Ministra Zdravko Počivalšek in Aleš Hojs sta v tem tednu pritegnila pozornost javnosti. Foto: MMC RTV SLO
Ministra Zdravko Počivalšek in Aleš Hojs sta v tem tednu pritegnila pozornost javnosti. Foto: MMC RTV SLO

Ta teden sta v slovenski javnosti največ prahu dvignila ministra Zdravko Počivalšek in Aleš Hojs. Minister za gospodarstvo Počivalšek je v izjavi medijem poudaril, da je bila uporaba prostorov gostišča za poslovni sestanek prejšnji petek v Prlekiji zakonita. Kot je pojasnil, odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev prepoveduje gostinsko dejavnost za potrošnike. Za poslovne sestanke pa taka prepoved ne velja.

"Kot gospodarski minister sem na obisku opravljal svoje naloge," je poudaril Počivalšek, ki še pravi, da je bila uporaba tega prostora za sestanek zato zakonita in utemeljena.

Minister Počivalšek sestankoval v gostilni
Sploh ni pomembno, kaj so pili in kaj (če sploh kaj) so jedli.Dejstvo je, da je v veljavi odlok o zaprtju gostinskih obratov. Odlok se ne ukvarja z menijem, s ponudbo ... in s podobnimi neumnostmi. Kazen za gostinca in za vse goste!
-ivavalant 2021-02-09T15:00:21+01:00
Zgodba je preprosta. Gostilne, gostniski obrati, bifeji, klubi so zaprti. Prepoved obratovanja. Torej v teh prostorih ni možno izpeljati sestanka, ker imajo prepoved obratovanja. Če bi bilo tako, potem bi moja družba imela redne sestanke vsak dan od 6h popoldan do 9h zvečer, v enem od teh posvečenih prostorov. Kot je jasno, da ne smem igrati tenisa, imeti organizirane rekreacije, potovati med občinami, kupiti gat in podobnega sranja, ki se ga je nabralo preko vsake razumne meje v enem letu. Obnašanje ministra je izven vsake razumne razlage. Namreč, če kdo, potem o ministri in ostali, ki opravljajo javne funkcije, tisti ki so najbolj zavezani k spoštovanju ukrepov. Za veliko manjše oz. skoraj minorne prekrške v Evropi odstopajo ministri. Ko pa vzameš v obzir dejstvo, da na vinskem hribčku v Prlekiji definitivno točijo samo vodo in mineralno vodo, potem je to norčevanje iz Prlekov in vseh nas ostalih državljanov, ki razumemo, da je gostilna prostor za užitkarjene in ne za maše ob posvečeni vodi. Sicer pa lahko rečem, samo da je zdrs to blato enoumja, arogance, razgradnje države, ustvarjanje priviligiranev druge republike in norčevanje iz ljudi vsak dan samo še hujše in bolj provokativno. Yes, there is nov limit for low.
-svabo 2021-02-09T15:15:47+01:00
Jep. Tako zgleda življenje v Zimbabveju. Gospodarski minister se s predstavniki gospodarstva dobiva - v slogu Alana Forda - po gostilnah ... ki bi morale biti zaprte. Tako vsaj trdi vlada, katere član je minister. Posledic oz. odstopa zanesljivo ne bo. Hej, minister je 'pil samo vodo', pa to. Medtem pa policaji ljudem serijsko talajo kazni za malicanje rogljičkov, miselne delikte, preveč barvite dežnike, pisanje s kredo po tleh, postavljanje snežakov itn. ... robocopi v grško-rimskem slogu mendrajo folk, ki bere ustavo ... robocopi mečejo folk na ulico sredi epidemije in zime ... robocopi marširajo po Metelkovi v formacijah, oboroženi s puškami itn. Pravila so zato, da jih ubogamo, mar ne! P. S. Ko vam bo vlada naslednjič očitala, da ste krivi za slabo epidemiološko sliko, ker se ne držite ukrepov, ji odgovorite v slogu ministra Prvorazrednega: 'ni frke, ejga, samo vodo sem pil.'
-KovacevaKobila 2021-02-09T15:07:46+01:00
Račun naj bi znašal krepko čez 100 € So moral pa veliko vode spit.
-polna jajca 2021-02-09T15:00:56+01:00
Počivalšek se opravičuje javnosti in gostincem.

Spil naj bi le vodo
Kot je dejal minister, gostišča v Ivanjkovcih niso odprli zanj kot potrošnika, temveč za ministra, ki je opravljal naloge države. Izrazil je obžalovanje, da je sestanek "po nepotrebnem razburil del javnosti". "Dobro razumem nervozo in jezo tistih, ki jim je prepovedano opravljanje te dejavnosti. Jasno mi je, da se po takem poročanju medijev nekateri počutijo prizadete in ogorčene. Še posebej mi je žal, da so zaradi političnega konteksta v afero povlečeni tudi organizatorji sestanka, ki so naredili vse prav." Počivalšek je poudaril, da s sestankovanjem v gostišču niso kršili ne odloka o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom ne odloka o omejitvi gibanja ljudi. Kar zadeva odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom, je Počivalšek poudaril, da v gostišču ni bil kot potrošnik. "Poslovnim subjektom ni prepovedano opravljanje dejavnosti business-to-business sestankov. Na teh sestankih sta dovoljeni tudi pijača in hrana, a mi tega nismo imeli. V prostoru, kjer sem opravljal pogovor s člani zbornice, nisem konzumiral drugega kot vodo," je dejal.

