Nekateri zdravniki so se zaradi oskrbe bolnikov odpovedali napovedanim dopustom in so vseeno prišli na delo. Kljub temu je stanje precej kaotično, je opisala direktorica in dodala, da gre za reševanje izredne situacije in da prav veliko prilagoditev tega sistema ni več možnih, če se zdravniki sami ne bodo odločili, da bodo delali. Foto: BoBo
Nekateri zdravniki so se zaradi oskrbe bolnikov odpovedali napovedanim dopustom in so vseeno prišli na delo. Kljub temu je stanje precej kaotično, je opisala direktorica in dodala, da gre za reševanje izredne situacije in da prav veliko prilagoditev tega sistema ni več možnih, če se zdravniki sami ne bodo odločili, da bodo delali. Foto: BoBo

V slednje lahko po zdravniško pomoč pridejo bolniki zaprtih družinskih ambulant. Kot je ta teden ocenila direktorica doma, vladata precejšnja gneča in zmeda.

Minister Šabeder: Razmere niso idealne

Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je v torek opozoril, da organizacija dela v kranjskem ZD ni ustrezna, je bil dan pozneje zadovoljen, da se zadeve umirjajo. "Čakalna doba v ambulantah je krajša in vzpostavljajo se normalne razmere, tako da bo oskrba občanov boljša, kot je bila zadnja dva dneva," je dejal minister, ki pa je opozoril, da razmere niso idealne in da je do njihove ureditve še dolga pot, aneks 1 pa bo prvi korak k temu.

Tu se točno vidi kateri zdravnik uživa v svojem poklicu in kateri zdravnik je tam samo toliko, da dobi plačo.
-Polymath 2019-05-06 15:10:38
Zakaj je pa sploh odobrila dopust vsem istocasno? Aja, verjetno imajo vsi 35-40 dni dopusta, kar v drugih poklicih nimas tudi po 40 letih delovne dobe. Z nobenim od teh zdravnikov podlisati pogodbe oz. jimdati koncseij pa se bodo potem tudi drugi zamislili, ko bodo ti na cesti. Drugace temu izsiljevanju nikoli ne bo konca...
-portroyal 2019-05-06 16:49:24
Izredne razmere ja. Več kot mesec dni je že jasno kdo je dal odpoved in interno se za vsakega posebej ve tudi, koliko dopusta mu ostaja. Odpovedni rok je jasno določen, pogoji za koriščenje dopusta tudi. Najlažje je gledat v zrak in potem jamrat o izrednih razmerah. Moraš bit kar heroj, da spustiš vse delavce hkrati na dopust, potem pa javno izjaviš namere o preklicu dopustov - s tem priznaš, da v zadnjem mesecu nisi naredil svojega dela in verjetno niti veš ne, kaj sploh je tvoje delo. Samo da je plača. Pa da je panika, za katero so krivi vsi ostali.
-pero5 2019-05-07 10:08:37
Povsem nesprejemljivo, ne moreš izsiljevati na tak način in to na škodo pacientov. najprej sem mislil, da to počnejo zaradi preobremenjenosti, ko pa se je izkazalo da to počnejo ker želijo še več denarja (vedno več denarja, vedno več, moto zdravnikov očitno, čast izjemam), povsem podpiram da se ne pogajajo z njimi. še več, glede na nemoralnost njihovega početja je potrebno razmisliti, če jim ne bi odvzeli licenco. torej, potem bodo svobodni in lahko se bodo šli podjetnike (v vseh poklicih, kjer je to dovoljeno).
-el CARTEL 2019-05-06 15:11:06
Težave v kranjskem zdravstvenem domu.

24 od 34 zdravnikov podalo odpoved
V Zdravstvenem domu Kranj je namreč aprila zaradi preobremenjenosti in nezadovoljstva z razmerami v osnovnem zdravstvu 24 od 34 zdravnikov družinske medicine podalo odpovedi pogodb o zaposlitvi. Nekateri so v času dvomesečnega odpovednega roka izkoristili lanski in letošnji dopust, zato je zagotavljanje zdravstvene oskrbe že ta mesec oteženo. V zdravstvenem domu in Osnovnem zdravstvu Gorenjske so se na izredne razmere pripravili z vzpostavitvijo akutnih ambulant za bolnike, katerih osebni zdravniki so odsotni, nadomeščanje pa ni zagotovljeno. Na tak način je delo steklo takoj po prvomajskih praznikih. Zdaj vsak dan v Kranju deluje ena akutna ambulanta, v urah, ko je bolnikov največ, pa dve. Poleg tega delujejo tudi posebna administrativna ambulanta in pa, kot že doslej, dve ambulanti nujne medicinske pomoči.

