"Kdorkoli ima doma žival, lahko potrdi, da je čuteče bitje, in kdor je pravnik, lahko vladi pojasni, da zavrača nekaj, kar je Slovenija s podpisom lizbonske pogodbe že sprejela," so zapisali v Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice. Foto: Pixabay

Vlada je v četrtek sprejela predlog novele stvarnopravnega zakonika, ki izboljšuje urejanje etažne lastnine in opredeljuje živali kot živa bitja.

Na ministrstvu za pravosodje so sicer želeli živali opredeliti kot "čuteča živa bitja", a v vladi za to ni bilo posluha. Ministrica Andreja Katič upa, da bodo predlog ustrezno popravili poslanci.

Vsak bi si moral ogledati delo/klanje v klavnici. Priporočam.
-samy joe 2019-11-21T13:40:50+01:00
Veliki dan. Abraham Lincoln je ob odpravi suženjstva dejal[i]: "Tisti, ki odrekajo svobodo drugim, tudi sami niso vredni, da bi bili svobodni."[/i]
-hexen 2019-11-21T12:50:07+01:00
Takoj prepovedati prevoz živih živali.
-bracobaldo 2019-11-21T13:37:46+01:00
Živali so čuteča živa bitja, kar pa za naše politike ne velja...oni so le živa bitja. Lahko bi še kaj dodal, pa nočem bit preveč nesramen (realen).
-joe626 2019-11-21T20:50:25+01:00
Za Pravice Živali

Živali ostajajo zgolj živa bitja
Kot pomembno novost je ministrica izpostavila opredelitev živali kot živih bitij, in ne več kot stvari. Katičeva je sicer v zakon želela zapisati dikcijo, da so živali "čuteča živa bitja", to določilo so namreč oblikovali v sodelovanju s pravno stroko in predstavniki nevladnih organizacij. A ministrici, kot je dejala, žal te določbe v medresorskem usklajevanju ni uspelo uskladiti, novela pa je kar štiri tedne čakala na uvrstitev na sejo vlade. Tudi v četrtek je poskušala prepričati nekatere kolege ministre, a ji ni uspelo in tako v predlogu ostaja dikcija, da so živali "živa bitja".

Dobra :) Mislim, da gre v tem primeru za klasični politični pragmatizem. Mesna industrija je pritisnila in vlada je - kot ponavadi - hitro počepnila. To se zgodi več ali manj vsakič, ko razum trči ob gospodarske interese. To žal ni nič posebnega. Trenutno smo priča očarljivo absurdni situaciji, ko večina svetovnih vlad raje zavrača znanstvena dejstva oz. objektivno realnost ('živali niso čuteča bitja', 'klimatske spremembe so laž' itn.), kot da bi šle proti interesom ekonomije. Stvar je še precej bolj groteskna: živalim se odreka, da so čuteča bitja, ljudi se redno dehumanizira ('prisesanci', 'lenuharji', 'barbari', 'horde') ... hkrati pa se vestno skrbi za dobro počutje abstraktnih pojmov (kapital je 'plaha ptica', kapital je 'preobremenjen', finančni trgi so 'zaskrbljeni' itn.). Vse bolj jasno postaja, v kakšno norišnico padeš, če postaviš ekonomijo nad vse ostale aspekte družbe ... in nekaj tako čudovito kompleksnega, kot je življenje, reduciraš na generiranje zaslužka. Od tod vsesplošna epidemija depresije, tesnob, stresa, izgorelosti, zasvojenosti z zdravili itn. Bolj kot kdarkoli prej potrebujemo politike, ki so sposobni kritičnega mišljenja. Potrebujemo politike, ki spremljajo znanost, berejo filozofijo, razumejo pomen skupnosti, okolja, kulture ... ne pa lakaje gospodarskih lobijev, ki so zacementirani v hudičevo ozkih, davno preživetih ideoloških okvirih. Dejansko potrebujemo več inteligentnih in čutečih ljudi.
-KovacevaKobila 2019-11-21T20:22:47+01:00
[b]Razočaranje: vlada zadnji trenutek umaknila oznako 'čuteča' iz predloga sprememb zakonika[/b] Večina živali lahko izkazuje celo paleto čustev. Od ljubezni oz. navezanosti na lastnika do sovraštva do nekaterih ljudi. Škoda za ta vladni korak nazaj.
-cairns 2019-11-21T13:10:46+01:00
Uzakoniti tudi ne diskriminacijo zivali. Vse zivali imajo enake pravice. Naj se jih ne diskriminira. Prasic je visoko intiligenten med zivalimi, pa ga jemo brez zadrzkov, tudi jaz. Macke in pse zlorabljajo za osebno cartljanje in jih pohabijo, -odrezejo jim spolne organe. Kako bo to v praksi...eno bozajo, drugo pojejo, tretjo pohabijo in to ljubitelji zivali.
-lojze001 2019-11-21T12:54:33+01:00
Kaj sploh obstojajo živa bitja, ki niso čuteča? Čim gre za živo bitje, to pomeni čuteče bitje, zato dejstev, ki so notorična, kot se strokovno reče, ni treba posebej zapisovati, ker že termin "živo bitje" to vsebuje. Kot zanimivost navajam iz katoliškega Katekizma, izdanega leta 1934, kjer prav tako piše: "Tudi do živali moramo biti usmiljeni zaradi Boga, ki hoče stvarem dobro. ... ob koncu še citirajo iz Pregovorov Stare zaveze: "Pravični skrbi tudi za žival, srce brezbožnikov pa je neusmiljeno." Seveda se pa ljudje tudi prehranjujemo z živalmi, kot sestavni del narave, kar tudi smo in ki je nismo mi ustvarili. V tej, ne od nas ustvarjeni naravi, veljajo tudi zakonitosti prehranjevalnih verig, ker na tem svetu ni nič večno in je vse zapisano svojemu koncu. Živali se ne sme mučiti, ne za časa njihovega življenja, ne ko pride njihov konec, ki ga ljudje lahko izvedemo kot stvar trenutka. Vemo pa v kateri ideologiji še danes obredno koljejo živali, da čim dlje trpijo. Do tega si pa naši politiki ne upajo opredeljevati in mislim, da celo dovoljujeo na ozemlju RS.
-pace 2019-11-21T20:32:02+01:00
Prevoz živine na tovornjakih kljub vročini

