V Sloveniji so ta teden potrdili prve primere koronavirusa. Foto: BoBo
V Sloveniji so ta teden potrdili prve primere koronavirusa. Foto: BoBo

Ta teden so potrdili prvi primer koronavirusa v Sloveniji. Prvi primer potrjene okužbe je bil pri starejšem Ljubljančanu, ki je minuli konec tedna pripotoval iz Maroka skozi Italijo in je zbolel za boleznijo covid-19, ki jo povzroča ta koronavirus.

Epidemiologi so ugotovili, da je bil v stiku z 19 sopotniki na potovanju v Maroku, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. Tistim, ki so bili z njim v tesnem stiku, so odvzeli bris. V zdravstvenem domu na Viču je bil v stiku s sedmimi osebami.

Koronavirus v Sloveniji
Novi koronavirus: Najpogostejša vprašanja
To je zato, ker naši niso postavili bolj strogih pravil za vse, ki so bili v Italiji. Človek pride iz Maroka, čez Italijo in se tukaj mirno sprehaja, potem pa še malo do zdravnika. Mogoče je šel k zdravniku kar na avtobus ali vlak. Kje so bila navodila - Samoizolacija, pokliči v ZD in čakaj. Je nosil masko, ali je kar kašljal po ZD? Neodgovorno.
-gre888 2020-03-05T07:14:50+01:00
Nasi zdravniki so pripravljeni na virus kot dars na sneg. V vsakem primeru jih bo presenetil.
-Gloriavictis 2020-03-05T22:47:52+01:00
Absolutno sem proti paniki, vendar v tem primeru je bilo pomanjkanje logike in zdrave pameti. Tip pride iz okuženega območja, se slabo počuti, zdravniki na urgenci pa ga mirno pošljejo domov, namesto, da bi ga preventivno dali v karanteno in testirali. Tako bi že v soboto zvečer izvedeli, žena ne bi šla v ponedeljek v šolo, ampak bi preventivno ostala doma v karanteni. Takoj bi obvestili vse sopotnike v kombiju, da se spremljajo in v primeru znakov pridejo na testiranje. Skratka, precej bi zmanjšali potencialni krog ogroženih. Sedaj pa je minilo 5 dni. Sopotniki v kombiju so šli normalno med ljudi, žena je šla v šolo, itd. Inkubacijska doba je 14 dni. Žena je lahko virus zanesla v šolo, čeprav ne kaže znakov.
-jakosol 2020-03-05T13:24:13+01:00
Vprašanja in odgovori o novem koronavirusu

