Jakov Fak je dvakratni svetovni prvak. Prvič je naslov osvojil v Ruhpoldingu leta 2012, drugič si je zlato odličje prigaral v Kontiolahtiju tri leta pozneje (na fotografiji). Foto: SZS
Jakov Fak je dvakratni svetovni prvak. Prvič je naslov osvojil v Ruhpoldingu leta 2012, drugič si je zlato odličje prigaral v Kontiolahtiju tri leta pozneje (na fotografiji). Foto: SZS
Sklepni del tekme biatloncev s skupinskim štartom na SP-ju
Podelitev zlate kolajne Jakovu Faku
Fak v zadnjih kilometrih do zlata
Fak na sanjski način končal svetovno prvenstvo
Pogovor z Velepcem po zlati kolajni Faka
Veliko čestitk za Jakova Faka
Podelitev kolajne Jakovu Faku
Zgodovinski uspeh Jakova Faka
Fak svetovni prvak

Letos slovenska športna javnost slovenskega zastavonošo na olimpijskih igrah v Pjongčangu izbira interaktivno, in sicer z glasovanjem na Facebookovem profilu Vala 202.

Olimpijski komite Slovenije je objavil imena treh športnikov, med katerimi bodo slovenski ljubitelji športa med prenosom po Facebooku v živo v ponedeljek, 29. januarja, po 17. uri dokončno izbrali nosilca slovenske zastave na slavnostnem odprtju olimpijskih iger v Pjongčangu. V ožji izbor so uvrstili Vesno Fabjan, Mitjo Robarja in Jakova Faka.

Torej je dovolj vreden, da se bori za našo državo in ji morebiti pribori medaljo (s katero se bomo seveda na ves glas hvalili), ni pa dovolj vreden, da bi nosil našo zastavo?

— Nostromo 2018-01-26 12:17:25

Vsak, ki tekmuje za Republiko Slovenijo ima pravico in dolžnost nositi slovensko zastavo ne glede na narodnost, veroizpoved ali raso.

— Nikolaj 2018-01-26 12:22:11

Protestiram. Jaka je naš! Kaj nas briga 10% omejencev!

— gregor žun 2018-01-26 12:21:32

Ne razumem čemu tak negativen pristop! Jakov je eden največjih carjev naših letošnjih olimpijcev. Bori se za našo državo, nastopa, trenira, se bori z boleznimi in ostalimi preprekami, šport v katerem nastopa pa sem vedno občudoval.
Žalostno, Jakov pa, če bereš - večina ne deli mnenja zaplankancev in jaz bi z veseljem dal glas zate!

— webman 2018-01-26 12:31:37

Fak z veliko častjo sprejel ponudbo OKS-a
Toda zaradi odziva javnosti se je Fak odpovedal morebitnemu nošenju slovenske zastave v Južni Koreji. "Vodstvo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez z veliko zaskrbljenostjo in ogorčenjem spremlja odzive športne javnosti in nekaterih slovenskih medijev glede kandidature Jakova Faka. Športnik od glave do peta, Človek z ogromno moralno integriteto, z briljantnimi športnimi uspehi in vzornim obnašanjem na in izven športnih terenov, zgled za številne mlade športnike je, tako kot Vesna Fabjan in Mitja Robar, z veliko častjo je sprejel ponudbo Olimpijskega komiteja Slovenije," so pri OKS-u zapisali v sporočilu za javnost.

Uboga naša zaplankana mentaliteta.

— peglezn 2018-01-26 12:17:09

Kateri mediji pa so bili negativni glede tega? Žalostno! Če pa slučajno dobi kakšno medaljo, bo pa za te medije največji Slovenec.
In kaj potem če je Hrvat? A gremo za vsakega športnika družinsko drevo delat ,da vidimo kaj je po rodu? Jakov je eden bolj simpatičnih športnikov pri nas, lepo govori slovensko, spoštljiv, iskren. Ne bi imel nič proti, če bi nosil zastavo.

— peteršiljček 2018-01-26 12:21:41

Fak si zasluži da nosi zastavo.Profesionalec od glave do peta.Mislim da je sedaj favorit Robar

— iztok 2018-01-26 12:19:14

Sem pa pričakoval od Faka takšen odziv. Verjetno se je počutil kaznovanega, ko ga je OKS uvrstil v kandidaturo za zastavonošo, obenem pa se je bal tudi odziva hrvaške kritične javnosti, ki bi ga še bolj zasovražila in ga etikirala kot izdajalca Hrvaške, če bi nosil slovensko zastavo.

— SLOBloodPatriot 2018-01-26 12:31:38

Faku bodo še naprej nudili vso podporo
Nadaljevali so: "Pravi ljubitelji športa in pozitivno naravnani Slovenci si niti v sanjah nismo predstavljali takšnega števila uničujočih komentarjev, kot jih je bil v preteklih dneh deležen biatlonski superšampion. Zaradi vsega tega je športnik, ki bo na olimpijskih igrah v Pjongčangu tekmoval v olimpijskem dresu Slovenije, odstopil od kandidature za nosilca slovenske zastave." Obenem so še poudarili, da v športu nikoli niso dovolili, da bi se preštevali in ločevali. "Šport združuje. Tej ideji bomo na Olimpijskem komiteju Slovenije sledili tudi v prihodnje in Jakovu Faku še naprej nudili vso podporo. Prepričani smo, da je bo deležen od celotne, dobro misleče športne javnosti," so še zapisali.

Fak je že nosil zastavo za Hrvaško na prejšnjih igrah.
Super človek in športnik, toda če nisi Slovenec ne moreš nositi zastave, mislim da je tudi njemu čisto jasno.

— SamoRes 2018-01-26 12:49:31

Po vseh anketah bi ljudje izglasovali faka za nošenje zastave, zakaj mora pet trolov ki zasujejo splet s svojimi komentarji imet toliko moči?? Fak je trenutno najboljši slovenski zimski športnik in si zasluži nosit zastavo

— don_lavtarini 2018-01-26 12:19:07

Ma zakaj je pa nebi nosil, je Slovenec kot mi vsi če pa koga moti, da je nastopal za Hrvate in se tam rodil pa za mene on ni Slovenec!!

— repina931 2018-01-26 12:19:31

Kaj ni bilo na tej anketi na rtvslo pred parimi dnevi okoli 50% za Jakova? O kakšnih komentarjih govorijo? Človek govori boljše slovensko kot 80% slovencev in trenutno je naš najboljši zimski športnik. Kar se mene tiče bi bil ponosen da nosi našo zastavo in realno si to od vseh, ki bodo šli na olimpijske, tudi najbolj zasluži.

— bodhisattva 2018-01-26 12:21:38

Sklepni del tekme biatloncev s skupinskim štartom na SP-ju
Podelitev zlate kolajne Jakovu Faku
Fak v zadnjih kilometrih do zlata
Fak na sanjski način končal svetovno prvenstvo
Pogovor z Velepcem po zlati kolajni Faka
Veliko čestitk za Jakova Faka
Podelitev kolajne Jakovu Faku
Zgodovinski uspeh Jakova Faka
Fak svetovni prvak