Leta 2025 naj bi bile nove pokojnine starostnih upokojencev z dopolnjenimi 40 leti pokojninske dobe v povprečju višje za približno osem odstotkov. Foto: BoBo
Leta 2025 naj bi bile nove pokojnine starostnih upokojencev z dopolnjenimi 40 leti pokojninske dobe v povprečju višje za približno osem odstotkov. Foto: BoBo
Kaj prinaša predlog pokojninske reforme?

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je predstavila načrte ministrstva za prihodnjo ureditev pokojninskega sistema. Kot je pojasnila, se bo za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe upokojitvena starost po predlogu postopoma od leta 2023 do 2034 dvignila na 67 let, medtem ko zdaj znaša 65 let.

Odmerni odstotek za izračun pokojnine za 40 let pokojninske dobe se bo v šestih letih za oba spola zvišal na 63 odstotkov. Predlog sprememb pokojninskega zakona predvideva tudi dodaten odmerni odstotek za skrb za otroke v vrednosti 1,25 odstotka, je povedala.

Meni se teh 67 let zdi pošteno! Važno je da ostane delovna doba na 40 letih, če pa nekdo začne delati šele pri 27 letih je prav, da vseeno dela 40 let, ne pa da mu starostno pokojnino sofinancirajo tisti, ki so začeli delati z 18 leti!
-Seneca 2019-03-13 07:58:40
Ob staranju prebivalstva in manjku mlade delovne sile je to razumljiva poteza. Osebno pričakujem, da bom delal do 70 leta, pričakujem tudi vse več delovnih migrantov. Vsaj upam, da pridejo in ne bodo raje vsi odšli v Nemčijo. No, tam upokojitvena starost 67 let že velja.
-copcop 2019-03-13 08:15:22
Mladim je potrebno zagotoviti službe in dostojne plače, ne pa stremeti k temu, da greš iz službe direktno na pokopališče.
-nochance4u 2019-03-13 07:49:03
Pomisleki v DeSUS-u

V DeSUS-u imajo pomisleke glede nekaterih predlogov sprememb pokojninske zakonodaje in jim za zdaj še ne napovedujejo podpore. O predlogih bo potrebna razprava, meni vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša. Med drugim je po njegovem mnenju prepočasen dvig odmernega odstotka za pokojnine, sprašuje pa se tudi o omejitvi pri dvojnem statusu upokojencev.

Poziv k odpravi pokojninskih krivic

Nove pokojnine višje za približno osem odstotkov
Po njenih besedah bodo leta 2025 nove pokojnine starostnih upokojencev z dopolnjenimi 40 leti pokojninske dobe v povprečju višje za približno osem odstotkov. Dvig odmernega odstotka bo zagotovil višjo odmero vseh starostnih, vdovskih, invalidskih in družinskih pokojnin ter nadomestil iz invalidskega zavarovanja. Zvišanje teh pokojnin in nadomestila je v povprečju predvideno v vrednosti med pet in 15 odstotkov, odvisno od posamezne kategorije. Po predlogu sprememb bi posameznik v prvih treh letih vključenosti v zavarovanje za polni delovni čas po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev prejel 50 odstotkov starostne pokojnine. To je v primerjavi z veljavnimi 20 odstotki še dodatna spodbuda za ostajanje v zavarovanju. V četrtem letu in v vseh nadaljnjih letih pa bi ta posameznik prejel 100 odstotkov starostne pokojnine, a le, če se upokoji in znova vključi v zavarovanje, mora pa biti tudi starejši od 63 let.

Lahko je dvognit to mejo za profesorje. Oni komaj cakajo taksen ukrep. Medtem ko za nekoga ki od svojega 20 leta ali se prej dela za trakom in je na pol polomljen od dela ni ravno lepo. #zalostno
-jananakic02 2019-03-13 07:56:01
Dobro a ne znate brat? Pogoj je 40 let delovne dobe ali pa 67 let. Tisti ki dela za trakom od 20 leta pri 60. letih izpolnjuje pogoj za upokojitev. Bi bilo pa najbolje se zajebavat po faksih do 30. leta, potem malo priloznostnih del, potovanj in zajebancije do 40. leta. Potem pa dobra sluzba, druzina in 15 let delat pa v penzijo. In seveda imeti penzijo vsaj v visini povprecne place. Ne gre to tako.
-freezbee 2019-03-13 08:10:17
Mene moti to, da se penziji ne mores odpovedat in bi denar za pokojninski sklad obdrzal zase. Pokojninski sklad je najslabsa nalozba
-uross27 2019-03-13 12:03:47
Zaradi dokupa dobe ob polno pokojnino

Večino predlogov pozdravila tudi predsednica ZSSS-ja
Zainteresirana javnost je večinoma pozdravila vsaj del predlaganih rešitev. Za direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Marijana Papeža je bil predlog pričakovan. Vse, kar je bilo predlagano, bo sicer po njegovih besedah uveljavljeno postopoma, kar pomeni, da se ljudem v tem trenutku ni treba ničesar bati in razmišljati, da se je treba upokojiti. V Zvezi društev upokojencev Slovenije so dvig odmernega odstotka pozdravili. Prav tako predsednik zveze Janez Sušnik nima pomislekov glede dviga upokojitvene starosti za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe. Pogrešajo pa nekatere vsebine, saj ni bilo nič rečeno o izrednem usklajevanju pokojnin ali sistemskem zakonu o letnem dodatku. Večino predlogov je pozdravila tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, zlasti tiste, ki gredo v smeri dviga odmerne stopnje ter dodatnega dviga pokojnin in morda tudi nadomestil za čas brezposelnosti. Med problematičnimi točkami pa je izpostavila povečevanje upokojitvene starosti na 67 let in predlagano ureditev dvojnega statusa.

