Slovenija ostaja neto prejemnica iz proračuna EU-ja. Foto: Pixabay
Slovenija ostaja neto prejemnica iz proračuna EU-ja. Foto: Pixabay

Z dolgega in napornega vrha EU-ja odhajamo zadovoljni, Slovenija lahko iz celotnega svežnja za obnovo Evrope po pandemiji covida-19 računa na 10,5 milijarde evrov, je po koncu maratonskih pogajanj v Bruslju ocenil premier Janez Janša. Slovenija ostaja neto prejemnica iz evropskega proračuna, je poudaril.

Slovenija po premierjevih besedah vsebino dogovora o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19, ki vključuje evropski proračun za obdobje 2021-2027 v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov, pozdravlja kot velik dosežek in robusten odgovor na krizo zaradi novega koronavirusa.

Vrh EU-ja: slovenski premier Janez Janša zadovoljen z dogovorom
Zelo dober dosežek, nihče ne bi izpogajal več. Seveda bodo levičarji reagirali z kolesi.
-Uro44 2020-07-21T08:16:14+02:00
Najprej roko na srce to ni osebni uspeh Janše, saj najprej ni bil edini tam in drugo, kdo ve koliko bi pa lahko dobili , če se ne bi postavili na stran Madžarske in Poljske. Končno pa so to številke takšne kot so bile dane s strani Nemčije in Francije, ki sta povozili države, ki so bile za dodatno varčevanje in dosegli nek kompromis med nepovratnimi sredstvi in posojili za corona krizo. Nismo nič izgubili pa tudi pridobili ne kaj ostalo je na ravni zadnjega EU proračuna. Težko je reči kaj bi dobil kdo drug ali akj bi izgubil , kaj bi dobili, če bi se drugače postavili, imamo kar imamo in sedaj je potrebno to vložiti na transparenten način in tako da ima možnost za rast, tu pa vidim največje težave in probleme pri tej vladni garnituri - sicer roko na srce, tudi pri drugih ni in ne bi bilo kaj drugače - da bo denar šel v sode brez dna in ne tja kjer je potencial za ravoj, odvisno bo od politične opredelitve vodstva in to je tisto kar bo polnilo časopise in internet. Veselilo bi me, če bi se vsi v zdravi meri kritično obrnili glede dela vsakokratne vlade in opozicije
-biztok 2020-07-21T08:53:01+02:00
Ce se ne motim smo dobili najvec denarja odkar smo v EU. To pa ni kar tako
-susscrofa 2020-07-21T08:20:34+02:00
EU pomoč gre v povprečju 70% v obliki kreditov in 30% v obliki nepovratnih sredstev. In kaj je dosegla Slovenija ? V obliki kredita dobimo 37% pomoči in nepovratnih sredstev 63% pomoči. Tak rezultat je uspeh katerega je primerno pohvaliti seveda, če ne gledamo iz kota strankarskih interesov.
-deželan 2020-07-21T11:30:25+02:00
750 milijard za obnovo po zdravstveni krizi

Janša: Dogovor eden svetlih trenutkov
Ta dogovor vliva po Janševem prepričanju tudi več optimizma pred jesenjo, in sicer ob bojazni, kaj bo z nadaljevanjem epidemiološkega vala. "Človek je po izbruhu pandemije včasih že malo obupal nad EU-jem. Vsi smo veseli, da so prišli tudi svetli trenutki. Ta dogovor je zagotovo eden svetlih trenutkov," je poudaril. Slovenija lahko v prihodnjih sedmih letih iz celotnega svežnja računa na 10,5 milijarde evrov, od tega na 6,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev, je povedal Janša. V pogajanjih je Slovenija uresničila ključen strateški cilj – dosežen je ambiciozen dogovor, ki je pomemben s finančnega in psihološkega vidika, ter dosegla vse bistvene pogajalske cilje, je še izpostavil. V prihodnjih sedmih letih naj bi Slovenija po ocenah v okviru svoje nacionalne ovojnice prejela 2,9 milijarde evrov na področju kohezijske politike in 1,6 milijarde evrov sredstev v okviru skupne kmetijske politike.

Dajmo no. Napište, da so te cifre za 7 let, da ne bo kdo slučajno mislil, da popapcamo to v enem letu. Na 7 let pa te cifre niso nevem kaj oz. cca. 1,5 milijarde letno od katere moramo odbit tisto, kar damo noter. Bolj bogo.
-the law1 2020-07-21T08:08:54+02:00
Nepovratna sredstva moraš znati pocrpati in pravilno usmeriti - tega je pa naša birokracija nesposobna. Kredite dobiš za vsakim vogalom.Nihče pa ne pove nič o obrestni meri. Ko slišim za take izjave se primem za žep. O luči na koncu tunela nam pa blebetajo vsi poltiki zadnjih 50.let.
-d1955 2020-07-21T08:10:52+02:00
10.5 miljard v 7 letih, od tega 3.6 miljard posojila, ostane 6.9 miljard : 7 let, to je 950 miljonov na leto, vplačil v EU pa imamo mislim da 800 miljonov, ne vem zadnji znesek. Dragi FARAONI, FARANI, ves ta cirkus plačamo MI. V resnici nič nismo dobili, itak izkoristimo zelo malo kohezijskih sredstev, tako da bomo v minusu. Ajajaj, kako ste naivni...
-Bondi 2020-07-21T08:27:37+02:00
Naši prapravnuki bodo preklinjali politike našega časa. Saj bodo oni tisti, ki bodo morali vračati te ogromne količine naštancanega denarja, da se zdaj lahko par ljudi tolče po prsih.
-Štuki 2020-07-21T15:25:05+02:00
Odzivi na zgodovinski dogovor

