Valonci so bili za kratek čas junaki številnih državljanov in državljank Evropske unije, a podpis sporazuma Ceta vendarle bo. Foto: EPA
Valonci so bili za kratek čas junaki številnih državljanov in državljank Evropske unije, a podpis sporazuma Ceta vendarle bo. Foto: EPA
Parlament v Valoniji sprejel Ceto
Dogovor o Ceti bodo obravnavali še pokrajinski parlamenti
V Belgiji dosegli dogovor o Ceti
Vrh EU-Kanada odpovedan
Iskanje rešitev za podpis Cete
Tusk po košarici Valoncev vseeno optimističen
Valonija ustavila podpis Cete
Valonci so zavrnili postavljanje rokov
Ceta: Na potezi je EU
Ceta še čaka na Valonijo
Podpis Cete zašel v slepo ulico
Je sporazum Ceta mrtev?
Voditelji EU-ja kompromisa o Ceti niso podprli
Ceta – interesi na okopih

Sporazum Ceta še vedno buri duhove tudi pri nas. Po odpovedanem vrhu, na katerem naj bi EU in Kanada podpisala omenjeni trgovinski sporazum, so Belgijci v četrtek vendarle dosegli dogovor. Države članice EU-ja so nato v petek potrdile odločitev o podpisu trgovinskega sporazuma, vrh EU-ja in Kanade pa bo v Bruslju to nedeljo.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.


Belgija edina, ki je bila (sprva) proti sporazumu

Belgija je bila edina od 28 držav članic EU-ja, ki ni privolila v podpis sporazuma, saj zvezna vlada ni dobila potrebne podpore vseh regij in skupnosti. Podpis so namreč blokirali Valonci. Dogovor je po maratonskih pogajanjih s predstavniki zvezne vlade ter regionalnih oblasti in skupnosti v četrtek dopoldne vendarle potrdil belgijski premier Charles Michel. Zaradi belgijske blokade je bil odpovedan tudi predvideni vrh EU-Kanada, saj je kanadska delegacija zaradi zastoja v pogovorih belgijskih strani v sredo zvečer po krajevnem času udeležbo na vrhu v Bruslju odpovedala.

Kaj hoče kapital?

Rad bi se osvobodil vmešavanja države, se zaščitil pred tveganji oz. jih prenesel na koga drugega. Rad bi postal alfa in omega, zakonodajalec, sodnik, ječar, rabelj, vse skupaj, vse hkrati, rad bi postal – skoraj bog!
~
Tolikšna moč kapitalu ni pripadala nikoli. Pravo je bilo v osnovi zasnovano zato, da omejuje moč (despota, vojske, bogastva), da se le-ta ne bi razrasla do norosti.

Za posameznika pravimo da je nor, takrat, ko ne upošteva več povratnih informacij iz okolja, ko se 'zacikla' (zazanka).
Politični sistem postane nor, če svoje nasprotnike fizično odstrani, in mu ni treba več poslušati nikogar. Ker mrtvi ne nasprotujejo, se mu zdi, da je zdaj na konju, a je v resnici na psu, kajti napredek in razvoj vnašajo tisti, ki mislijo drugače.
~
Kapitalu je meje do sedaj postavljala država. Če je bilo potrebno sprejeti socialno, prehransko ali okoljevarstveno zakonodajo, jo je država pač sprejela. Kapital bi se teh omejitev in tveganj očitno rad otresel. Če mu to uspe – če sprejmemo CETO in TTIP – bo kapital postal nor v klasičnem pomenu besede, ne bo več povratnega krmiljenja iz okolja [feedback-a], amortizer tveganj zaradi objektivnih sprememb v okolju bo država, kdo plača – pa najbrž uganete.
~
Ko mali človečki poskušamo držati nazaj kapital, da ne bi postal nor, mu pravzaprav – delamo uslugo, podaljšujemo mu trajanje. Žižek bi na tem mestu (najbrž) dejal: Ne, kar dajmo mu vse, da se mu zatakne v grlu, da pošast požrešna crkne... prej ga bo konec, če ga ne vlečemo nazaj.
~
Kaj naj torej storimo proletarci, ki moramo tudi jutri in pojutrišnjem nahraniti otroke?