Kaj pokojninska reforma pomeni za mlade?
To kreganje okrog tega, kdaj naj gre kdo v penzijo, je samo zaradi tega, ker imamo polno lenuhov, ki si penzije niso zaslužili, prejemajo pa jo vseeno. Naj uvedejo individualne varčevalne račune in se bo vsak sam sproti odločal, kdaj bo šel v penzijo. Konec vseh problemov.
-Mitja 2019-03-13 08:13:24
In Slovenija joka, da ni delavcev, da mladi odhajajo v tujino, da izobraženi odhajajo v tujino? Le majhen procent se jih bo vrnil. Posebej s takimi mamljivimi napovedmi. Višina plače in odnosi pa so itak standardna dolgoletna konstanta. Tako, da: Zbogom in hvala za vse ribe, nikoli več me ne vidite (me imajo v tujini preveč radi).
-Wien 2019-03-13 08:46:35
Če se mi pred 45im letom starosti pojavi priložnost, da izstopim iz tega socialnega sistema pokojnin, to takoj storim. Namreč, pri mesečnem obroku, ki mi ga država vzame, bi do 65tega leta starosti privarčeval veliko več, kot pa mi država potem da nazaj. Ta sistem bi bilo najbolje ukinit in pustiti denar ljudem, da sami upravljajo z njim. Socialni sistem zagovarjajo le neuki in izkoriščevalci!
-Stepper 2019-03-13 17:35:53
Do zdaj tri pokojninske reforme v samostojni Sloveniji

Treba je zagotoviti finančno vzdržnost pokojninskega sistema
Da so predlagane spremembe izhodišče za dostojnejše pokojnine v prihodnje in osnova za višanje odstotka delovno aktivne populacije v starosti nad 55 let, pa so ocenili v Gospodarski zbornici Slovenije. Pričakujejo, da jih bo predlagatelj seznanil s finančnimi posledicami predloga. Kot so zapisali, je namreč treba zagotoviti tudi finančno vzdržnost pokojninskega sistema brez dodatnih obveznosti delodajalcev in delojemalcev – torej brez dvigov veljavnih prispevnih stopenj. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije medtem menijo, da gre predlog reševanja dvojnega statusa upokojencev, ki ga je v okviru izhodišč za spremembo pokojninskega sistema predstavilo ministrstvo, v pravo smer. Rezultat predlagane rešitve bo več sredstev v proračunu in status obrtnikov, primerljiv s statusi obrtnikov v drugih državah EU-ja, pravijo.

"Desna vlada bi to že prej storila. Problem evropskih držav je staranje prebivalstva. Več je upokojencev kot delavcev. Denar ne pada z neba nekdo ga mora zaslužiti." evropski problem (in svetovni) so davčne oaze in neobdavčenje premoženja bogatašev, ne pa to da nimamo 70 letnih gasilcev, programerjev ali inžinirjev lol
-el CARTEL 2019-03-13 08:23:16
Velik problem je, ker se denar, ki ga nam država trga za penzije ne nalaga in plemeniti, ampak direktno porablja za penzije sedanjih upokojencev. Pa še premalo ga je, da je treba dodajati iz proračuna. Problem je tudi preveč liberalno upokojevanje premladih ljudi pred desetletji ter tudi večnih 'zaslužnežev', ki niso v blagajno prispevali veliko. Danes se tem penzij ne zmanjšujejo, jo pa realno zmanjšujejo vsem, da sistem preživi, kar pa ni pošteno, pač socialistična uravnilovka. Dejstvo je, da se kot družba hitro staramo iz dveh razlogov. Eno je daljša življenjska doba, drugo pa precej nižja rodnost, kot pred desetletji. Zato bo po tem solidarnem pokojninskem sistemu že kmalu en zaposlen imel na grbi še enega upokojenca za preživljati. Nedvomno bo upokojenskih reform v prihodnje še veliko, prav vsaka pa bo realno prinesla zvišanje praga upokojevanja, namesto, da bi šli v očiščenje blagajne v smeri bolj pravične porazdelitve penzij, glede na vplačane prispevke. Ne v celoti, ker bi potem nekateri zaslužneži poc?kali, ampak vsaj delno.
-Yanez 2019-03-13 08:27:24
Pričakovana starost moškega je 77 let in ženske 82...Torej moškemu pripada 10 let penzije... od teh 10 let si zadnja 3 že dementen in ne veš zase, tistih nekaj let pred tem obdobjem pa si na meji samostojnosti... realno ti torej v življenju po 40+ letih garanja preostane največ 5 let, ko lahko računaš vsaj na kakšno partijo kart z bližnjim sosedom, tisti sosed na koncu ulice, pa je že predaleč za peš... super, komaj čakam...
-Jan 2019-03-13 08:23:00