Žvižgač Ivan Gale je aprila z razkritjem v oddaji Tarča razburil javnost. Foto: BoBo
Žvižgač Ivan Gale je aprila z razkritjem v oddaji Tarča razburil javnost. Foto: BoBo

Žvižgač Ivan Gale je nekaj mesecev po svojem razkritju domnevno spornih poslov zavoda za blagovne rezerve pri nabavi zaščitne opreme v času prvega vala epidemije covida-19 ostal brez službe.

Gale je o tem javnost seznanil s kratkim zapisom na svojem profilu na Facebooku. Na zavodu pa so pojasnili, da zadeve ne morejo podrobneje komentirati.

Big deal, šel bo na delovno sodišče, dosegel da ga ponovno zaposlijo in dobil odškodnino, za nadrejene pa ne bo nobenih posledic. Tako je pri nas če se koga upravičeno ali neupravičeno odpusti.
-viper81 2020-10-09T13:11:10+02:00
Žvižači v leglu korupcije pač niso zaželeni. Delam v JS in vem, da tisti, ki smo ostali pošteni moramo biti tiho, sicer bomo izgubili službe. Slovenija ni pravna država, da bi zaščitila poštene državljane. Kaj njemu ni bilo jasno???
-johnsmith 2020-10-09T13:14:27+02:00
Evo, pa smo dobili sporočilo, bodite podložni, sicer se spravimo nad vas.
-pogled 2020-10-09T13:21:19+02:00
Omg končno!!! Tale "žvižgač" je samo štalo naredil med Slovenci. Sedaj pa upam da bo razmislil kaj je za svoje osebne interese bil pripravljen naredit.
-novinar4 2020-10-09T13:20:09+02:00
Službene težave Galeta spodbodle protestnike
Ivanu Galetu grozi izredna odpoved

Posamezniki, katerih razkritja so ključna za zaščito javnega interesa, so za svoja dejanja pogosto kaznovani s povračilnimi ukrepi, kot so poskusi diskreditacije, neupravičena prekinitev delovnega razmerja, šikaniranje ali celo fizični napadi. Napreden zakon ter ustrezna implementacija bi prijavitelje lahko zaščitila pred večino povračilnih ukrepov.

Alma Sedlar, predsednica Transparency International Slovenia

Izredna odpoved delovnega razmerja
Na zavodu za blagovne rezerve so za STA pojasnili, da je bilo vodstvo zavoda po ugotovljenih kršitvah področne zakonodaje dolžno ukrepati in uvesti postopke zoper tri zaposlene. "Ker so v povezavi s tem sproženi postopki, zadeve podrobneje ne moremo komentirati," so zapisali. Gale naj bi dobil izredno odpoved delovnega razmerja, zato naj ne bi bil upravičen do odpovednega roka, odpravnine in nadomestila za brezposelnost. V organizaciji Transparency International (TI) Slovenia so ob obvestilu, da je Gale izgubil službo na zavodu za blagovne rezerve, znova opozorili na pomanjkljivosti sistema za zaščito žvižgačev v Sloveniji. Čeprav je ob sprejetju zakona o integriteti in preprečevanju korupcije leta 2010 ta veljal za naprednega, se po njihovem mnenju že nekaj let kažejo tako zakonske luknje kot nezadostno izvajanje zaščite prijaviteljev v praksi. Predsednica TI Slovenie Alma Sedlar je zato v sporočilu za javnost pozvala vlado, "naj izkoristi zgodovinsko priložnost za prenos evropske direktive in pripravi samostojen in napreden zakon za zaščito prijaviteljev, v pripravo pa naj vključi čim širši krog deležnikov". Znova je poudarila pomen zaščite prijaviteljev za razkrivanje korupcijskih ravnanj, odtekanja javnega denarja, reševanja življenj in okolja.

