Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je v četrtek na seji potrdila predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter ga poslala v sprejem DZ-ju.

Po prepričanju ministrstva za izobraževanje novela uresničuje odločbo ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol. Slednje pa medtem opozarjajo, da je predlog protiustaven.

Zakaj bi bili otroci zasebnih šol v prednosti? (izbira šole, programa, dodatno varstvo, malice, izleti) vse to pa pokrivali starši vseh otrok, torej tudi tistih ki "nadstandardnih storitev" sploh ne bi prejeli? Če si "zaseben" potem deluj na trgu in ne žicat države.
-konj128 2019-06-06 08:47:56
Lahko tudi moje zasebno podjetje financirate, ne rabim 65%, vsaj 50%?
-rs23 2019-06-06 08:44:41

Ustavno sodišče je namreč konec leta 2014 ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja neustaven, ker je po njem javni program v zasebnih osnovnih šolah financiran le 85-odstotno.

Državnemu zboru je zato naložilo, naj v enem letu neustavnost odpravi tako, da bo javni program v zasebnih šolah financiran v enaki višini kot v javnih osnovnih šolah, to je 100-odstotno.

No kakorkoli tole skozi ustavo spet ne bo šlo. Gredo se igrice, ki ne bodo uspele. Ustavno naj še za jutranje in popoldansko vatstvo da javnim šolam na 65% pa bomo končno enakopravni. Eto. Pol boste pa siti.
-Radoveden 2019-06-06 19:32:56
Zasebne šole z javnoveljavnim programom, ki ga potrdi država, so upravičeni do financiranja! V Sloveniji je samo nekaj takih šol in se država bori proti njim. V Evropi je takega zasebnega šolstva precej več in so še veseli, da ga kdo izvaja. Pri nas morajo zasebne šole same vzdrževati šolske stavbe, plačevati ogrevanje in elektriko... Država plača samo PROGRAM in še tega ne v celoti!
-pietetnik 2019-06-06 08:42:22
Je vlada sledila odločbi ustavnega sodišča?

Zasebne šole: predlog je neustaven
Predlog novele, ki ga je v četrtek potrdila vlada, javni program razdeljuje na dva dela, in sicer obvezni del in razširjeni del. Pri tem predlog določa, da bi država obvezni del financirala 100-odstotno, razširjenega dela (jutranje varstvo, podaljšano bivanje ipd.) pa ne bi več financirala. Še naprej, enako kot do zdaj, ne bi financirala nadstandardnega programa. Vse navedeno bi veljalo za generacije otrok, vpisane po šolskem letu 2019/2020, medtem ko bi za trenutno vpisane in tiste, ki bodo vpisani v naslednjem šolskem letu, do konca šolanja veljalo 85-odstotno financiranje tako obveznega kot razširjenega dela javnega programa. Zasebne šole ob tem opozarjajo, da je predlog neustaven, saj da jim bo financiranje z zdajšnjih 85-odstotkov v celoti gledano zmanjšal na približno 65-odstotkov. Opozarjajo, da je ustavno sodišče določilo 100-odstotno financiranje javnega programa ter da pri tem ni ločevalo med obveznim in razširjenim delom.

Teh 35% si lahko katoliške šole zagotovijo s podporo uvedbe cerkvenega davka...zakaj bi neverniki morali posredno z davki podpirati verske ustanove?? Skregano z vso logiko...
-Lokita 2019-06-06 08:25:02
Ce so vsi starsi prisiljeni placevati davke, potem naj drzava tudi vsem v enaki meri financira solanje otrok, v drzavni ali pa zasebni soli. Enostavna logika.
-IndyBob 2019-06-06 08:27:45

Vsak starš že ima mrežo javnih šol, kjer je vse to organizirano, ima pa vso pravico, in prav je tako, da otroka vpiše tudi v zasebno šolo.

