Informacijski pooblaščenec je posebej preveril obdelavo osebnih podatkov poslanca Jožefa Horvata (na fotografiji), ki je javno izpostavil, da naj bi policija 24. decembra lani nezakonito vpogledovala v njegove osebne podatke. Foto: BoBo
Informacijski pooblaščenec je posebej preveril obdelavo osebnih podatkov poslanca Jožefa Horvata (na fotografiji), ki je javno izpostavil, da naj bi policija 24. decembra lani nezakonito vpogledovala v njegove osebne podatke. Foto: BoBo

Inšpekcijski nadzor nad vpogledom v osebne podatke 45 politikov, vključno s poslancem Jožefom Horvatom (NSi), še poteka. A do zdaj se je pokazalo, da je bilo velika večina do zdaj preverjenih obdelav osebnih podatkov zakonitih, je sporočil informacijski pooblaščenec. Nezakonito obdelavo so do zdaj ugotovili pri enem policistu.

Pri informacijskem pooblaščencu so ob tem opozorili, da je to kršitev policija zaznala sama, še preden je pooblaščenec uvedel postopek. V tem primeru je pooblaščenec postopek zaključil z izdajo prekrškovne odločbe, ki pa še ni pravnomočna. Iz dosedanjih ugotovitev sicer izhaja sum nezakonite obdelave še treh policistov, a postopek še teče, so še sporočili.

Pa kdo pri zdravi pameti jim še sploh kaj verjame na besedo? Kako pričakujejo, da bodo državljani spoštovali ukrepe, tudi tiste smiselne? Kako lahko povprečen državljan razloči med dobrim, dobronamernim ukrepom ali zakonom ter manipulativnim, osnovanim na lažeh? Osnova vsega je zaupanje in verodostojnost, in tukaj je trenutna vlada pogrnila na celi črti.
-gaziri 2020-07-17T10:51:09+02:00
Neznanje je sestra neumnosti, ob z roko v roki hodita po poti laži in sprenevedanja.
-Adept 2020-07-17T10:51:06+02:00
Mnogo hrupa za nič... (beri: za odvračanje pozornosti od resnih problemov)
-elio2 2020-07-17T10:39:47+02:00

Iz policijskih dnevnikov izhaja, so napisali pri informacijskem pooblaščencu, da je policist pred to polnočnico res naredil poizvedbo po imenu in priimku Jožef Horvat, nato pa je iz nabora vidnih podatkov nadaljeval z obdelavo podatkov točno določenega Jožefa Horvata, ki ga je takrat dejansko obravnavala policija, to pa ni bil poslanec.

Policija je obravnavala Jožefa Horvata, ki ni bil poslanec

Podatke obdelovalo 700 zaposlenih na policiji
Osebne podatke 45 politikov je obdelovalo 700 zaposlenih na policiji. Eden od zaposlenih je obdeloval osebne podatke sedmih politikov, štirje zaposleni šestih politikov, sedem petih in osem zaposlenih podatke štirih politikov. Večina zaposlenih pa je obdelovalo podatke enega, so zapisali v sporočilu. Informacijski pooblaščenec je posebej preveril obdelavo osebnih podatkov poslanca Horvata, ki je javno izpostavil, da naj bi policija 24. decembra lani nezakonito vpogledovala v njegove osebne podatke. Policist s policijske postaje Murska Sobota je na ta dan pred polnočjo na prošnjo policijske patrulje v aplikacijo res vpisal iskalne parametre za osebo z imenom in priimkom Jožef Horvat, in sicer za potrebe terenske policijske naloge v povezavi s konkretno osebo, ki pa ni bil poslanec Jožef Horvat, so ugotovitve popisali pri pooblaščencu. Iz policijskih dnevnikov izhaja, so napisali pri informacijskem pooblaščencu, da je policist pred to polnočnico res naredil poizvedbo po imenu in priimku Jožef Horvat, nato pa je iz nabora vidnih podatkov nadaljeval obdelavo podatkov točno določenega Jožefa Horvata, ki ga je takrat dejansko obravnavala policija, to pa ni bil poslanec.

Gospod Horvat je bil pred mnogimi leti zaposlen v službi za avtomatsko obdelavo podatkov v murskosoboški Muri. Lahko bi rekli, da je bil med pionirji računalniške dobe. Ni mi jasno, kako se lahko tak poznavalec delovanja informacijskih sistemov blamira na tako sramoten način.
-voyager 2020-07-17T11:02:11+02:00
Eni si pa res domišljajo, da so tako pomembni, da njihovi podatki zanimajo vse policiste.
-Dux Ursus 2020-07-17T10:45:47+02:00
Skratka, poslanec Jožef Horvat vseeno ni relevanten. Je samo še en Jožef Horvat. Se mu je pa najbrž zdelo fajn, ko je mislil, da je relevanten.
-JohnSmith 2020-07-17T10:34:05+02:00