S svojimi kompetencami in sposobnosti mu nedvomno ne-bo težko najti nove zaposlitve. Mednarodne korporacije se bodo nedvomno "teple" zanj!
-7up 2020-10-09T13:12:44+02:00
To se običajno zgodi, ko te politika izkoristi in konje njihov cilje dosežen te odvržejo kot stare gate. To je bilo za pričakovati, čudim se samo, kako je Gale padel na to finto, mi deluje kar razumen.
-Aresnires 2020-10-09T13:17:14+02:00
Gale je še eden od tistih, ki ga je politika uporabila, prežvečila in nato izpljunila. Deluje precej naivno. Javno govori o korupciji in spornih poslih, a na večini njih je njegov podpis. Nekako ne gre skupaj.V preteklosti je bil zvest kader SDS ter je skupaj s soobčanom in županom Velikih Lašč, Zakrajškom, prišel na Zavod za blagovne rezerve. Zdaj pa je prestopil na drug politični pol (skrajno levo) in se pajdaši z anarhistično socialističnimi utopisti, ki pa ga zgolj zlorabljajo za lastno promocijo. V času bolniške je nastopal na Tarči, nato pa še kolesaril vsak petek. Glede pravnih vprašanj izredne odpovedi bo razsodilo sodišče, prav je tako, saj javnost ni seznanjena z vsemi podrobnosti. Vsak od vpletenih pa javno predstavi le tiste vidike, ki so njemu v prid.
-jakosol 2020-10-09T13:30:38+02:00
Gale ni nič drugega kot politično orodje. Prav je, da ga država ne plačuje več.
-Space Voyager 2020-10-09T13:09:05+02:00
Oddaja Tarča: Ozadja naročanja in nakupov zaščitne opreme

Aprila spregovoril o domnevno spornih poslih
"Posamezniki, katerih razkritja so ključna za zaščito javnega interesa, so za svoja dejanja pogosto kaznovani s povračilnimi ukrepi, kot so poskusi diskreditacije, neupravičena prekinitev delovnega razmerja, šikaniranje ali celo fizični napadi. Napreden zakon in ustrezna implementacija bi prijavitelje lahko zaščitila pred večino povračilnih ukrepov," je zapisala Sedlarjeva. TI Slovenia je pred kratkim začel izvajati nov projekt, s katerim bo prispeval k zaščiti prijaviteljev tako s spremljanjem prenosa direktive v pravni red kot tudi z dejavnim svetovanjem posameznikom, ki razmišljajo o razkritju domnevnih nepravilnosti. Ti se lahko obrnejo na Center Spregovori, kjer bodo prejeli nasvet, kako ravnati v njihovi situaciji. Gale je sicer aprila na Televiziji Slovenija spregovoril o domnevno spornih poslih zavoda za blagovne rezerve pri nabavi zaščitne opreme. Na začetku avgusta pa je ovadil direktorja zavoda Tomija Rumpfa in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki mu je očital negospodarno rabo javnih sredstev ob večmilijonskem poslu za dobavo zaščitnih mask s podjetjem Hmezad TMT. Proti ministru je Gale konec avgusta vložil novo kazensko ovadbo zaradi posla s podjetjem Acron, pri katerem naj bi bila država oškodovana za najmanj 1,2 milijona evrov.

Ivan Gale je bil izkoriščen s strani opozicije. Ko pa plan ni uspel, je ostal sam. Zgolj naiven dečko. V bistvu mi ga je žal.
-Acta Sanctorum 2020-10-09T13:17:01+02:00
Predlagam, da se ustanovi privatni sklad, kjer bi lahko državljani - tisti ki bi to seveda želeli - donirali za sodne stroške in pravno podporo Ivanu Galetu.
-marcus_aurelius 2020-10-09T13:03:46+02:00
Ni edini, ki bo ostal brez zaposlitve. Zaradi ukrepov proti gospodarstvu, bo brez službe na tisoče ljudi... a to nikogar ne moti kot kaže, raje se dela medijsko histerijo v imenu zaščite prebivalstva pred novo gripo.
-strugacki 2020-10-09T13:16:09+02:00
Zelo spodbudno za prihodnje žvižgače. Odgovorni se izognejo odgovornosti. Žvižgača izgubi službo. Bravo država. Take bi morali posebej zavarovat.
-Binder Dandet 2020-10-09T14:03:48+02:00