V Združenih državah Amerike se krešejo mnenja o legitimnosti predsedniških volitev. O legitimnosti izidov dvomijo številni podporniki Donalda Trumpa, ki so prepričani, da so bile pri volitvah in štetju glasov številne nepravilnosti. Foto: Reuters
V Združenih državah Amerike se krešejo mnenja o legitimnosti predsedniških volitev. O legitimnosti izidov dvomijo številni podporniki Donalda Trumpa, ki so prepričani, da so bile pri volitvah in štetju glasov številne nepravilnosti. Foto: Reuters

Po ameriških predsedniških volitvah so iz sveta začele prihajati čestitke Joeju Bidnu za zmago. Njegov nasprotnik Donald Trump se je sprva zavil v molk, potem pa je začel vztrajati, da je bila zmaga demokratskega kandidata plod volilne prevare, volitve pa naj bi bile ukradene.

"Obstaja sistemska težava pri overjanju glasovnic, ki bi lahko resno vplivala na celotne volitve /.../ Menimo, da so ti ljudje kradljivci. Stroji velikih mest so skorumpirani. To so bile ukradene volitve /.../ Kjer je bilo pomembno, so ukradli, kar so morali ukrasti," je med drugim tvitnil Trump, ki je navajal zaveznika Newta Gingricha, nekdanjega republikanskega predsednika predstavniškega doma.

Trump še kar ne sprejema volilnih izidov
Medtem po svetu: ekonomija pada, lovimo nevidnega sovražnika, ki popni bolnišnice. Polom. Kitajska partija je zmagovalec teh volitev in že praznuje.
-Zakajzato 2020-11-08T08:05:55+01:00
Hehehe Verniki v nezmotljivega Trumpa, ki jih cenim nekako toliko, kot vernike v nezmotljivega Putina, so dobili lekcijo. Od vidnih politikov, Biden ni dobil čestitk od Putina, Xi-ja, Erdogana, BolsonPo ameriških predsedniških volitvah so iz sveta začele prihajati čestitke Joeju Bidnu za zmago. Njegov nasprotnik Donald Trump se je sprva zavil v molk, potem pa je začara, Orbana.. Janše..:) Sama izbrana imena.
-Nimrod no.1 2020-11-08T07:45:57+01:00
V enem od prejšnjih prispevkov piše, da je začetek konca skrajno desnega populizma. Ha, ha, ha, poslušajte Bidena. Kaj to pa ni populizem? To pa je sveta resnica, a ne? In vse se bo izpolnilo. Vset bo lepši kot kdajkoli poprej. V bistvu gre za začetek konca zahodne civilizacije. Na žalost še nobena civilizacija doslej ni propadla na miren način. Zato me zelo skrbi naša prihodnost.
-mali_piscek 2020-11-08T07:54:50+01:00
Trump je izgubil že leta 2016, a je na koncu dobil ključne elektorske glasove. Letos pa je naredil eno veliko napako, ki ga je stala glasov v "swing" states. Stopil je na stran skrajnih desničarjev in mobiliziral indijance v Arizoni, črnce v Georgi, zmerne Američane v Pensilvaniji, da so množično šli na volitve in glasovali proti njemu.
-JozekVeseli 2020-11-08T08:44:50+01:00
Volitve v ZDA še kar burijo strasti

Veljavnost volitev potrdili predstavniki obeh političnih strank
Trump je kmalu zatem že napovedal vsaj deset tožb, domnevne nepravilnosti na volitvah pa so že začeli preiskovati. Pravosodni minister Bill Barr je zveznim tožilcem v državah ZDA naročil, naj preiščejo domnevne obtožbe o volilnih prevarah, zato je protestno odstopil glavni tožilec ministrstva za volilni kriminal Richard Pilger. Barr po poročanju CNN-a meni, da obtožbe, ki jih preiskujejo, načeloma ne bi smele vplivati na volitve, hkrati pa je dodal, "da ni vedno tako". Da so volitve veljavne, je potrdila delegacija mednarodnih opazovalcev iz Organizacije ameriških držav (OAS), ki je sporočila, da ni bilo prevar ali volilnih nepravilnosti. Izpostavili so le pritisk na volilne delavce med štetjem glasov, ki so ga izvajali Trumpovi podporniki. Kot poroča britanski Independent, so veljavnost predsedniških volitev javno potrdili tako predstavniki obeh političnih strank, ki so spremljali volitve, kot mednarodni opazovalci. Preiskava volitev, ki jo je dovolil Barr, bo podprla "špekulativne in namišljene" trditve, pravi odvetnik Bidnove kampanje Bob Bauer.