Kljub temu, da si tega sicer ne zasluži, moramo kapitalu vendarle pomagati, da (še) ne postane nor – zato sporazuma CETA ne moremo podpreti.

— Krimsky 2016-10-24 08:49:48

Včeraj je EU tudi z ultimatom dal vedeti, da gre za vprašanje, ki zadeva le še Belgijo

Postavljanje ultimatov je očitno najvišja oblika ''demokracije'' v sistemu ki se imenuje absolutni neoliberalizem.
Kdor se ne ukloni ultimatu se mu uvede ameriški tip demokracije ki zajema sankcije, bombardiranje civilnih ciljev, financiranje in oboroževanje ''demokratične'' opozicije.
VB je naredila kar prav da je pobegnila iz te ladje norcev.

— avnton kavka 2016-10-24 09:30:51

Po šestih letih pogajanj je odločilnega pomena, da je sporazum v parlamentih sprejet v nekaj dneh, sicer bi ga kakšen poslanec utegnil prebrati in si vzeti čas za razmislek o njegovih posledicah.

— Knight Kant 2016-10-24 08:58:28

Zahtevali zagotovila, da Ceta ne bo prizadela lokalnih kmetov
Predstavniki Valonije, regije s 3,5 milijona prebivalci, so v pogajanjih zahtevali zagotovila, da Ceta ne bo prizadela lokalnih kmetov in ne bo škodila drugim interesom regije. V Bruslju doseženi dogovor je odmeval tudi na domačem parketu. Predsednik vlade Miro Cerar je novico pozdravil in izrazil pričakovanje, da bo vrh s Kanado čim prej. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je zapisalo, da je Slovenija v postopku sprejemanja Cete dokazala, da imajo lahko tudi posamezne države glas pri sprejemanju odločitev. Zdi se jim prav, da je bilo tudi drugim državam omogočeno izpostaviti zadržke.

Zdaj je samo vprašanje ali so jim grozili ali so jim plačali...

— kmet polde 2016-10-28 16:29:08

Danes hočejo prosto trgovino za korporacije, jutri bodo hoteli, da gremo v vojno z Rusijo.

— Pedro 2016-10-28 17:20:04

Ceta, ali kako je interes anglosaksonske elite pomembnejši od 500 mio Evropejcev.
Hipokrizija.

— svyatoslav 2016-10-28 20:28:29

"Ceta predstavlja sodoben in napreden sporazum"
Države članice EU-ja so v petek nato potrdile podpis trgovinskega sporazuma med EU-jem in Kanado (Ceta). "Vesel sem, da lahko potrdim, da je EU pripravljen podpisati celovit gospodarski in trgovinski sporazum s Kanado," je nocoj sporočil slovaški premier Robert Fico, čigar država trenutno predseduje EU-ju. "Ceta predstavlja sodoben in napreden sporazum, ki odpira vrata novim priložnostim, medtem ko obenem ščiti pomembne interese. Še več, ima potencial, da tlakuje pot prihodnjim trgovinskim sporazumom," je dejal Fico v sporočilu, ki so ga objavili na spletni strani slovaškega predsedstva.

98% izdelkov bo oproščeno carine, bravo!
Sir, prosciutto, vino... vse bo cenejše v Kanadi, mogoče bo kilo italijanskega prosciutta pod $100 kila.
Pa kanadski farmerji tudi godrnjajo, večja konkurenca, cena jim bo padla, število mlekarjev je že padlo leta nazaj zaradi ameriške konkurence. Potrošniki so se tako pritoževali zaradi previsokih cen. E, protekcionizem ne spodbuja konkurenco, inovacije...

