Skupina državnih svetnikov je sicer predlagala veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol. O predlogu bo državni svet odločal na ponedeljkovi izredni seji. Foto: BoBo
Skupina državnih svetnikov je sicer predlagala veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol. O predlogu bo državni svet odločal na ponedeljkovi izredni seji. Foto: BoBo

Državni zbor je potrdil predlagano novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanje, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol.

Zanjo je glasovalo 42 poslancev, proti pa 36. Po noveli bo država obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala v celoti, razširjenega dela programa pa ne bo financirala.

Kdor bo ta zakon podprl, naj nosi posledice, ko bo US ta zakon označilo za neustaven.
-pobrisan 2019-07-10 08:03:44
Protestniki pred Parlamentom so imeli napis "PROTI RAZSLOJEVANJU". Kaj drugega pa v svojem bistvu sploh lahko pomeni zasebno šolstvo kot razslojevanje?
-Epafrodit 2019-07-10 11:11:08
Danes naj podprejo, torej se uveljavi odločba US, potem bo državni svet dal veto - lobistični paceki, potem pa razpišemo referendum in bo najvišja oblika demokracije odločila. Privatnik, tace stran od javnega denarja. Moj mehanik bi tudi imel kaj ko mi gume menjava. Gume so tudi predpisane v zakonu in za otroke na cestah gre!
-Tao3 2019-07-10 09:18:13
Če bo država financirala obvezni in razširjeni program,potem to ni več zasebna ampak javna šola.Potem odpade diskrecijsko pravica koga bodo vzeli ampak naj vzamejo vse šoloobvezne otroke na njihovem območju,vključno s priseljenskim in romskimi otroki
-firtoh 2019-07-10 09:28:29
42 poslancev podprlo zakon o financiranju šol

Mnenja so še vedno deljena
Za novelo so v skladu s poprejšnjimi napovedmi glasovali v LMŠ-ju, SD-ju, DeSUS-u in SAB-u, pa tudi v Levici, kjer sicer foruma nista prijavila dva poslanca. Proti so glasovali v SDS-u, NSi-ju in SNS-u, medtem ko so se v SMC-ju glasovanja vzdržali. Poslanca manjšin sta glasovala za. V Levici so to, kako bodo glasovali, razkrili šele tik pred samim glasovanjem. Po besedah Mihe Kordiša novelo podpirajo, ker položaja zasebnih šol ne izboljšuje. Mnenja so namreč, naj bo javni denar namenjen le za javne šole. Takšno glasovanje je v večjem delu napovedovala tudi razprava, ki sicer ni prinesla zbližanja stališč med podporniki in nasprotniki novele. V njej so namreč poslanci SDS-a, NSi-ja in SMC-ja opozarjali, da novela ne sledi odločbi ustavnega sodišča iz leta 2014, medtem ko so bili poslanci LMŠ-ja, SD-ja, DeSUS-a in SAB-a nasprotnega mnenja.

Zasebno naj pač ostane zasebno.Državno je državno. Izbira, kje bom šolal otroke pa je tudi zasebna, moja. In če se odločim, da jih bom vpisal v zasebno šolo pač ne pričakujem, da bodo to mojo izbiro plačevali davkoplačevalci, moji sodržavljani. Najbrž to ni njihova dolžnost.
-henodarling 2019-07-10 15:31:30
Država otroku prizna osnovnošolsko izobrazbo, če je naredil od države določen obvezen program na katerikoli šoli. Ali je otrok hodil na popoldansko varstvo npr. ali kolikokrat je hodil in kolikokrat ni, za priznanje osnovnošolske izobrazbe ni pomembno. Zato je ok, da je obvezni program financiran 100-odstotno. Argument, da šola obveznega programa ne more izvajati, ne da bi izvajala razširjenega, ne stoji - ker šola obveznega programa ne more izvajati niti brez strehe, opreme, wc-jev - pa se menda strinjamo, da država ne financira objekta in njegovega vzdrževanja. Zato je ok, da za razširjeni program 100-odstotno plačajo zasebniki. Ker: za priznanje OŠ-izobrazbe ni važno, ali je otrok hodil v razred s perzijskimi preprogami ali navadnim parketom, niti ali je hodil v varstvo ali k dopolnilnemu pouku, niti ali je imel zasebne inštrukcije - za priznanje OŠ izobrazbe je važno le, da je naredil obvezen program. Zasebniki, ki hočejo to biti na račun javnega, so bedni.
-Ples 2019-07-10 13:25:40
Preveč se meša certifikacija in plačevanje programov šol. Gre za dve stvari - javno priznanje programa, še ne pomeni, da bi ga morali tudi plačevati z javnim denarjem. Pri nas imamo številne višje in visoke šole, ki imajo javno priznane programe, pa jih država ne financira. Zakaj bi bilo v primeru osnovnih šol drugače? V normalnih državah velja: z javnim denarjem se financira javne ustanove, privatne pa s privatnim. Kdor misli, da javno zanj ni dovolj dobro (ali premalo indoktrinirano), si naj plača privatno in naj neha težit s tem.
-BumbarBumbar 2019-07-10 09:53:10
Če 5 sodnikov razume ustavo tako, 4 drugače, je očitno nejasna.Naj se spremeni in postavi jasno ločnico javno-zasebno.
-Mundus 2019-07-10 10:29:35
Protest zaradi financiranja šolstva

Kdaj bo začel veljati nov način financiranja?
V noveli je določeno, da začne veljati 15. dan po objavi v uradnem listu, uporabljati pa se začne 1. septembra. A se financiranje, ki bo po opozorilih zasebnih osnovnih šol nižje, ne bo spremenilo takoj. V prehodnih določbah je namreč določeno, da se za tiste, ki bodo zasebne osnovne šole začeli obiskovati v novem šolskem letu, in za tiste, ki jih že obiskujejo, do zaključka šolanja financiranje ne spremeni (velja torej 85-odstotno javno financiranje obeh delov programa). Nov način financiranja pa bo veljal za tiste, ki bodo zasebne osnovne šole začeli obiskovati v šolskem letu 2020/2021 ali pozneje.

Zassbne šole pomenijo izčrpavanje državnega proračuna. Spet se bodo mnogi prisesali na javna finančna sredstva. Država sploh ni dolžna financirati zasebnih šol. Ustavno sodišče je vedno bolj le še Politično sodišče.
-Nikolaj 2019-07-10 08:39:01
Zanimivo je levo sovraštvo do lastnih otrok, konkurence in predvsem do tistih z najrevnejših, ki bi jim 100% sofinanciranje tudi omogočilo njihovim otrokom poljubno izbiro šole. Radi bi dali 3 milijone evrov za referendum, kar pomeni 10 let financiranja šol za naše otroke. Pa še naj kdo reče, da jih kdaj briga za ljudi ...
-Skippy 2019-07-10 09:36:44
Javno ni zasebno in zasebno seveda ni javno....razen, ko gre za kapitalske interese po priseskih na javnih financah. Kot je zapisal že SVIZ. Ustavodajni referendum. Jasno zapisano v referendumskem vprašanju, da se z javnim denarjem financira izključno JAVNE šole. Financiranje zasebnih šol z javnim denarjem je prepovedano!
-svabo 2019-07-10 09:36:10
Greš k privat zdravniku - plačaš, greš k privat zobozdravniku - plačaš, greš k privat okulistu - plačaš,... Iz tega sledi: greš v privat šolo - plačaš. Ali? Itak pa se bomo še malo hecali okoli tega, pa bomo dobili prvo muslimansko šolo pri nas, ki jo bo seveda plačala država, oziroma vi.
-Leut 2019-07-10 10:41:06