Odlok o prehajanju meje, s katerim je vlada Hrvaško uvrstila na rdeči seznam, kar pomeni karanteno ob vstopu v Slovenijo, predvideva več izjem. Tisti, ki dnevno vstopajo v Slovenijo, bodo lahko mejo prehajali prosto, nasprotno pa bodo morali tedenski migranti predložiti potrdilo o največ 36 ur starem negativnem testu na novi koronavirus. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Valenčič
Odlok o prehajanju meje, s katerim je vlada Hrvaško uvrstila na rdeči seznam, kar pomeni karanteno ob vstopu v Slovenijo, predvideva več izjem. Tisti, ki dnevno vstopajo v Slovenijo, bodo lahko mejo prehajali prosto, nasprotno pa bodo morali tedenski migranti predložiti potrdilo o največ 36 ur starem negativnem testu na novi koronavirus. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Valenčič

Hrvaška je na rdečem seznamu držav z več kot 40 okuženimi z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, kar pomeni karanteno po vstopu v Slovenijo. Slovenci, ki so še na Hrvaškem, se lahko brez karantene vrnejo do ponedeljka do polnoči.

Čeprav je vlada čas za vrnitev v domovino raztegnila do vključno ponedeljka, da bi tako preprečila gnečo na mejah, je v prihodnjih dneh pričakovati zgoščen promet na mejnih prehodih in tudi na cestah proti notranjosti države.

Če povzamem situacijo, posledice glede koronavirusa:Še kar veliko število okuženih (če so testi merodajni), zelo malo zbolelih ali potrebnih zdravniške (manj kot 20 v Sloveniji), tisti ki pa zbolijo, pa so bili že prej bolani, slabi, ... z zelo redkijmi izjemami. Če je vse to vredno te pozornosti, ukrepov, omejevanja življenja in ostalega dela zdravstva ... tu je po moje še neka druga zgodba od zadaj ...
-kren10 2020-08-19T08:19:34+02:00
V celem tednu je bilo prinešenih 64! okužb iz Hrvaške! Bilo pa je več kot 100000! z besedo stotisoč ljudi tam, potem pa piše velika številka, pa kaj ste normalni, res ni omembe vredno! Dajte no, če bi bil virus strašen bi vsi iz žurk že pomrli, a ni res!?
-Mjavmjav 2020-08-19T08:55:16+02:00
Težko verjamemo, kar poslušamo in beremo... Ko bi le toliko naporov in živcev, kot jih vlagate v reševanje sezone naših južnih sosedov, vložili v reševanje situacije naših šolarjev, dijakov, študentov. Ma pol toliko. Pa bi starši v tem trenutku bili precej bolj mirni, kot dejansko smo. Kako podlo in prozorno. Meni je fejst slabo...
-tanj 2020-08-19T08:09:52+02:00
Prva val ja, priznam nič jasno, strah, nevednost. Tole zdaj je pa psihiranje po navodilih. Celo poletje smo reševali Hrvaški turizem, zdaj se pa naša stroka igra skrbnika državljanov. Izgubili ste kredibilnost in vse kar mislite da ste. Hujši od Šarca 100x.
-vremenko 2020-08-19T09:09:16+02:00
Hrvaška na rdečem seznamu

V odloku je predvidenih precej izjem
Kot je na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, so v odloku predvideli precej izjem tudi zato, ker je dobršen del našega gospodarstva vezan prav na sosednje države. Izjem je po ministrovih besedah 21, vključujejo pa od dnevnih in tedenskih migrantov do športnikov in športnih funkcionarjev, ki bi se želeli udeležiti športnih prireditev na najvišji ravni. Hojs je ob tem opozoril, da bo vlada, če bi se izkazalo, da je katera od kategorij izjem potencialni vir okužb, kadar koli "zgolj s sklepom izjemo iz odloka črtala". Lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem bodo imeli na voljo 48-urno okno, v katerem bodo lahko na Hrvaškem uredili vse v zvezi s svojo lastnino, nato pa se bodo morali vrniti domov, da se bodo izognili karanteni.