Pomembna simbolna gesta
Katičeva to kljub vsemu ocenjuje kot določen napredek, pri čemer pa še vedno upa, da bo predlog spremenjen med obravnavo v DZ-ju. Kot je dejala, se o tem že pogovarja s poslanci, meni pa, da bodo tudi nevladne organizacije "vršile dovolj velik pritisk, da Slovenija na tem področju stopi med bolj napredne države". V četrtek so se oglasili tudi v Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice. "Kdorkoli ima doma žival, lahko potrdi, da je čuteče bitje, in kdor je pravnik, lahko vladi pojasni, da zavrača nekaj, kar je Slovenija s podpisom lizbonske pogodbe že sprejela," so zapisali. Po njihovem mnenju člen sicer nima neposrednega vpliva, vendar pa gre za pomembno simbolno gesto.

Vrane in krokarji so na ravni 6-letnega otroka. Znajo šteti in reševati enostavne naloge...,medtem ko si sosedov otrok, ki je v 2.razredu, ne zna sam zavezati čevljev Moj maček zna odpirati vrata z različnimi kljukami, predale in omarice. Naučil se je sam. Edino pse imam bolj butaste.
-firtoh 2019-11-21T18:18:06+01:00
[b]Še klavci, ki jim je klanje vir dohodka vam povedo, da so živali čuteča bitja.[/b] Za vlado pa itak velja trditev, da enako gleda na nemočno ljudstvo od upokojencev do drugih pomoči potrebnih. Brez čutna in ne človeška!
-Haloo 2019-11-21T21:46:07+01:00
No, lepo.Zaskrbljujoče je samo to, da leta 2019 govorimo o "čutečih bitjih", kot da je to neka neverjetna znanstvena ugotovitev.
-JezusLucifer 2019-11-21T14:01:31+01:00
[i]Kaj pa čutijo živali, ko dan za dnem jedo enako hrano? Popolnoma nič. Ne razburjajo se, nasprotno veselo mljackajo. [/i] Sam nekako dvomim, da krave 'veselo mljackajo' kostno moko - oziroma da uživajo v kanibalizmu. Mislim tudi, da jim je kristalno jasno, da jih čaka šus v glavo - o temu se lahko prepričate na številnih posnetkih. Težko se izognem vtisu, da 'neuporabni' piščančki, ki se jih žive zabriše v mesoreznico, ne uživajo preveč v tej izkušnji. Dvomim tudi, da so svinje in kure, ki cele dneve ždijo v groteskno majhnih kletkah in se davijo v lastnem govnu, superzadovoljne. Težko se izognem tudi vtisu, da živali, na katerih se izvaja frankensteinske eksperimente v kozmetičnih laboratorijih in drugih ustanovah, ne uživajo preveč v bolečinah in trpljenju. Prav tako nekako dvomim, da srnjad, lisice in ostale živali, ki se jih lovi in strelja 'za žur', v temu ne uživajo tako intenzivno kot lovci. Mislim, da bi se živali precej raje pasle v miru na sončnem travniku, valjale v blatu, tekale po hosti itn. Moj pes je še kako vidno vesel, ko mu pade nekaj novega in zanimivega v lonček. Če ga dolgo pustim samega, mi zelo jasno izrazi zadovoljstvo, da sem nazaj ... nato pa še bolj jasno izrazi svoje globoko nezadovoljstvo nad dejstvom, da sem ga tako dolgo pustil samega. Ko je na sončnem travniku, zadovoljno poskakuje, teka in maha z repkom. Ko zunaj dežuje, ga komaj pripravim do sprehoda, zunaj pa me nenehno vleče proti domu. Če ga ponesreči pohodim, presunljivo zacvili. Naravno gravitira k drugim psom in se zelo rad igra z njimi. Ko se doma skregamo, se kot mediator postavi med nas in s precej očitno zaskrbljenim izrazom na obrazu in mahanjem z repkom poskuša pomiriti. Ko sem potrt, me poliže po obrazu in privije k meni. Skratka: njegove reakcije na novitete, samoto, prijetne razmere, neprijetne razmere, bolečino, tujo bolečino, družbo itn. se povsem ujemajo z mojimi. Na osnovi dolgoletnega opazovanja bi si drznil trditi, da njegova izkušnja življenja ni fundamentalno drugačna od moje. Drznil bi si trditi, da je ne le čuteče, temveč celo empatično bitje ... česar ne bi mogel trditi za številne ljudi. Ampak hej, ne pustite se motiti: dajmo se še naprej pretvarjati, da so živali spektakularno butaste ... in da v resnici neizmerno uživajo v pomijah, umazanih kletkah, trpljenju in nasilni smrti. Naj firma dela, mar ne.
-KovacevaKobila 2019-11-21T21:13:11+01:00
Varuh pravic živali