Napotitev na infekcijsko kliniko
Zdravnica, ki ga je tam pregledala, nato pa z reševalnim vozilom napotila na infekcijsko kliniko ljubljanskega kliničnega centra, je ostala doma. Med pregledom moškega je nosila zaščitno opremo. Še isti večer so v prostorih zdravstvenega doma opravili zračenje in razkuževanje. Od njega se je okužila druga oseba, pri kateri so potrdili okužbo. Z njim je bil namreč v tesnem stiku, skupaj sta potovala v in po Maroku. Medtem ko je bil test tretje osebe, ki je bila prav tako v tesnem kontaktu z obolelim, negativen. Drugi okuženi je sicer zdrav, brez kliničnih znakov, so ga pa, tako kot prvi primer, vseeno sprejeli na infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Pri vsem tem pompu okoli koronavirusa, da se ne znajo ljudje samoizolirat, ne pa da hodijo okoli osebnih zdravnikov ... bogi v glavi
-Diletant 2020-03-05T07:06:28+01:00
Ostarelemu sorodniku je zmanjkalo zdravil in sem v objavljenih uradnih urah klical vse možne objavljene telefonske številke ambulante družinskega zdravnika (osebnega zdravnika). Nihče ni dvignil telefona in nihče ne vrne klica!! Poslal sem tudi mail na objavljen naslov in dobil avtomatski odgovor, da na maile ne odgovarjajo. SKLEPAM, DA SE JE VERJETNO NAŠ "PRVI PACIENT" ZATO OSEBNO OGLASIL PRI ZDRAVNIKU. Predlagam novinarjem naj raziščejo odzivnost ambulant na telefonske klice. To bo zagotovo pripomoglo, da bo sistem deloval bolje.
-Hribovc 2020-03-05T07:39:15+01:00
Jaz pa vseeno mislim da je bolje da ne povedo kraja začetka, kajti v nasprotnem primeru bi prišlo do razsula sistema, ker bi ljudje vsepovprek klicarili... pa četudi so se z avtomobilom samo peljali mimo ZD doma. OBSTAJA protokol, po katerem se je potrebno ga držati. In zagnani so vsi sistemi da se odkrije kraj, uro, osebe,.... itd. Da pa bodo stopili v kontakt z vsemi osebami, s katerimi je bila okužena oseba v stiku pa daje vednost tega, da kako se VSE VE in VSE ZNA. Upam da ne bo tokrat stopila v ospredje VARSTVO OSEBNIH PODATKOV......in KRŠENJE OSEBNIH PODATKOV (zagovorniki).... itd itd. Kajti živimo v poblaznelem svetu, kjer so ljudje spotaknejo ob vsako mrvico.....Sicer pa.... Za take osebe... ki NAČRTNO ukužijo druge osebe, bi morala biti stoga zaporna kazen, kajti.... 1 mesec...1 mesec že poslušamo, beremo.... kako je potrebno postopati, če imaš simptome....... NE... ta oseba se bolna sprehodi (pred tem ko prišel iz Maroka je bil lahko zdrav)...do osebnega zdravnika.... ..... Jao..... Mar ni tre predpisan drugi protokol.... (se počaka v avtu...POKLIČE.... itd???)
-Lluka 2020-03-05T07:26:20+01:00
Ukrepi proti širjenju bolezni
Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Prvi primer koronavirusa tudi v Mariboru
Okuženi so bili na desetdnevnem potovanju po Maroku, ki je potekalo v organizaciji slovenske turistične agencije. V skupini je bilo 15 ljudi, od tega 12 iz Slovenije in tri iz Hrvaške, je STA izvedela od enega izmed udeležencev potovanja. Tudi voznik kombija GoOpti, s katerim se je prvi okuženi z beneškega letališča Marco Polo v Slovenijo peljal v Slovenijo, pa je takoj vstopil v postopek testiranja in izolacije, so pojasnili v družbi. V četrtek popoldne so potrdili še tri nove primere okužbe. Kot je za Odmeve na Televiziji Slovenija pojasnila državna sekretarka Simona Repar Bornšek, gre pri dveh novo potrjenih okužbah za moškega in žensko, ki sta potovala po Italiji. Med oddajo pa so dobili podatek o še šestem primeru potrjene okužbe. Gre za prvi primer okužbe v Mariboru, in sicer pri 32-letniku, ki je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Sedmi primer okužbe s koronavirusom je bila njegova soproga.

Največ bi ljudje naredili sami in pač ne hodili na rizična območja. Ampak pri Slovenceljnih je pa itak mnenje, če imam pa že plačano pa seveda grem, ne bom denarja stran meta ali pa saj jaz se pa res ne morem okužiti. Nivo razmišljanja je pač tak, zato pa smo tam kjer smo.
-zaposleni 2020-03-06T07:49:50+01:00
Delam v tuji multinacionalki. Danes dopoldan je bilo vsem, ki imamo prenosni računalnik naročeno, da ga po službi vzamemo domov in preverimo delovanje vmesnika za oddaljen dostop. Tako da pametne firme se na to že pripravljajo.
-Geres* 2020-03-05T22:55:49+01:00
Najbolj butasto se mi zdi da nas ni beden tujec okužil oziroma prinesel virusa k nam, ampak smo ga avantur željni slovenci šli iskat sami in ga prinesli domov Motoristi po državah tretjega sveta, smučarji in šopinga željni. Bravo
-Bob Sacamano 2020-03-06T09:59:58+01:00