Vlada daje jasen signal. Ce imas vikend, jadrnico, imas denar, koronavirusa ne siris in lahko ostanes na hrvaskem. Ce si bolj reven in komaj zberes za tistih 7 dni dopusta, pa prenasas koronavirus in na morje nesmes. Virus namrec okuzi rajo, elita je nanj imuna..
-NicVed 2020-08-19T08:58:13+02:00
To da se lastniki nepremičnin in plovil ne družijo je čista laž. Dobivajo se v lokalih na večerjah, v hišah imajo zabave, na barkah se dobivajo s ljudmi iz sosednjih bark, ki jih niti ne poznajo, skratka niso samotarji. Da je strežno osebje podvrženo možnosti okužbe je na število različnih gostov zelo velika. Meni se trenutno zdi najbolj pommebno, da se zajezi vnost okužb in da se šola začne brez stresov. Najhujši scenarij je, da bo že prvi teden šole vnost okužbe v razrede in zaprtje razredov, šol in bodo otroci doma prepuščeni sami sebi, saj starši morajo za preživetje delati.
-evag 2020-08-19T09:08:06+02:00
Komedijanti. Zdaj ko bo žurk konec, bodo zapirali, ko so bili partiji na vrhuncu, so pa stran gledali. Važno, da se uniči dopust penzičem in mladim družinam, ki so komaj čakale, da pride konec avgusta in september. Butale!
-elPatron 2020-08-19T08:10:06+02:00
Trenutno ste sovražno nastrojeni proti dopustnikom s Hrvaške, jeseni boste proti staršem, ki smrkajoče otroke pošiljajo v vrtce in šole, pozimi proti smučarjem v Italiji. Si predstavljam, da se s sosedi, za katere bi izvedeli, da so okuženi, niti pogovarjali več ne bi. Vse skupaj je ena velika gonja in vzpodbujanje sovraštva. To oblasti zelo ustreza. Nihče več ne spremlja, kaj se dogaja v vodenju države (razen korona korupcije), le korona je pomembna. Še enkrat: kaj se dogaja z okuženimi mladimi? Zaradi katerih simptomov so bili testirani? Kako prebolevajo bolezen? Vsi okuženi kažejo znake ali so tudi asimptomatski? Glede na statistiko naj bi bilo nekajkrat več asimptomatskih, ki sedaj že nekaj tednov širijo okužbe po Sloveniji (vsaj znotraj družine) .... kje so ti sekundarni okuženi? Koliko sekundarnih okužb izvira iz vnosov iz Bosne v začetku junija, ko so okuženi zašli tudi v vrtce in šole? Meni res ni jasno, kaj se dogaja? Številke enostavno ne gredo skupaj. Da ne govorim o tem, da ob 'blaznem' povečanju števila okuženih, število bolnikov v bolnici ostaja praktično isto od prve selitve okuženih oskrbovancev iz DSO Hrastnik.
-arhitektka 2020-08-19T08:29:04+02:00
Hrvaška na rdeči seznam držav

Hrvaška zavrnila Kacinove navedbe
Hrvaško ministrstvo za turizem je ta teden zavrnilo navedbe govorca slovenske vlade za covid-19 Jelka Kacina, da so razmere na Hrvaškem v povezavi s pandemijo dramatične. V sporočilu za javnost, ki ga med drugim v celoti objavlja hrvaški spletni portal index.hr, je ministrstvo zapisalo, da je hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac v stalnem stiku s predstavniki turističnih združenj, da bi zagotovili spoštovanje epidemioloških ukrepov v turističnih objektih ter zagotovili možnost testiranja na novi koronavirus v turističnih namestitvah. Poudarili so še, da je Slovenija v vrhu trgov, pomembnih za hrvaški turizem, večina slovenskih turistov pa se na Hrvaškem počuti dobro, ker jo poznajo in so lastniki številnih nepremičnin. Po podatkih informacijskega sistema za prijavo in odjavo turistov eVisitor so junija imeli okoli 207.000 prihodov ter 1,1 milijona nočitev slovenskih turistov, julija 328.000 prihodov in 3,4 milijona nočitev, avgusta pa doslej 238.000 prihodov in 2,2 milijona nočitev. 71,4 odstotka Slovencev počitnikuje v Istri, Kvarnerju in Liki.

Vlada je ugotovila, da če imaš jahto ali nepremičnino na Hrvaškem, si imun na virus.
-caree 2020-08-19T08:10:57+02:00
Če karantena potem za vse, vse ostalo je diskriminacija.
-LjubljancanvMb 2020-08-19T08:03:26+02:00
Ravno prebral v Delu, da je letos bilo skoraj 31.000 manj obravnav pacientov kot preteklo leto. Sam lahko povem, da sem, od druge polovice marca pa do konca aprila, v glavnem gledal na uro. Delam pa na RTG oddelku(CT), občasno dežuram na urgenci.
-firtoh 2020-08-19T10:06:40+02:00
Končajte to farso. Pa niti ne pozivam politikov.
-stratocaster 2020-08-19T07:58:44+02:00