Premier David Cameron je pred referendumom opozarjal na negativne gospodarske posledice brexita, po referendumu pa je dejal, da bo z mesta premierja odstopil oktobra letos. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Premier David Cameron je pred referendumom opozarjal na negativne gospodarske posledice brexita, po referendumu pa je dejal, da bo z mesta premierja odstopil oktobra letos. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

V obdobju od 24. junija do vključno 1. julija je bilo na portalu oddanih 22.562 komentarjev, od tega skupno izbrisanih (neposredno in pod nadzorom) 2.219.

Johnson se je umaknil iz boja za naslednika Camerona
Brexit prinesel več vprašanj kot odgovorov
Začetek pogajanj med VB in EU še ni določen
Brexit povzročil negotovost na Otoku in po svetu
Britanski finančni minister miri trge
Odmev brexita na azijskih borzah
Odmevi po brexitu
Brexit povzroča razburjenje
Razburjenje zaradi brexita zunaj in znotraj Velike Britanije
Pogovor z britansko veleposlanico po referendumu
Pogovor z ministrom Erjavcem o brexitu
Veliki padci na borzah posledice referenduma
Izredni sestanek vrha EU-ja
Britanci izglasovali izstop

Izid referenduma, na katerem so britanski volivci podprli izstop iz EU-ja, še vedno buri duhove. Najbolj so članstvo v EU-ju podprli v Londonu in na Škotskem, večinsko so obstanek države v Uniji podprli tudi na Severnem Irskem, medtem ko so v preostalih delih Anglije in v Walesu glasovali večinoma proti.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Kot posledica izida referenduma je britanski funt izgubil precej svoje vrednosti in padel na najnižjo raven v odnosu do ameriškega dolarja po letu 1985. Premier David Cameron je pred referendumom opozarjal na negativne gospodarske posledice brexita, po referendumu pa je dejal, da bo z mesta premierja odstopil oktobra letos.
Sinn Fein že zahteva združitev z Irsko
Po referendumu so se ob padcu funta začele kazati tudi druge možne posledice izstopa Velike Britanije iz EU-ja. Severnoirska nacionalistična stranka Sinn Fein zdaj zahteva referendum o združitvi Severne Irske z republiko Irsko. "Smo v položaju, ko bo Severna Irska pahnjena ven zaradi glasovanja v Angliji (...) Sinn Fein bo zdaj pritisnil s svojo zahtevo, s svojo dolgoletno zahtevo za glasovanje o meji," je izjavil vodja Sinn Feina Declan Kearney. Tudi namestnik irskega premierja Martin McGuinness je dejal, da je izid "okrepil zamisel o združeni Irski", je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Medtem ko so Britanci s skoraj 52 odstotki podprli izstop države iz EU-ja, pa so se volivci in volivke na Severnem Irskem nasprotno s 55,8 odstotka glasov zavzeli za obstanek države v Uniji. Več tukaj.

Populisti pognali VB v kolaps in Evropo v nestablinost. Čestitke klovnu Faragu.

— Komisar 2016-06-24 06:45:24

Torej na jesenski maturi Velika Britanija ne bo več pravilen odgovor, glede članic EU-ja, hehe.

— Erkil 2016-06-24 06:45:51

Tisti, ki vneto podpirate izstop ali kaj podobnega. Pomislite na vse učinke, ki bi jih to prineslo, negativne. Ne samo skrbet za svojo rit, obstajajo tudi ljudje, ki so odvisni od tujine. Nihče pa ne ve, kaj bi jim to prineslo, tako, da vse je treba delati premišljeno.

— Courage90 2016-06-24 06:46:54

Močna Evropa ni v interesu niti ZDA, niti Rusije .....

Takole bi na kratko dejal; če bi EU bila sposobna imeti svojo lastno (nevtralno) in skupno zunanjo politiko, če bi EU imela svojo vojsko, če bi EU ne poslušala samo Merklove, če bi Bruselj ne bil tako skorumpiran in zlobiran, bi bilo drugače. Tako pa evropsko zunanjo politiko kreirajo ZDA, gospodarstvo Kitajska, vojsko pa NATO z ameriškim generalom na čelu "evropske" vojske, ki je zadnji dve desetletji skupaj z ZDA naredila veliko sranje na Bližnjem vzhodu sedaj pa so jo pokopali prav begunci iz teh krajev. Lahko bi po razpadu varšavskega pakta in Sovjetske zveze bilo drugače, pa ni .... žal.

— Druga Švica 2016-06-24 06:55:34


V EU-ju za hitra pogajanja z VB
Nemška kanclerka Angela Merkel pričakuje, da bo London predstavil načrt za proces ločitve od EU-ja, za katerega upa, da ne bo trajal v nedogled, čeprav se po njenih besedah ne mudi. "Ne bomo dopustili, da bi nam kdo odvzel Evropo," je dejal nemški minister Frank-Walter Steinmeier. Ministri so se zavzeli za čimprejšnji začetek pogajanj o odhodu Velike Britanije iz EU-ja. "Ta proces bi se moral začeti kar se da hitro, da ne podaljšujemo tega obdobja negotovosti, ampak da se raje posvetimo prihodnosti Evrope in si za to prizadevamo," je po koncu srečanja dejal Steinmeier. Tudi francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je pozval k hitrim pogajanjem o izhodu Velike Britanije iz EU-ja. Napovedal je velik pritisk na britanskega premierja na vrhu EU-ja, da bo pospešil ta proces, je poročal francoska tiskovna agencija AFP. Več tukaj.

