Uslužbenec blagovnih rezerv Ivan Gale je v četrtkovi oddaji Tarča spregovoril o nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme v času pandemije novega koronavirusa. Foto: MMC RTV SLO
Uslužbenec blagovnih rezerv Ivan Gale je v četrtkovi oddaji Tarča spregovoril o nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme v času pandemije novega koronavirusa. Foto: MMC RTV SLO

Preiskavo sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme, ki je od začetka meseca intenzivno potekala na policiji, je v petek prevzel Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki je uvedel predkazenski postopek. Preiskavo vodijo prednostno, že v petek so opravili več razgovorov in zasegli poslovno dokumentacijo, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

NPU je zadevo prevzel na podlagi preteklega aktivnega zbiranja informacij glede posamičnih primerov nabave zaščitnih sredstev in "v četrtek razkritih novih dejstev", pri tem pa obravnava tako primere, ki jih je zaznal sam, kot tudi tiste, ki so bili izpostavljeni v medijih.

Če Gale in Zakrajšek ne bosta imela denarja za dobre odvetnike, sem jima pripravljen donirati. Žvižgače je treba zaščititi.
-KruhTeUbije 2020-04-24T12:30:53+02:00
Za realizacijo pogodb bi moral pritiskati na posrednike in dobavitelje. Pritisk na zavod je lahko samo zato, da se izbere pravi posrednik. Počivalček, veliki car, nakupuje, trka s komolci, malce zamiži, na hitro prešteje denarčke in kaj plehkega pove za javnost. Lepo je izigral Cerarja in vse, ki so volili SMC.
-henrik.r 2020-04-24T12:50:34+02:00
Zanimivo da v času ko se vsa država bori za preživetje svojih državljanov, vidi levica glavno težavo v tem, da se izvedejo predčasne volitve. Leva stran je imela vlado, jo strahopetno zapustila, kje je torej težava?
-klobasa123 2020-04-24T12:36:35+02:00
Škoda, da si gospod včeraj ni vzel časa in nam ni tega v živo v Tarči povedal. Upam, da še kak posnetek pride v javnost. Pa četudi bo kasneje padel na sodišču. Glavno sodišče tej vladi bodo naslednje volitve.
-Odpadnik 2020-04-24T12:32:55+02:00
Iz Tarče: Kako se je dodeljevalo posle z zaščitno opremo?

Prednostna obravnava vseh primerov sumov kaznivih dejanj
V predkazenskem postopku preiskujejo razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva. Pri tem zbirajo obvestila in poslovno dokumentacijo ter izvajajo preostale aktivnosti z namenom dokazovanja kaznivega dejanja. Preiskavo vodijo prednostno, tako kot tudi druge primere, pri katerih obstaja sum, da si želijo storilci pridobiti protipravno premoženjsko korist z izkoriščanjem trenutnih razmer. V okviru preiskave se je NPU že povezal z nekaterimi drugimi državnimi organi z namenom izmenjave podatkov in nadaljnjega dela, med drugim z državnim tožilstvom. Policija pa poleg tega preverja in spremlja tudi druge posle glede dobave zaščitne opreme. Slovenska policija je vključena v sistem mednarodnega policijskega sodelovanja in sodeluje tudi s tujimi varnostnimi organi, saj je morebitne zlorabe razmer na trgu in goljufije pri nakupu in prodaji zaščitne opreme kot prednostno nalogo opredelil tudi Europol. "Policija bo tudi v prihodnje prednostno obravnavala vse primere sumov kaznivih dejanj, pri katerih bi storilci z izkoriščanjem aktualnih razmer želeli pridobiti protipravno premoženjsko korist in s tem škoditi družbi kot celoti," so še dodali.