Če natančno preberemo, je rekel da je “pil samo vodo”, seveda pa to ne izključuje tega, da je kaj tudi pojedel. Tako da se v bistvu ni zlagal tudi, če je kaj pojedel. V vsakem primeru je to nedopustno, naj sestankuje po Zoomu od doma ali iz kabineta, kot moramo početi navadni smrtniki. Pred zakonom bi morali biti vsi enaki, tako da pričakujem, da zdravstveni inšpektorat opravi temeljito preiskavo brez strahu.
-kaktus1389 2021-02-09T14:48:09+01:00
1969: N. Amstrong - prvi človek, ki je stopil na Luno 2021: Z. Počivalšek - prvi človek, ki je v Ormožu pil vodo
-caree 2021-02-09T14:58:17+01:00
Zdravstveni inšpektorat bo ugotovil, da nima kaj ugotoviti. Voda je pa že v kanalizaciji.
-leopold1942 2021-02-09T14:53:56+01:00
Naiven je tisti, ki misli da so gostilne zaprte in da se v njih ne streže hrane in pijače, ne samo za ministre in vlado, tudi za navadne smrtnike. Če stvari prepoveš, se pač dela na črno.
-pazi_mina 2021-02-09T14:51:00+01:00
Hojs o ukrepih in poskusu prečkanja meje

Pozabil sem test. Redno tedensko se testiramo, ko sem pa to ugotovil tam nekje v Kopru, sem rekel, da bom vseeno poskusil, da me pravzaprav zanima, kakšne postopke Hrvati izvajajo. Tudi glede na to, da sem dobil kar nekaj pripomb v tej smeri, da so nekatere naše državljane na Hrvaško spustili vezano na prehod zaradi vzdrževanja oz. drugih del na nepremičninah na Hrvaškem, da nekatere niso.

Aleš Hojs, notranji minister

Hojs želel preveriti delovanje Hrvatov na meji?
Kmalu zatem je nase opozoril minister za notranje zadeve Hojs, ki je v ponedeljek skupaj z mamo skušal prečkati mejo s Hrvaško. Po poročanju spletnega portala 24ur ga je hrvaška policija na mejnem prehodu v Istri zavrnila na meji. Hrvaški mejni policisti so ugotovili, da z mamo ne izpolnjujeta predpisanih pogojev, med drugim nista imela opravljenega PCR-testa. Na pot sta po ministrovih besedah odšla, ker ima mama na Hrvaškem nepremičnino in je želela poravnati račune. Prek Twitterja je minister sporočil, da mu "hrvaška policija ni preprečila vstopa v državo, ampak mu je, ker s seboj ni imel izvida testiranja, dala na izbiro, da vstopi v državo in gre v karanteno s testiranjem ali pa da se obrne". "To sem tudi storil. Ni afera," je še zapisal. Ob tem je zapisal, da novinarji 24 ur in Sveta na Kanalu A "spet lažejo pri poročanju". "Pozabil sem test. Redno tedensko se testiramo, ko sem pa to ugotovil tam nekje v Kopru, sem rekel, da bom vseeno poskusil, da me pravzaprav zanima, kakšne postopke Hrvati izvajajo. Tudi glede na to, da sem dobil kar nekaj pripomb v tej smeri, da so nekatere naše državljane na Hrvaško spustili vezano na prehod zaradi vzdrževanja oz. drugih del na nepremičninah na Hrvaškem, da nekatere niso," je minister med drugim svojo pot pojasnil tudi s tem, da je želel na lastne oči preveriti, kako dosledno sosedi Hrvati preverjajo razloge za prehod meje.

Hojs pojasnjuje dogodek na hrvaški meji
Policija: Hojs ni kršil odlokov
Inšpektor Hojs. Nad človek. Je hotel mami pokazat, da on lahko brez papirjev. A ne bi bilo bolj smiselno, da preverja slovenske carinike, če se že gre nadzor 'svojega' resorja? ? Mogoče se bo jutri opravičil...
-Geomegi 2021-02-10T16:15:11+01:00
Haha noro, niti en politik ne uposteva lastno sprejetih ukrepov, ampak vsak udarja po svoje in isce nacine kako se izogniti pravilom igre. Politika je v veliki meri zgolj ogledalo druzbe in smo za tako stanje pac krivi vsi, ocitno je v vseh nas malo Hojsa in Pocivalska :D
-crtomirjansa 2021-02-10T16:15:15+01:00
Kako lahko prehod meje opravičuje s tem, da ima v Sloveniji nepremičnino na obali? Če je evidentno želel iti čez mejo in ne na svojo nepremičnino. Ki je btw le parcela, ampak ajde. To, da je pa hotel preveriti, kako Hrvati opravljajo svojo nalogo, je pa še slabši izgovor kot Počivalškov. Naj se Hojs odloči, ali je bil tam službeno, ali privatno. Če je bil službeno, je ok, da je šel preverjat, ampak potem nima kaj mame vozit v avtu. Če je bil pa privatno, pa nima kaj preverjati policije na Hrvaškem. Oziroma lahko, tako kot lahko to naredim tudi jaz. Ampak potem naj tako kot jaz plača tudi kazen za prehod občin. Ne spomnim se namreč, da bi bilo preverjanje dela policije na Hrvaškem ena od izjem. Novinarji, upam da boste naredili svoje delo profesionalno in zastavili prava vprašanja.
-Only 2021-02-10T16:25:04+01:00
Po Hojsevi logiki, ce kupis zemljisce v Prekmurju se lahko iz Kopra vsak dan vozim po drzavi in ne krsim pravil. In kaj, ce ima zemljisce v Kopru? Ga je sel pokositi, preorati ali kaj zasaditi? Nic od tega, ampak je status lastnika izkoristil zato, da se je zapeljal do Hr.
-vl4do 2021-02-10T16:15:45+01:00