Britanci tako ali tako nikoli niso bili iskreno del EU. Za njiho so že Francozi, Španci in Nemci nižja rasa, kaj šele mi ostali.

— jaskelainen 2016-06-25 10:08:29

Po britanskem referendumu se bodo v Berlinu sešli zunanji ministri šestih ustanovnih članic Evropske unije - Nemčije, Francije, Italije, Belgije, Nizozemske in Luksemburga. Ta odločitev pa je zmotila Estonijo, ki je članica postala leta 2004. "Ker se britanski referendum tiče celotnega EU-ja, v nobenem primeru ni prav, da začnemo članice deliti po skupinah," je dejala zunanja ministrica Marina Kaljurand.

zanimivo,
sestane se 6 članic... in od preostalih 21 to zmoti EDINO ESTONIJO.

ostalim je očitno prav, da niso bile povabljene v elitni klub.
se bodo bogati in pomembni odločili, vi ostali pasite dalje (kot je nekdo rekel)

zanimivo da slovenijo to nič ne moti.krizni sestanek brez nas, čeprav smo člani.
that's no way to treat a friend :)

— el CARTEL 2016-06-25 12:15:48

Jaz sem zelo zadovoljen z Brexitom:
- znebili smo se ameriškega trojanskega konja
- TTIP zdaj verjetno nima več možnosti
- neokolonialisti nas bodo vse težje vpletal v svoje rovatorske posege na Bližnjem Vzhodu in drugje
-itd

— fender6 2016-06-25 10:01:27

dragi moji Slovenci...zgleda se bo treba v jezik ugriznt,posut s pepelom in priznat,ter predvsem doumet,da so nas 25 let bolj,kot ne vodili za nos...
bilo je seveda načeloma prav,da smo šli v EU,ker če ne bi crknili od lakote ampak zdej pa bo treba spet zavihat rokave...

kar je na nek način tudi prav,da se zbudimo in najdemo nek cilj,ker od 1.5.2004 smo samo žrli in pili,se kregali o partizanih in domobranci,država pa nam je propadala...

— stone77 2016-06-25 13:51:57


Izziv: obstanek v enotnem evropskem trgu
V ponedeljek je Cameron nato prvič po izglasovanem brexitu nagovoril poslance. "Ni dvoma o izidu referenduma. Odločitev volivcev mora biti spoštovana. V tem trenutku pa britanska vlada še ne bo sprožila 50. člena. To je pač naša suverena odločitev, ki jo bomo sprejeli sami," je bil odločen. Dodal je, da Velika Britanija ne sme obrniti hrbta Evropi ali preostalemu svetu. Cameron je med drugim zavrnil možnost še enega, to je drugega referenduma o članstvu v EU-ju, zato je že oblikoval posebno skupino, ki bo pripravljala izhodišča za "ločitev" Združenega kraljestva od EU-ja. Kot največji izziv v pogajanjih z Brusljem je sicer označil obstanek v enotnem evropskem trgu. Poudaril je tudi, da mora vlada zagotoviti, da bodo zaščiteni interesi Škotske, Walesa in Severne Irske. Več tukaj.

Hm, a zavlačujejo, ker so ugotovili, da nimajo načrta?

— Rohirrim 2016-06-27 07:54:35

Cameron je blefiral mislec, da ima vse adute varno v rokavu in da bo lahko izsiljeval EU po svoji meri, tudi z nekim zanj "vnaprej dobljenim" referendumom. Zdaj, ko se je vse skupaj obrnilo tja, kamor, po vsem sodec, nihce ni zelel, se manj bil pripravljen na posledice, pa bi zavlacevali in ponavljali glasovanja. Cincarji!

— ST11 2016-06-27 08:05:29

Se strinjam z enim od predhodnih komentarjev, da bo vse skupaj izpadlo kot naš referendum o odprtju trgovin ob nedeljah. Kapital je izračunal, da s to zgodbo izgubijo več kot dobijo in bodo zadevo zavrteli v smer da bo obratno. Verjetno pa EU nikoli več ne bo taka kot si jo večina luftarjev v Bruslju želi.

— grapar 2016-06-27 08:03:15

Torej referendum naj bodo toliko čas, dokler se ne bodo volivci "pravilno" odločili.

Razočaran sem nad študenti. Včasih so bili gonilo napredka, danes pa zgolj opranoglavci, ki nasedejo čisto vsaki globalistični in korproatistični propagandi. Očitno je šolski sistem zelo uspešen pri pranju možganov v korist globalistov in elite.

— Ori 2016-06-27 07:44:38

V obdobju od 24. junija do vključno 1. julija je bilo na portalu oddanih 22.562 komentarjev, od tega skupno izbrisanih (neposredno in pod nadzorom) 2.219.

Johnson se je umaknil iz boja za naslednika Camerona
Brexit prinesel več vprašanj kot odgovorov
Začetek pogajanj med VB in EU še ni določen
Brexit povzročil negotovost na Otoku in po svetu
Britanski finančni minister miri trge
Odmev brexita na azijskih borzah
Odmevi po brexitu
Brexit povzroča razburjenje
Razburjenje zaradi brexita zunaj in znotraj Velike Britanije
Pogovor z britansko veleposlanico po referendumu
Pogovor z ministrom Erjavcem o brexitu
Veliki padci na borzah posledice referenduma
Izredni sestanek vrha EU-ja
Britanci izglasovali izstop