelon 2017-02-28 10:28:48

Če je zasebna firma naj se tudi sama živi, brez našega denarja

— igor škrjanc 2017-02-28 16:42:25

Evo, fince so nagnali s pomočjo naivnežev, zdaj, ko se pa mečejo stran miljoni in ko z DUTB upravljajo lopovi in nesposobneži, je pa vse v redu, samo da direktor DUTB nima več "previsoke" plače.

Kako zlahka nas venomer znova nategnejo...

— krawica 2017-02-28 12:22:45

Stara zgodba. Prvo preko zvez najameš abnormalne kredite in izčrpaš podjetje. V drugi fazi ga država zaradi bogih delavcev mastno rešuje z denarjem državljanov. Faza tri: podjetje gre vseeno v maloro in ga blazno poceni nekdo kupi, ga sesuje ter mastno zasluži. Mi smo največje budale na svetu.

— Puma 2017-02-28 13:51:11

Nadaljevanje seje zaradi izostanka prekinili
Medtem pa komisija DZ-ja še vedno čaka na SDH-jev in DUTB-jev načrt B za Cimos. Na seji o problematiki Cimosa so člani komisije DZ-ja za nadzor javnih financ izostanek povabljenih predstavnikov SDH-ja in DUTB-ja označili za nedopusten in sejo do zagotovitve njihove navzočnosti prekinili. Predstavniki DUTB-ja in SDH-ja se seje niso udeležili, ker da je položaj preveč občutljiv za Cimos, da bi lahko prišli, je pojasnil predsednik komisije Andrej Šircelj iz SDS-a. "Predstavniki SDH-ja in DUTB-ja niso tisti, ki bodo diktirali, katere informacije in kdaj lahko dobi DZ. Poslanci imamo pravico vedeti, kaj se dogaja v državi in kaj z davkoplačevalskim denarjem. Če so ti gospodje nad DZ-jem, naj povedo. Če so podatki občutljivi, se seja lahko zapre za javnost," je navedel. Sejo so do zagotovitve prisotnosti SDH-ja in DUTB-ja znova prekinili. Nadaljevali jo bodo v torek ob 19. uri.

sicer pa ni vprašanje, zakaj sedaj niso uspeli prodati Cimosa, pravo vprašanje je, zakaj ga niso prodali že zdavnaj.

enako vprašanje je za Telekom, NLB...

— ajvard 2017-02-28 11:39:11

Slovenci smo zelo dvolični. V DUTB-ju smo imeli vrhunske strokovnjake za sanacije, pa smo jih nagonili, bojda zaradi prevelikih plač (btw. Šved Torbjörn Mansson danes dela kot glavni finančnik v Swedbank za trikratnik plače na DUTB-ju). Zato danes nad milijardnim premoženjem DUTB-ja in SDH-ja bdijo tretjerazredni managerji, ki jih resne korporacije in banke še povohale ne bi, na gospodarskem in finančnem resorju pa ministra, ki sta odlična poznavalca lokalnega turizma in razširjenih duhovnih obzorji, čez to pa jima domet žal ne seže. Rezultat vsega tega je današnja polomija v Cimosu.

— JJstyle 2017-02-28 17:14:25

Naj Cimor propade, kot to gre v kapitalizmu... ampak pogoje je seveda da dobijo 30+ let in visoke kazni vsi vodstveni delavci zadnjih 20 let... Oz vse od časa prvega kredita ki ni odplačan!

Reveži od delavcev... neznana usoda že nekaj let, pol pa delaj dobro če lahko...

— Alorius 2017-02-28 10:50:39

Torej je že fiksno, da bomo kraje spet plačali davkoplačevalci. Plačali bomo tudi novi kredit itd., ki bo verjetno spet poniknil. Potem pa so glavni problem države kadilci, reševanje v gorah in podobne cenene zadeve.

— Mitja 2017-02-28 17:22:15

Cimosovi partnerji še niso obupali
Bodo Cimos reševali z davkoplačevalskim denarjem
Cimosu na pomoč država
Cimos bo iz blata poskušal izvleči DUTB
DUTB bo vstopil v Cimos
Kdo bo odgovarjal za propad prodaje Cimosa?
Palladio Finanziaria dokončno odstopa od nakupa Cimosa
Boj za Cimos izgubljen
Prodaja Cimosa visi v zraku
Vlada upa, da si italijanski kupec še želi Cimosa
SDH še vedno ni dobil Italijanov za pogajalsko mizo
Usoda Cimosa še vedno visi na nitki
Cimos: Umik Italijanov ni nujno dokončen
Vendarle rešitev za Cimos?