Po besedah Matjaža Gamsa z Instituta Jožef Stefan se v Sloveniji vsako leto rodi 10.000 otrok premalo. Foto: BoBo
Po besedah Matjaža Gamsa z Instituta Jožef Stefan se v Sloveniji vsako leto rodi 10.000 otrok premalo. Foto: BoBo

Sodelujoči na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju o demografski politiki v Sloveniji so se ta teden strinjali, da je nujno pripraviti odgovor na staranje prebivalstva. Raziskovalci so pozvali k ustreznim raziskavam, Pahor pa k odgovorni politiki.

"Imamo težave z obnavljanjem prebivalstva," je opozoril Pahor. Današnje razprave zato po njegovem mnenju ne bi smeli prekiniti, ampak je treba nadaljevati iskanje rešitev.

Prostega mesta v vrtcu pri bas pa ne dobimo. Ker smeh od države :)
-Erik 2019-03-26 20:24:50
Zgledovati se je treba po tistem italijanskem županu, ki je vsaki novi mami dal dvajset jurjev za popotnico. Ene so odprle podjetje, ene se šolajo na daljavo, tretje se bodo šolale, ko bodp otroci iz plenic itd. Ženskam je treba ponuditi resnično izbiro, ne pa, da lahko izbirajo samo med slabimi opcijami. Pri nas nimamo niti delovnih mest s polovičnim delovnim časom, niti job sharinga, vrtci so dragi, stanovanja nedosegljiva, če hočejo imet otroke, je problem odsotnost v službi, če imajo otroke, so ekonomsko na slabšem za deset in več let potem pa še pri pokojnini... Skratka, izbire slabih možnosti je ne pretek. Ni da ni. Bo treba korenito spremeniti odnos do otrok in družine.Odnos slovenske družbe do vsega, kar je povezano s prirastkom, je negativen. Za množično priseljevanje pa jaz nisem.
-oleander_in_pes 2019-03-26 20:39:21
Politiki so dali prednost mešetarjem s stanovanji pred mladimi družinami.V prejšnji državi je bilo marsikaj narobe,vendar so se mladi veliko lažje osamosvojili in veliko lažje prišli do svoje strehe nad glavo. Sedaj smo pa v situaciji,da je bolje počakat,da stari počasi odidejo,mladi ki bodo takrat že stari pa dobijo njihov dom. Državo bi pa tako bilo najbolje dat v najem,saj tile ki jo vodijo od osamosvojitve sem so ...... !!!!!!
-pepar 2019-03-26 20:17:28
"V Sloveniji se vsako leto rodi 10.000 otrok premalo" A bejšte no? Saj jih ravno ene toliko vsako leto odide v tujino, zaustavite ta val pa bo bolje? Tako opevana generacija "68" mala terasa sredi Ljubljane si je dobesedno prilastila državo, vsak po 2-3 stanovanja, vikend na morju, službico v javnem aparatu.. A zdaj se pa bojite, ker bo zmanjkalo kmetov na šahovnici? Država vam je bila kot peskovnik, velika podrtija je zdaj to..
-presenečen 2019-03-26 20:38:59
Kako se spopadati s staranjem prebivalstva?

Prenizka rodnost vodi v staranje prebivalstva
V. d. direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Marijana Bednaš je povedala, da bo leta 2030 starejših od 65 let že četrtina prebivalstva. Podjetja po njenih besedah že poročajo o pomanjkanju delovne sile. Po besedah Matjaža Gamsa z Instituta Jožef Stefan se v Sloveniji vsako leto rodi 10.000 otrok premalo. Mlade mamice v Jugoslaviji so po njegovih besedah po porodu ostale na porodniškem dopustu in hkrati obdržale delovno mesto, medtem ko danes služb za nedoločen čas sploh ni več. Posledica prenizke rodnosti je zelo hitro lahko staranje prebivalstva, priseljevanje pa bi bilo lahko ena izmed mogočih rešitev, je dejal Janez Malačič z Ekonomske fakultete v Ljubljani. Zdaj po njegovih besedah nastaja nov reproduktivni model in moderne družbe nimajo dobrega odgovora, kako nadomestiti premajhno število rojstev.