— Nik Hrast 2016-10-28 16:46:10

Gre za popolnoma strokovno - politično zadevo, do katere se morajo jasno in celovito opredeliti znotraj pristojnih institucij v EU ! V sled omenjenega je po mojem mnenju potrebno ostro zavrniti pobudo ZL, ki je pred časom napovedala referendum o Ceti in TTIP !

Ljudje o tej zadevi pač ne moremo objektivno soditi in se do nje opredeljevati- ker ne poznamo vseh dejstev ! 95% ljudi sploh nima pojma kaj je fora te Cete ???!!

— jernej 2016-10-27 08:10:51

Torej, če prav razumem to histerično razpoloženje nasprotnikov sporazuma CETA:
Nobena vlada evropskih držav, ki so dale soglasje, ni prebrala sporazuma. Ali pa so to loleki, ki ničesar ne razumejo. Ali pa so to zlobne vlade, ki hočejo evropskim prebivalcem samo slabo. Samo Valonci in seveda nasprotniki razumejo vse in hočejo dobro. Resno? LOL

— G.Bruno 2016-10-27 10:09:36

Trudeau bo vendarle pripotoval v Bruselj
Članice so se morale do polnoči opredeliti do podpisa sporazuma Ceta. Pred tem so zeleno luč podpisu Cete prižgali tudi belgijski regionalni parlamenti in skupnosti. Med njimi je glasoval tudi parlament francosko govoreče regije Valonije, ki je najbolj nasprotovala sporazumu. S tem je bila odstranjena še zadnja ovira, da je lahko tudi Belgija pritrdila podpisu. Tusk je nato v petek sporočil, da bo to nedeljo v Bruslju potekal vrh EU-ja in Kanade. Predsednik kanadske vlade Justin Trudeau bo tako vendarle pripotoval v Bruselj, kjer bi že v četrtek moral potekati vrh EU-ja in Kanade, ki pa je bil zaradi belgijskih notranjepolitičnih zapletov glede potrjevanja Cete odpovedan.

Končno malo zdrave kmečke pameti.

Sporazum je dober tako za evropsko kot kanadsko ekonomijo. Glejte zdaj VB, koliko bo sklenila zdaj ko gre ven iz EU teh prostotrgovinskih sporazumov z ostalimi državami. Prosta trgovina = razvoj in razcvet in boljši pogoji za standard ljudi.

To našo nasprotovanje vsemu je pač del folklore. Sem prepričan da če bi mogoče komaj sedaj bili v pridruževanju EU in njenemu enotnemu trgu, bi tudi pisali da nas hoče evropske države uničit, napasti naše vode in podobne neumnosti. CEFTA daje kanadskim in evropskim gospodarskim subjektom enake pogoje na obeh tržišščih. Fair enough.

— apollo11 2016-10-27 13:36:29

na zdravje... s kanadskim viskijem ... ;)
če bo že tobak dražji, bomo pa vsaj pili ceneje ... eni se pa res non-stop pritožujete :)

— woodoo 2016-10-29 01:29:44

Na živce mi grejo stalne vesti na to temo in dajanje vtisa kako se bo svet podrl če ne bo podpisan sporazum.
Sporazum naj se ne podpiše, končajo naj se vse aktivnosti, potem pa naj pogajalci prepričajo ljudstvo predvsem pa vse nasprotnike sporazuma, da je ta dober, če je res tako.

— igor-za 2016-10-27 07:46:08

Parlament v Valoniji sprejel Ceto
Dogovor o Ceti bodo obravnavali še pokrajinski parlamenti
V Belgiji dosegli dogovor o Ceti
Vrh EU-Kanada odpovedan
Iskanje rešitev za podpis Cete
Tusk po košarici Valoncev vseeno optimističen
Valonija ustavila podpis Cete
Valonci so zavrnili postavljanje rokov
Ceta: Na potezi je EU
Ceta še čaka na Valonijo
Podpis Cete zašel v slepo ulico
Je sporazum Ceta mrtev?
Voditelji EU-ja kompromisa o Ceti niso podprli
Ceta – interesi na okopih