Podrobneje o ukrepih in priporočilih pristojnih služb in ministrstev
Osem potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom

Osmi primer okužbe v Metliki
V petek popoldne so nato potrdili še osmi primer okužbe, tokrat v zdravstvenem domu Metlika. Gre za tamkajšnjega zdravnika. Takoj se je začelo iskanje kontaktov, ki jih je po zadnjih informacijah ministra za zdravje Aleša Šabedra bilo nekaj čez 40, med drugim je bil v stiku z večino osebja v zdravstvenem domu. Njih in bolnike bodo testirali in v primeru pozitivnega rezultata tudi izolirali. Okuženi zdravniki so po oceni Šabedra "najslabši možni scenarij", ki bi se lahko zgodil. Izpostavil je, da so se zdravstveni delavci okužili v tujini in ne med delom. Ob tem je pozval vse zdravniške organizacije in zdravnike, da najprej poskrbijo za svojo varnost in preventivo, šele nato za zdravje pacientov. "Primeri, ki so se nam zgodili, se ne smejo ponoviti," je opozoril.

Noro, kako brezbrižno smo vzeli ta koronavirus....koliko jih je smučalo v Italiji med šolskimi počitnicami....zdaj pa naj grem k zdravniku, ki je mogoče sam vir okužbe.
-VICTORIA99 2020-03-06T09:51:05+01:00
Izgleda, da nam bo že na začetku zmanjkal zdravnikov.
-Schwartz 2020-03-06T20:18:42+01:00
Stanje v Sloveniji postaja vse bolj resno. Jaz sem sicer v Shanghai-ju. Kjer, se je stanje že je precej izboljšalo. Na primer; V Shanghai-ju kjer je približno 25 milijonov prebivalcev je bilo do sedaj okuženih le 342, in on tega že kar 306 že pozdravljenih, 3 mrtvi in 9 kritično bolnih. Čeprav relativno malo število populacije sva z ženo že dva meseca v domači karanteni. Ampak sedaj se počasi vračamo nazaj na normalno življenje in nekateri ljudje so že začeli hoditi v službe (pred dvema tednoma). Midva sicer še ne, ker oba delava v izobraževanju in ker so vse izobraževalne ustanove še zaprte (imamo online učenje). Drugače pa še pred slabim mesecem je bil Shanghai, kot mesto duhov, vendar vse življenjske potrebščine (hrana, voda. itd...),so bile dokaj dosegljive (mogoče malo manj zelenjave, in kakšnega mesa), ampak sedaj je že tako kot pred virusom (vse dobrine ne voljo). Torej za voljo zdravja nas Slovencev, bi morala država vsaj za začetek odpovedati vse javne prireditve in uvesti strožji nadzor na meji. Počakati dva tedna in nato pogledati, kakšno je pravzaprav stanje v Sloveniji. Sedaj je zadnji čas, da se malo izoliramo (upam, da ni prepozno). Ampak očitno, je bolj pomembna gospodarska rast, kot pa zdravje prebivalcev. Čeprav, na dolgi rok bi bilo bolje za vse, da omeji širjenje virusa (ampak očitno ne gledajo preveč v prihodnost). Marsikdo je Kitajsko zmerjal oziroma se mu ni normalno zdelo, da zaprejo mesta in da imajo strogi nadzor nad vsem - ampak očitno deluje. Mimogrede, zadnjič je prišlo osebje (varnostnik, zdravnik) na vrata, da nama izmerijo temperaturo, ter da nama prinesejo zaščitne maske. Ja maske, čeprav so eni prepričani, da niso pomembne. Že samo logično razmišljanje ti lahko pove, da je bolje da jih uporabljaš - če ne druga, drugi te ne more okužiti (kot da to ni dovolj). Ne samo Slovenija tudi Evropa bo morala malo bolj resno vzeti stvari - nočem širiti paniko (ker baje virus ni tako smrten), ampak Kitajska je potrebovala 2 meseca, da se je situacija malo umirila, s tem da so izvedli izredne ukrepe.
-S&C 2020-03-06T18:59:14+01:00