Inšpekcijski postopki v celoti še niso bili zaključeni
V primeru iskanja zgolj po imenu in priimku se v dnevniku obdelava zabeleži pri prav vseh osebah s tem imenom in priimkom. "Poslanec Jožef Horvat je bil torej v povsem enakem položaju kot vseh drugih 178, od skupno 180 Jožefov Horvatov v Sloveniji, saj je bil v policijskem postopku točno določen in identificiran Jožef Horvat, ki pa ga s poslancem povezuje zgolj ista kombinacija imena in priimka," so še pojasnili. Opozorili so, da vsi inšpekcijski postopki v povezavi z vpogledi v osebne podatke v celoti še niso zaključeni. Pooblaščenec je zaradi zanimanja javnosti in preplaha, da policija morda sistematično nezakonito obdeluje osebne podatke politikov, to preveril in pojasnil prednostno. "V izogib nejasnostim in napačnim interpretacijam pridobljenih podatkov pa bi bilo vsekakor koristno, da bi prejemniki podatkov od upravljavca hkrati pridobili tudi ustrezno pojasnilo, saj je za kakršne koli zaključke nujno treba poznati vsaj osnove delovanja informacijskega sistema upravljavca zbirk podatkov," je še sklenil sporočilo.

Murskosoboški policisti so preverjali Jožefa Horvata iz Ljubljana. Bolj bedaste izjave ne morejo dat. Če bi izjavili 3 Horvate iz MS potem bi še verjeli Preverjali so če ga lahko kako kaznujejo... Eni pa slepo vse verjamete kar se napiše
-vemveš 2020-07-17T12:17:28+02:00
Torej vsak, ki zahteva izpis vpogledov v svoje podatke s strani policistov, dobi podatke vpogledov od vseh z istim imenom in priimkom. Nenavadno. ?
-Schwartz 2020-07-17T10:54:33+02:00
Na vrh Darsa pa se je medtem zavihtel podpredsednik Nsi Hajdinjak. Dokler je bila NSi v opoziciji so stalno poudarjali, da se mora politika umakniti iz podjetij v državni lasti. Ko pa so prišli na oblast so že po 3 mesecih na Dars nastavili politika - podpredsednika stranke.
-starkavčar 2020-07-17T10:46:27+02:00

Ne pravim, da so krivi Marjan Šarec in njegovi sodelavci. Ugotavljam pa, da je bila v obdobju vlade Marjana Šarca, prav v obdobju, ko smo se pogajali za novo koalicijo, gostota vpogledov največja.

Jožef Horvat

Horvat: Ne pravim, da je kriv Marjan Šarec
Na ugotovitve informacijskega pooblaščenca se je na današnji novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavljal delo NSi-ja v prihodnje, odzval tudi Horvat. Meni, da se s svojimi izjavami ni prenaglil. Poudaril je, da sam nikoli ni govoril o tem, da je šlo za nezakonite vpoglede. Veseli ga, da je informacijska pooblaščenka razložila, da je šlo pri vpogledih na božični večer za vpoglede več njegovim soimenjakom. Ob tem pa je poudaril, da je v evidenci vpogledov med drugim zabeleženo, da je bil dostop do njegovih podatkov prek njegove enotne matične številke, ki pa je unikaten podatek. "Kako bi si vi to drugače razlagali? Jaz iz tega ne vidim, da je nekdo pogledoval po mojih podatkih preko imena in priimka," je dejal. "Ne pravim, da so krivi Marjan Šarec in njegovi sodelavci. Ugotavljam pa, da je bila v obdobju vlade Marjana Šarca, prav v obdobju, ko smo se pogajali za novo koalicijo, gostota vpogledov največja," je poudaril. Informacijsko pooblaščenko je še pozval, da ob koncu inšpekcijskega nadzora ugotovitve javno objavi, da bodo ljudje pomirjeni.

Horvat: Šarec in njegovi pomagači očitno vzpostavljali policijsko državo
Zanimivo! Horvat je najprej izjavil, da mu je policija sledila, kar je povsem nekaj drugega kot vpogled. Kaj bo rekel po tem sporočilu informacijske pooblaščenke? Po mojem gre samo za poskus degradacije policije, ki jim je trn v peti.
-Štajerc53 2020-07-17T10:39:00+02:00
Najprej je Horvat celo trdil, da mu je policija sledila, a je naslednji dan to izjavo že omilil in dejal, da je šlo zgolj za sumljivo brskanje po njegovih osebnih podatkih. Nadzor je pokazal, da poslanec ali nima pojma, kako policija opravlja svoje delo, ali pa je vse skupaj namenoma napihnil (morda z namenom odvračanja pozornosti javnosti od aktualnih vladnih afer?). Tudi drugi poslanci so šli preverjat, kako je policija dostopala do njihovih osebnih podatkov, pa za zdaj še nihče ni potarnal, da bi opazil kaj sumljivega.
-KruhTeUbije 2020-07-17T10:38:10+02:00
Never attribute to malice what you can attribute to incompetence. In v policiji je nekdo zelo zelo nekompetenten, saj je naredil izpis revizijske sledi vpogledov na imenu in priimku, ne pa enoličnem identifikatorju osebe (EMŠO). Tak izpis nima nobene praktične veljave, saj pove le, po kakšnem "search string"-u je nekdo poizvedoval, ne pa tudi, v čigave osebne podatke je dejansko vpogledal. Horvat naj tokrat posreduje zahtevek na podlagi svojega EMŠO, da se situacija dokončno razčisti.
-Snežinkec 2020-07-17T12:00:47+02:00
Jožef Horvat opozoril na nezakonito policijsko sledenje