Počivalšek ne vidi potrebe po odstopu
Kakšna noč je za nami! Za marsikoga gotovo neprespana, tu štejem predvsem vse tiste, ki so se kakorkoli materialno okoristili pri nabavi in prodaji opreme, saj so morali mrzlično tuhtati, kako bodo poskrili dokaze, na koga bodo prevalili krivdo in kako bodo nedolžno zrli v kamere in zatrjevali: nismo krivi. Nihče vam ne bo verjel, ne trudite se. Včeraj zvečer se je zgodil zgodovinski moment: Da imamo v Sloveniji zaščitene živali smo vedeli,, do včeraj je veljajo tudi, da imamo zaščitenih tudi nekaj nedotakljivih oseb. Bilo je res samo vprašanje časa, komu bo prekipelo, kdo po zapel in pokazal s prstom na odgovorne. Z velikim rizikom, tudi zase. A je bil gnev premočan in je bilo treba spregovoriti. Še prej pa zbrati dokaze, kar je bil gotovo izredno močan psihološki pritisk. Čestitke za to pogumno dejanje. Zaradi katerega nas bo večina lažje spala. Kajti, zadnje tedne smo se spraševali: Ali smo sploh še normalni? Pred očmi se nam dogaja kraja javnega, torej našega denarja in mi lahko samo nemočno opazujemo? Ne, dovolj je pogum enega ali dveh ljudi, da se stvari obrnejo v pravo smer. Oglasite se še vsi ostali, ki imate dokaze o tem, kaj vse je bilo sumljivo pri tej raboti o nabavi zaščitne opreme. Še vedno živimo v svetu, kjer večina ve, kaj je prav in narobe
-ČrnaSraka 2020-04-24T09:34:09+02:00
skratka,pritiskalo se je, da se čimprej realizira nakup opreme, čemur bise izognili, če bi bila oprema kupljena že februarja in na začetku marca, ko se je to dalo precej lažje. vse čisto
-lallana 2020-04-24T12:23:50+02:00
Pri GZS imamo Združenje proizvajalcev in distributerjev medicinske opreme in pripomočkov, imamo Agencijo za zdravila in medicinske pripomočke, imamo službo za naročanje pri ministrstvu za zdravje. Kriza je bila vendar,.." A mi hočete povedati, da je recimo Sanolabor manj usposobljen od Micke iz Kozjega, ki je včeraj odprla firmo in čez noč postala ekspert za medicinsko opremo in s prijatelji na Kitajskem?" Mislim, sem povprečno inteligenten ampak to je žaljenje inteligence tudi ubogega na umu.
-firtoh 2020-04-24T09:46:29+02:00
Ne bi tale Gale rabil policijske zaščite, če bi policija pozaprla tiste, pred katerimi ga zdaj menda varuje.
-ibn Ghazi 2020-04-24T14:27:55+02:00
Obisk kriminalistov na TV Slovenija po oddaji Tarča

Oddaja Tarča sprožila predkazenski postopek
Kriminalisti NPU-ja so po poročanju Televizije Slovenija v petek popoldne že zaslišali uslužbenca blagovnih rezerv Ivana Galeta, ki je v četrtek za oddajo Tarčo med drugim opisal pritiske, ki so jih na uslužbence zavoda izvajali predvsem posamezniki iz kroga gospodarskega ministrstva. Televizija Slovenija je poročala, da so Galetu takoj po pogovoru zagotovili policijsko varovanje, vendar so na NPU-ju to za STA zanikali. "Potrdimo vam lahko le, da v predkazenskem postopku NPU-ja, ki preiskuje primere domnevnih nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme, nobena fizična oseba ni varovana," so dodali. Pozno popoldne so kriminalisti gradivo za predkazenski postopek iskali tudi v prostorih televizije. Najprej so se pogovorili z vodstvom, nato pa odnesli tudi nekaj gradiva, je poročala Televizija Slovenija. "Oddaja Tarča je torej sprožila predkazenski postopek. Kriminalisti zbirajo dokaze in danes so se ustavili tudi na Radioteleviziji Slovenija. Pogovor je bil korekten, zanimal pa jih je posnetek pogovora med Antonom Zakrajškom in ministrom Počivalškom," je za TV SLO povedala odgovorna urednica informativnega programa Manica Janežič Ambrožič. V oddaji so v četrtek razkrili tudi nekatere dokumente o domnevnem vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo in drugih v posle za dobavo mask ter ventilatorjev.

Kaj čaka žvižgača Ivana Galeta?
Sedaj sem pogledal tarčo. Ivan Gale je heroj. Končno se je nekdo opogumil in povedal, kako stvari delujejo od znotraj. Upam da vse ni bilo zaman in bomo deležni kakšnega epiloga. Že po obrazni mimiki vidiš, da govori resnico, da je izčrpan od vsega in razočaran nad državo. Tega ne moreš zaigrati. Ivan drži se, mi smo s tabo!
-Heisenberg 2020-04-24T15:35:28+02:00
Kliče Počivalšek, kliče Podobnik, kliče Petrle. Kje živimo? Kaj imajo ti politiki z nabavo opreme? Ko je kaj narobe pa oni nimajo nič s tem. Slovenci spreglejte!
-Špik 2020-04-24T13:29:38+02:00
Hehe, zanimivo kako spinnerji vedno probajo obrnit bistvo, v tokratni izvedbi je za to izkoriščan Šarec. Kaj ima on veze s tem, da je TA vlada delala kar je delala ????Če je Šarcu kaj za sodit naj se mu,ampak tole naj pa odgovarjajo tisti ki imajo tokrat prste v marmeladi
-SloEdge 2020-04-24T13:19:59+02:00
Imamo sodišča, tam naj odločijo, kdo je kdaj kaj kradel, prav?
-veza 2020-04-24T13:40:00+02:00
Povzetek oddaje Tarča o ozadjih naročanja in nakupov zaščitne opreme