Dodatnih 350 milijonov za Zahodno Slovenijo
Premier je izpostavil še zlasti to, da je Slovenija v končnici pogajanj uspela iztržiti še dodatnih 350 milijonov evrov za razvitejšo od svojih dveh kohezijskih regij, Zahodno Slovenijo, ki se je zaradi svoje razvitosti soočala z občutnim padcem kohezijskih sredstev. S tem je Slovenija uspela zadržati primerljiv obseg sredstev, ki ga je na področju kohezijske politike prejemala v obdobju 2014-2020. Kohezijska regija Vzhodna Slovenija bo po novem upravičena do trinajst odstotkov več sredstev, kot jih prejema v obstoječem finančnem obdobju. Poleg tega bo Slovenija upravičena še do dodatne 2,1 milijarde nepovratnih sredstev in imela bo na voljo do 3,6 milijarde evrov posojil v okviru novega instrumenta za okrevanje, jedrnega dela 750-milijardnega sklada za okrevanje.

Italija ima 30x vec prebivalcev, racunano na prebivalca bi morala dobiti cez 300 miliard, tako, da smo Slovenci kar dobro iztrzili.
-medvedek neewa 2020-07-21T20:22:33+02:00
Avstrija ima 4X več prebivalcev, pa je dobila 13X več denarja , torej "izplačevanje " ni merilo v prebivalcih.. , sploh če pomislimo da je avstrijsko gospodarstvo daleč bolj stabilno kot je Slovensko. Slabo smo iztržili , še Litva in latvija so nas šišale, sploh pa hrvaška
-kapljač 2020-07-21T22:46:26+02:00
Kakšno operiranje s povsem arbitrarnimi številkami. Močni in odločni svetovni voditelji zavzamejo povsem brezpredmetna stališča, do katerih so prišli z vojsko svojih velecenjenih svetovalcev, strokovnjakov za ekonomijo in podobne znanstvene vede, ki so do svojih številk prišli na podoben način kot strokovnjaki za viruse do številk o smrtnosti korone. Nato se ti načelni evropski voditelji pri teh številkah vkopljejo za ceno svojih življenj, vsak od njih je pripravljen umreti za svoje ideale in svoj narod! Začnejo se dogovarjanja, pregovarjanja, zvijanja rok, popuščanja, taktiziranja... ne boj - mesarsko klanje! Kjer se vsak evropski voditelj do zadnjih atomov moči bori za svojo številko, za katero se je pripravljen v trenutku žrtvovati in zanjo umreti! Novinarji vse to spremljajo, pišejo epopeje o nepredstavljivih in nečloveških naporih, ki jih za nas in svoje številke preživljajo najbolj čisti med nami. Brišejo pot s čela svetovnim voditeljem, kot medicinske sestre kirurgom med najzahtevnejšimi operacijami. Tako je tudi njihovo delo nadvse pomembno in brez njihovega doprinosa ta dogovor ne bi bil mogoč! Če se bodo resnično potrudili, jim bodo ti voditelji vrgli tudi kakšno drobtinico z mize. Ali pa bodo celo sami postali del teh svetovnih voditeljev in dobili tudi sami priloznost, da se žrtvujejo za svoj narod in svojo številko! Ko se prah poleže, se strahoma zazremo v daljavo v pričakovanju ruševin, ki nas bodo čakale po takšnih krvavih bojih globalnih težkokategornikov. A kaj ugledamo? Krasni novi svet novih arbitrarnih številk! Nikomur ni bilo treba umreti za svojo številko, zdaj imamo skupne številke! Čeprav drugačne od tistih, za katere so bile pripravljene dati svoje življenje svetovne avtoritete, a vendar so tudi te številke prave, prav za vsakega od njih! Voditelji si sežejo v roke, novinarji jim še zadnjič obrišejo pot s čela in razglasijo: vsi smo zmagovalci! Narod, rešeni ste! Naša številka je prava številka! To je tista arbitrarna številka, ki jo boste ustvarjali na žuljih svojih življenj naslednja desetletja in stoletja, a bodite ponosni na to, saj so tudi vaši voditelji zadnjih nekaj dni prestali nečloveške napore za to, da so vam to številko omogočili. Cirkus za naivno rajo. Dramski vložki novodobnega plemstva, da vsake opozorijo na svojo velepomembnost.
-Suma Sumarum 2020-07-21T10:10:41+02:00
Vse je še možno, ker dogovor mora potrdit Eu parlament, kot tudi vse članice. Mogoče je še malo prezgodaj za razglašanje zmage in se znajo stvari še zakomplicirat.
-ni maitre 2020-07-21T13:05:53+02:00