Po besedah Matjaža Gamsa z Instituta Jožefa Stefana se v Sloveniji vsako leto rodi 10.000 otrok premalo. Mlade mamice v Jugoslaviji so po njegovih besedah po porodu ostale na porodniškem dopustu in hkrati obdržale delovno mesto, medtem ko danes služb za nedoločen čas sploh ni več.... TA JE POVEDAL BISTVO... po porodu ostale na porodniškem dopustu in hkrati obdržale delovno mesto. In seveda lažja dostopnost do stanovanja.Najprej najemniškega, nato lastniškega.
-starkavčar 2019-03-26 20:09:48
Lahko povem za svoj primer in zakaj nimam otrok. S partnerjem sva stara 35 oz. 37 let, oba priseljena v Ljubljano, iz obicnih druzin brez Jazbinskovih stanovanj, z eno povprecno in eno minimalno placo ... In kakorkoli obrneva in varcujeva, nama vedno manjka vsaj 80k, da kupiva svoje stanovanje, ga vsaj priblizno spodobno urediva in ne trepetava iz meseca v mesec, ali bova zmogla ali ne. Do tedaj se morava svaljkati na 35 kvadratih za (trenutno) 450+ stroski. Najinim starsem se to zdi izredno trapast razlog, ampak ogromno najinih vrstnikov se sooca s podobnimi pomisleki.
-Paralela 2019-03-26 20:47:28
NI za stanovanje, po drugi strani pa instagrami polni vikend potovanj na morje, smučišča in vikend potovanj po Evropi. Give me a break. Očitno so prioritete drugje, ne pa pri otrocih.
-Insider No. 1 2019-03-26 20:34:49
Ko kapital ureja družbeni red se gre obvezno nazaj v suženjstvo. Dajo na izbiro. Imejte več otrok in nizek standard in bodite sužnji ali pa jih bomo uvozili od drugod in boste spet živeli v getu. Da bi se razmišljalo o sistemu, ki bi dejansko prinašal lepše življenje za vse ni niti besedice. Civilizacija vse bolj razvita, lahko bi imeli raj na zemlji ampak....
-gre888 2019-03-26 21:32:22
Materinski dan: statistika o slovenskih materah

Negotovost zaradi krize vplivala na rodnost?
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je spomnila, da so na ministrstvu že pripravili izhodišča za pokojninske spremembe in spremembe delovne zakonodaje. Delovno aktivnih v starostni skupini od 60 do 64 let je v EU-ju manj od Slovenije le še v Grčiji, je povedala. Po njenem opozorilu je pomembno vseživljenjsko učenje, odpravljati pa je treba tudi stereotipe o starejših. Po besedah Anje Kopač iz SD-ja, ki je bila ministrica za delo v prejšnjem mandatu, je negotovost v družbi zaradi nedavne krize vplivala tudi na rodnost. Sociologinja Alenka Švab s Fakultete za družbene vede v Ljubljani se je strinjala, da so javne politike pomembne, niso pa neposredno povezane z odločanjem mladih za več otrok. Marina Lukšič-Hacin z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti pa je dejala, da se mora sistem najprej odločiti, ali priseljence sploh hočemo.