Jernej Pikalo

Pikalo: Financirati je treba, kar je obvezno
Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo na slednje odgovarja, da gre predlog v smeri tistega, kar na ministrstvu razberejo iz odločbe ustavnega sodišča, to je, da je treba financirati, kar je obvezno, ne pa tudi razširjenega dela javnega programa. Slednjega zakon o osnovni šoli namreč po besedah Pikala za zasebne šole ne opredeljuje kot obveznega, čeprav ga država trenutno sofinancira. Na ugotovitev, da zasebne šole ne bi bile konkurenčne, če staršem dijakov ne bi ponudile jutranjega varstva ali podaljšanega bivanja, pa odgovarja: "Vsak starš že ima mrežo javnih šol, kjer je vse to organizirano, ima pa vso pravico, in prav je tako, da otroka vpiše tudi v zasebno šolo." Pikalo ob tem poudarja, da ne želijo omejevati zasebne pobude v šolstvu. "Ta mora biti in prav je, da je. Se pa lahko vsaka država posebej odloča, do katere mere bo to zasebno pobudo financirala in kakšni bodo vstopni pogoji, da jo financira," je dejal na novinarski konferenci, na kateri je predstavil predlog novele.

Ce je nekaj "zasebnega" je pac to zasebno , dalec od javnega in take zadeve bi de morale placevati s strani starsev, ki se radi afnajo da njihovi otroci hodijo v zasebne sole. Seveda ..pri otrocih se potrudijo jih vpisati v zasebne sole, placa pa jim naj drzava da njihovi otroci pa hodijo v te "zasebne"sole! Me prav zsnima koliko otrok je slabsegs premozenjskega stanja po teh solah. Ponavadi so otroci iz boljse stojecih druzin. Torej bodo vsi davkoplacevalci placevali placevali solanje otrok iz premoznejsih druzin! Za pohvaliti to vlado..zelo inteligentno razmislja!
-Igicaj 2019-06-06 13:19:47
Tukaj pridemo spet do totalno komične situacije.Največji zagovorniki zasebnega, privatnega....želijo, da jim država po socialistično financira šolstvo. Če ste zagovorniki vsega privat, kaj potem jokate, itak vam bomo davkoplačevalci po socialistično plačevali 100% obveznega programa in 65% razširjenega programa. V čem je torej problem??? A mogoče v tem, da največji zagovorniki zasebnega hočete, da vam zasebne šole plačujemo 100% vsi davkoplačevalci??? A ni to ta socialističen način, ki ga sovražite??? Sedaj imate super priložnost, da zasebne šole plačujete sami in presekate z socialistično navlako plačevanja vašega zasebnega šolstva. Morali bi torej biti veseli in srečni, zakaj torej pritožbe?
-KLIPAN 2019-06-06 09:31:57
Je vlada uresničila odločbo ustavnega sodišča?

Obvezna bo tudi sprotna evalvacija programa
Novela med drugim tako določa tudi dodatne pogoje, ki jih bodo morale izpolnjevati zasebne šole, da se lahko financirajo iz javnih sredstev. Med drugim bodo morali njihovi programi bogatiti in dopolnjevati šolski prostor ter omogočati možnost izbire med različnimi izobraževalnimi vsebinami, metodami poučevanja in organizacijo učnega procesa. Obvezna bo tudi sprotna evalvacija programa, kar je po besedah Pikala namenjeno preverjanju kakovosti. Koalicija naj bi pred potrjevanjem na vladi predlog novele načeloma uskladila, kljub temu pa imajo v SMC-ju in DeSUS-u še nekatere pomisleke. V DeSUS-u opozarjajo, da novela ne sme poslabšati obstoječih pravic financiranja zasebnega šolstva, v SMC-ju pa bodo pozorni predvsem na mnenje zakonodajnopravne službe DZ-ja.