Sledi kak mesec mlatenja prazne slame o nepravilnostih in potem napoved Trump TV postaje, kjer boste lahko slišali vso resnico o globoki državi, ki jo "msm" nočejo razkriti?
-k-y-e 2020-11-10T08:25:33+01:00
Če bi samo zamenjali vloge in bi Trump zmagal pa Biden vložil tožbe bi mediji poročali čisto drugače.Pa ene par mest bi že goreli ko bi "mirni" protestniki izrazili svoje mnenje.
-Mike1825 2020-11-10T08:40:33+01:00
Če prav razumem torej republikanci sprejemajo izide volitev v senat in predstavniški dom, pri štetju glasov za predsednika pa vidijo 'nepravilnosti' ... pa čeprav gre za [b]iste glasovnice[/b]? Priča smo novemu, zgodovinskemu mejniku na področju licemerja. Stabilno genialno naprej!
-KovacevaKobila 2020-11-10T09:26:23+01:00
Leta 2000 je trajalo več kot mesec dni, da so rešili volilne zagate pa nihče ni govoril o zarotah. Zdaj je minilo komaj par dni pa se takoj napihujejo zgodbe.
-ateistek 2020-11-10T08:34:32+01:00
Bruselj o Janševem komentiranju volitev v ZDA

Janševi tviti pritegnili veliko (neželene) pozornosti
V slovenskem prostoru pa je ob ameriških volitvah največ pozornosti pritegnil predsednik vlade Janez Janša, ki je še pred koncem štetja glasov čestital Trumpu za zmago. Poleg ogorčenja v opoziciji so Janševe tvite o ameriških volitvah kot neprimerne označili tudi nekateri člani vlade, premier pa je vzbudil še pozornost tujih medijev.

Večina slovenskih politikov čestitala Bidnu, Janša še ne

"Zagotovo taka komunikacija na Twitterju, kot smo ji bili priča – torej navijaštvo za eno stran, poniževanje druge strani, blokiranje svetovalcev – ni spodobna, je nediplomatska in ne prispeva h krepitvi odnosov z ZDA ali s katero koli drugo državo," je za Televizijo Slovenija dogajanje komentiral predsednik DZ-ja Igor Zorčič (SMC). "Tviti predsednika vlade v tem trenutku ne koristijo Sloveniji. Ali pa nam bodo škodovali, bo zagotovo pokazal čas," je dejal obrambni minister in predsednik NSi-ja Matej Tonin.

Tviti predsednika vlade v tem trenutku ne koristijo Sloveniji. Ali pa nam bodo škodovali, bo zagotovo pokazal čas.

Matej Tonin, minister za obrambo in predsednik Nove Slovenije

Odziv Janše je komentiralo tudi več tujih medijev, ki ga označujejo za Trumpovega podpornika. "Večina evropskih voditeljev je v soboto čestitala Joeju Bidnu za zmago na ameriških predsedniških volitvah. A ne Janez Janša, premier Slovenije, alpske države v vzhodni Evropi, kjer je bila rojena prva dama ZDA Melania Trump," je na spletni strani zapisal ameriški nacionalni javni radio NPR.

Bravo. Ste se koncno opogumili natocit cistega vina. Marsikatero neumnost je ze zapisal, ampak tole je bil diplomatski spodrsljaj, ki bo verjetno imel dolgorocne posledice (kolikor bo trajal mandat bidena).
-Binder Dandet 2020-11-08T19:57:38+01:00
Tvita kot predsednik vlade. In gospoda, vidva sta oba v tej vladi. Sej vama bo sporočil v tvitu, kaj si misli o vajinem mnenju. Pravzaprav ne vem zakaj se dobivate na Brdu, vse bi se lahko zmenili preko Twitterja.
-ice queen 2020-11-08T19:58:18+01:00
Razmišljam, da kolk mora biti človek vase zagledan in egoističen, da mu je popolnoma vseeno za dejstvo, da njegovi twitti praktično nobenemu niso ok. Ne samo v politiki, tudi ljudstvu. In on celo nadaljuje s Twittanjem ter od vladavine prava v ZDA? Se celo javno krega z Nemškim predstavnikom? Pahor pa lepo odpleše stran od tega problema in niti mnenja ne upa dat, kot vedno. Res nimam več besed za vse skupaj...
-mr.annonymus 2020-11-08T08:07:03+01:00
Kljub temu, da je neka kritika, pa mediji in koalicijski partnerji z Janso se vedno delajo v rokavicah. Ni slo samo za navedene twitte. Že teden pred volitvami je navijal za Trumpa. Ko se je oglasil Bidnov svetovalec za zunanje zadeve, je bil do njega žaljiv, nato pa ga blokiral. Po volitvah pa je retvital teorije zarot o kraji volitev s strani demokratov. Sam pa pristavil, da demokrati in Biden fejkajo volitve, kot jih je leta 2000 Milosevic. Vse to pa je pocel v casu, ko je Slovenija belezila rekorde v smrtnih žrtvah zatadi covida. Pa ne samo domače, temvec smo med tremi drzavami z največ smrnimi zrtvami na svetu na prebivalca.
-Zapo 2020-11-08T20:15:57+01:00