Bom jaz povedal zakaj mladi nimamo otrok. Imaš 6. stopnjo izobrazbe. Si študiral enega težjih študijev v mojem primeru. Usposabljaš se dodatno. Imaš 5+ let delovne dobe in izkušnje od prej. Kljub vsemu več kot 1200€ ne dobiš, pa še to imaš srečo, če za ndč. Delamo od 8h-17h,18h. Včasih nosiš delo domov. Časa zase nimaš, vprašaš se, da ne sebično, da bi imel otroka, ker zanj itak ne boš imel časa. Če želiš napredovati, se moraš gnati, da si izgorel in morda se ti nasmehne napredovanje. Za stanovanje ti gre skupaj s partnerko večji del dohodka, za dvosobno cca 600-700€. O lastništvu sanjaš, zato daješ malo na stran, čeprav veš, da so to nerealne sanje. Nekaj počitnic si privoščiš in to je to. Da bi imel otroka, bi bil luksuz, ker ni samo, da imaš otroka, ampak ga je treba oblečt, skrbeti za njega in če nimaš financ ne gre. Partnerki pa itak težijo, da ne sme imeti otrok kmalu po sklenitvi nove pogodbe, ker vsi vemo kako in kaj. Torej, vprašam lepo državo, kje naj mladi, ki nimamo dostojnega življenja, jemljemo denar, čas in sredstva za vzgojo otroka? Trenutno kot je, smo nori, da bi imeli otroka. Žal je pa še najhuje to, da minevajo leta in sčasoma te mine tudi želja po družini. To bi najraje poslal kakemu ministru pa naj se zamisli nad tem, kam ste pahnili mlade. Da o tem, koliko se jih je izselilo, za boljšimi priložnostmi ne govorim. Mojih kolegov, Torej izseljujejo se in mi, ki smo tu nimamo otrok. In imate recept za katastrofo.
-zigag 2019-03-26 20:44:49
Življenje je sveto in ga treba podpirati. Floskule, da ni dovolj denarja, da bi imeli otroke, je čisti izgovor. Smo bolj bogata dežela kot smo kdajkoli bili v zgodovini. Če bi hoteli, bi v vladi lahko sprejeli prijazne ukrepe za družine. Kdor ima otroke, ima prihodnost. Ostali bodo kristjani in muslimani, drugi bodo odšli v pozabo.
-lončekkuhaj 2019-03-26 20:01:00
Jaz svoje 4 otroke z ženo brez težav preživljava, vsak hodi na toliko dejavnosti, kot zmore in želi. Hiša, avti, nobenega kredita. Nobene službe nisva dobila po vezah, vse lasten trud. Res pa sva za to žrtvovala luksuz, par počitnic ok, sicer pa poceni avti ali javni prevoz ali peš ford, majhno stanovanjce za bagatelo vrsto let, delala pa nadure in dodatno delo, kjerkoli se je dalo. Za dolgoročne cilje se pač moraš žrtvovati, sami ne padejo iz neba. Ko sva dala na bolho oglas za cel kup lepo ohranjenih oblek za otroke za simbolično vsoto, se ni javil nihče. NIHČE. Najini vrstniki kupujejo nove, najdražje vozičke, lupinice, prehranjevalne stole. Rabljeni so jim izpod časti. Če bi napisal, koliko denarja so naju stali 4 otroci, koliko pa večino drugih 2 otroka, mi ne bi nihče verjel. In najini otroci niso bili nikoli brez primernih oblačil, igrač, opreme. Jaz nikogar ne mislim siliti v to, da ima otroke. Otroci morajo biti stvar želje. Res pa se je treba pogledati tudi malce v ogledalo in si priznati, da se mladi pač toliko težje odrečete luksuzu in prostemu času, kot so se generacije pred vami. Ste pač tako vzgojeni, konec koncev so za vaše prioritete v veliki meri krivi vaši starši, ne vi. Tako kot je moja generacija krivec, da ustvarja elektronske zombije namesto socializiranih otrok, polnih življenja. Vsi tisti, ki bluzite o tem, da naj za našo nataliteto skrbijo v revnih državah, si prosim oglejte noro subsaharsko nataliteto, ki daleč prekaša demografsko vrzel zahoda in je trenutno najbolj problematični vir naraščanja svetovnega prebivalstva:
-aset 2019-03-26 21:44:27
In kaj je narobe ce bo na svetu manj ljudi?? Ze tako jih je vec kot pol prevec, namesto da bi bla to dobra novica da nehamo unicevat usepovprek in se širiti...
-aljo16 2019-03-26 20:16:32