Ce se starsi lahko hvalijo naokoli kako njihovi otroci obiskujejo privatne sole potem naj to tudi placujejo. In te privat sole naj postavijo take cene da bodo rentabilne, v kolikor jim to ne znese pa naj jih zaprejo. Ce so programi enaki kot v javnih solah potem ne vidim razloga zakaj ne bi mogli te isti otroci obiskovati javnih sol. Ce so se farji odlocili da bodo privatniki potem naj se na trgu tako tudi obnasajo, ne pa da na vseh podrocjih cuzajo drzavo v drzavno blagajno pa ne bi prispevali nicesar..to bi vsi
-maja kibira 2019-06-06 08:37:14
gre se za plačevanje jutranjega varstva, podaljšanega bivanja, dopolnilnega in dodatnega pouka. Če tega država šolam z zasebnim ustanoviteljem ne bo plačevala, čeprav je to del javnega programa, obstaja nevarnost, da bodo brez tega ostali tudi otroci v javnih šolah, in bodo morali vsi starši v Sloveniji začeti to plačevati. Si to želite?
-noprou 2019-06-06 08:56:32
Sorodna novica "Tale gonja proti zasebnikom gre pa v absurde"

Je novela res protiustavna?
V LMŠ-ju po besedah vodje poslanske skupine Braneta Golubovića verjamejo ministru, da predlog uresničuje odločbo ustavnega sodišča.

"Vsekakor bomo v samem postopku v DZ-ju preučili vse pripombe iz javne razprave in se na podlagi tega tudi odločili," je napovedal v izjavi novinarjem po četrtkovem koalicijskem srečanju pred sejo vlade.

V Levici se za zdaj o predlogu ne izrekajo. V opozicijskih SDS in NSi pa so prepričani, da je novela protiustavna.

Predsednik NSi-ja Matej Tonin je v odzivu na Twitterju zapisal: "Ustavno sodišče je zahtevalo izenačenje financiranja javno veljavnega izobraževalnega programa v nedržavnih šolah. Predlog vlade pa financiranje celo znižuje. V posmeh otrokom, staršem in pravni državi."

Premier Marjan Šarec je v sredo sicer na vprašanje, ali je zadovoljen s predlogom, odgovoril le z besedami, da je pomembno, da uresničijo odločbo ustavnega sodišča. Pri tem se ni konkretno izrekel, ali predlog tudi dejansko uresničuje odločbo.

Žalostno je, da se nam to dogaja danes ko bi človek pričakoval, da smo že prerasli otroške bolezni, da smo dojeli, da lahko tudi kdo drug in ne samo država naredi kaj dobrega. Vse anomalije, ki so se dogajale so se izključno zato, ker državna uprava ne izvaja ene od svojih temeljnih funkcij - nadzor! Sistem financiranja, ki se uvaja sedaj pa dejansko zasebne šole uničuje in sili v to, da bodo te šole dejansko samo za premožne, kar bo treba vse ostalo doplačati. In da ne pozabimo, tudi javne šole niso zastonj, vse plačamo davkoplačevalci pa ne glede na to, kaj tam počnejo in ne glede na to, kako se te šole vodijo, kako poteka poraba sredstev .., skratka mečemo v vrečo brez dna in nihče nima vpogleda v to, kaj se tam res dogaja in ne nazadnje imamo veliko javnih šol, ki so v stanju tik podrtjem pa to očitno nikogar ne moti. Sistem, ki je predlagan je resnično "privlačen", najprej moraš sam zgraditi šolo, jo opremiti, potem pa bo država plačala samo obvezni del, vse ostalo pa bodo pridni starši in če izračunate koliko stane ena šola in koliko stane jutranje in popoldansko varstvo .. boste hitro ugotovili, da tu nekaj ne gre skupaj in da gre izključno za globoko ideološko razklanost v naši družbi, ki s stroko nima nič skupnega.
-janroz 2019-06-06 15:39:56
Zakaj bi starši za isto stvar morali plačevati, če drugim nii potrebno? obenem pa država od teh šol zahteva da izvajajo javni program.
-gospod iskreni 2019-06-06 09:11:26