Kakšne norčije to človek prebere, nekoga moti, da imajo vsi zdravniki avto in hišo, bog pomagaj takemu narodu. En dan podimo lovce/kmete, drug dan podjetnike, zdravnike...
-Gryllotalpidae 2019-05-06 21:55:28
Namesto druge Svice,smo postali druga AFIRKA!
-Belogard 2019-05-06 15:41:25
Treba je na veliko začet zaposlovat tuje zdravnike. Potem se bo marsikatera težava rešila sama. Malo manj monopola zdravnikov pa bo.
-Krtomir 2019-05-06 15:55:13
Predlagam odvzem licenc vsem zdravnikom, ki na tak način izkoriščajo svoj položaj na račun ljudi, ki rabijo zdravniško pomoč. Akutne ambulante so samo pesek v oči. Pet tisoč let so zdravniki že vedeli, da v zdravstvu marsikaj ne štima, pa so bili tiho. Ko je Koštrun delal štrajk na štrajk, so samo čakali kaj jim bo še padlo v skledo, drugega pa nič. Menda ni sindikat samo zato, da izsiljuje višje plače, kje so bile pa takrat neke zahteve po boljših delovnih pogojih ? Kako je neverjetno lahko vse prenesti na pleča kogarkoli že....
-avitrix 2019-05-06 18:23:03
Se razmere v Kranju umirjajo?

Na vidiku razporejanje kadrovskih virov
V akutnih ambulantah se obravnavajo akutna internistična stanja, kot so angine, viroze, neobvladane blažje bolečine, bolnike s svežimi poškodbami pa obravnavajo ambulante nujne medicinske pomoči. Administrativne zadeve, kot so urejanje bolniškega staleža, predpisovanje napotnic in stalne terapije, pa urejajo administrativna ambulanta oziroma zdravniki po razporedu. Izjemoma zaradi izrednih razmer maja dovoljujejo tudi naročanje zdravil in napotnic prek elektronske pošte. V ambulantah v domovih starostnikov bodo poskušali zagotavljati prisotnost nekajkrat tedensko zaradi urejanja administrativnih del, hišne obiske pa bo še naprej izvajala ambulanta nujne medicinske pomoči. "Če bodo potrebe po obravnavi bolnikov v posameznem segmentu presegle razpoložljivost, bodo razpoložljive kadrovske vire prerazporejali glede na aktualnost potreb," je napovedala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura.

Ne vem, zakaj se racunajo na te.ti bodo vedno izsiljevali. A so ze dali ven razpis, poskusajo koga uvoziti? Ce je odgovor ne, potem kadrovska služba drzi stango izsiljevalcem in je zrela za odpoved
-iluzionistka 2019-05-06 15:13:11
Zdravstveni dom ne sme sprejeti preklica odpovedi pogodb o zaposliti in po poteku odpovednega roka zdravnike mora preprosto odjaviti iz socialnih zavarovanj. Zdravniki izpraznijo ordinacije in adijo. Brez skrbi, svet ne bo propadel.
-POIVRE 2019-05-06 15:31:12
Kakšno izredno stanje neki??! Na bolnikih je Izveden dobro organiziran scenarij izsiljevanja to je dejstvo.Vlada naj izda DEKRET o delovanju v takšnih situacijah. Če se bo kršilo tudi to, naj se upornike takoj razreši,brez možnosti pritožbe.Kako lahko profesionalno opravljajo svoje delo če negirajo Hipokratovo zaprisego. Sami so si zavestno zaobljubili pomagati bolnim in poškodovanim zakar so ustrezno šolani in tudi nagrajeni.
-Alde-Nte 2019-05-06 17:58:45
Vsem, ki vlečete Hipokrata iz 4. stoletja preden smo začeli leta štet: hominem unius libri timeo. Slišali ste zanj in takrat se je vaš svet ustavil. Ne boste se spomnili nanj, kadar bo debata o abortusu, ne boste se spomnili nanj, kadar bo debata o evtanaziji, ne boste se spomnili nanj, kadar boste imeli žolčne kamne. Takrat vam ne bo prišel prav. Zato vam dam (brezplačen) namig, da se boste lahko nehali smešiti, in sicer se mu reče Ženevska konvencija. Aktualni standard zdravniškega poklica. V njem pa sta ene dve grenki piluli za nergače. Ena bi se v slovenščino prevedla, da bom opravljal svoj poklic skladno z dobro prakso (kar 7 minut za pacienta ni). Druga bi se pa prevedla, da bom skrbel za svoje zdravje, dobro počutje in sposobnosti, da bom lahko najbolje koristil pacientu. Lahko zdaj vsi nergači poskusite videt v teh zdravnikih ljudi, kot ste sami, ki vam šef vsako leto dvigne normo, ki jo morate opravit po istem standardu?
-Polom 2019-05-06 19:26:15