Kanadski premier Justin Trudeau se je znašel v težavah. Foto: Reuters
Kanadski premier Justin Trudeau se je znašel v težavah. Foto: Reuters

Kanadski premier Justin Trudeau se je v sredo opravičil, ker si je leta 2001 pobarval obraz z rjavo barvo, ko je na šolski zabavi na temo arabskih noči predstavljal lik Aladina. Zgodba, ki odmeva predvsem v Severni Ameriki, se je napihnila zaradi kanadske predvolilne kampanje.

V Kanadi bodo parlamentarne volitve 21. oktobra, med svetovno žensko diplomatsko in politično populacijo nadvse popularnega voditelja pa ogroža konservativni kandidat Andrew Scheer.

Kaj so potem ženske, ki se vsak dan naličijo v temnejši odtenek, kot je njihova koža? So naenkrat vse ženske rasistke?Bolano! Take izjave in taka novica kot je ta zgoraj so samo odraz koliko mentalnih bolezni je na svetu.
-lamesa 2019-09-19 08:23:50
Ali ni oponašanje lahko tudi ena od oblik občudovanja. Ne nazadnje je tudi parodija oblika izražanja lastnih pogledov. Kogar moti kostum, ima resne težave s svojo identiteto ter samozavestjo. Takšni ekcesni odzivi na docela benigna dejanja na dolgi rok uničujejo eno temeljnih pridobitev sodobnih družb, ki je pravica do svobodnega in javnega izražanja lastnih stališč. Slednje je za nadaljni družbeni razvoj sila problematično. Namesto opravičila bi bil ustreznejši odziv pojasnilo ter načelna obsodba tistih, ki jih takšno izražanje posameznika moti.
-Ius populo 2019-09-19 08:00:21

Zgodbe o barvanju obrazov so bolj značilne za ZDA, ki se otepajo dolge zgodovine suženjstva in zatiranja temnopoltih. Še pred nekaj desetletji je bilo norčevanje iz temnopoltih prebivalcev z barvanjem obraza s črno barvo za belce nekaj povsem običajnega.

Sem si malo ogledal te fotografije in človek res ni med bolj brihtnimi. Aladin je bil oz. naj bi bil arabec, zgodba je postavljena na BV..on se je našemu v črnega Petra oz. kot bi dobesedno padel v kotel z katranom. Skratka bizarno bantu (z ekstra pigmentacijo) Aladin v veseli družbi parih deklet predvidevam dijakin, ker je bil takrat učitelj...skratka opravičilo povsem namestu samo ne zaradi rasizma ampak žalitve lika, ki naj bi ga uprizarjal!
-Marjan K. 2019-09-19 19:58:31
Pravi, da je to, kar je storil, rasistično. Torej ni druge možnosti, kot da odstopi. Samooklicani rasist Trudeau ne more biti predsednik vlade. Moje mnenje je sicer, da ne gre za primer rasizma in se nikakor ne bi razglasil za rasista, pod nobenim pogojem zaradi tega ne bi odstopil. On pa mora, ker je prepričan v to, da je storil rasistično dejanje.
-GoodFella 2019-09-19 07:51:47
Trudeau se je opravičil za rasistični kostum

Val politične korektnosti pljusknil v Kanado
Napočili so novi časi in val politične korektnosti je pljusknil tudi čez severno mejo v Kanado, kjer 47-letni Trudeau obžaluje dejanje, ob katerega se leta 2001 ni nihče obregnil. "Tega ne bi smel storiti. Moral bi vedeti, da ne smem, in zelo mi je žal," je v sredo novinarjem povedal premier, potem ko je fotografijo objavil časnik Time Magazine. Dodal je, da se zdaj zaveda, da je fotografija rasistična, čeprav se mu takrat to ni zdelo tako. Današnji vodja liberalne stranke je bil leta 2001 učitelj na zasebni šoli in se je z učenci udeležil zaključne zabave s tematiko arabskih noči. Na glavo si je posadil turban, obraz pa si je za večjo avtentičnost pobarval v rjavo barvo. "Rasizem, ki ga kaže fotografija Justina Trudeauja, me je globoko pretresel. Mora se opravičiti," je med drugim tvitnila voditeljica zelenih Elizabeth May, Trudeau pa je to nato tudi storil.

Zdaj se pa ze s tem rasizmom pretirava. Tudi jaz semmigral Roma, pa sem si vtaknil uhan in se malo pobarval, potemnil,kot pravite. Dejstvo je, da smo razlicnih barv, to zanikati je bebavo. Iz dejstva delati case, pa tudi. A ko je Pavaroti igral vAidi, je bil tudi rasist? Ali pa, ko si temna rasa beki kožo, to počnejomiz rasisticnih nagibov? Kaksen Aladin bi pa bil čisto bel? Trudeao, nikar se ne opravicuj, se nimas za kaj.
-vranek 2019-09-19 09:50:39
Trudeau je je ujel v zanko slaboumne politične hiperkorektnosti, ki jo je nastavil sam. Namesto da bi razpravljali o tem, kako dobro gre Kanadčanom, ali imajo primeren standard, službe, oskrbo in javne storitve, se ubadajo s popolnoma irelevantnimi traparijami. Navedenih parametrov kvalitete življenja se pač ne dosega z ženskimi kvotami, prilagajanje jezikovnih norm transseksualcem in podobnimi atributi politične korektnosti. Ampak Trudeau je sam hotel tako, in zdaj naj pač popapca obaro, katere recept je napisal sam. He got a bit of his own medicine press.
-Kvantni mehanik 2019-09-19 08:07:17
Nekomu pač ni do tega, da bi se kritično vrednotilo sedanje stanje, iskali rešitve in okolje, družbo in sobivanje peljalo na bolje. Potem pa se pozornost usmerja na take idiotizme, mediji pa seveda objavljajo hrano za nekritično, apatično, samdamamzačips javnost.
-bruhnmici 2019-09-19 09:44:14
Zdaj so že pustne maske rasistične. Kaj potem je tudi Christoph Waltz rasist/nacist ker se je za film našemil v nacista (neslavne barabe). Ali pa Leonardo DiCaprio, ki se je našemil v plantažnega suženj-lasnika v filmu Django brez okov? Kaj pa Eddie Murphy, ki je v filmu Norbit se preoblekel v žensko? Ga bodo feministke tožile? Pa tudi Dustina Hoffmana bodo feministke tožile zaradi filma Tootsie,.... Ta današnja interpretacija rasizma je poleg pretiranega feminizma najbolj neumna stvar današnjega časa. Če se pa za pusta ne smeš našemiti v karkoli hočeš,.... bog pomagaj kakšen svet bomo pustili našim otrokom.
-renti 2019-09-19 08:09:07

Konservativci predali posnetek televiziji
Kanadska televizija Global News je objavila še videoposnetek Trudeauja, domnevno v zgodnjih 90. letih 20. stoletja, na katerem ima temno pobarvan obraz, vrat in roke. Trudeau je v sredo priznal, da si je v preteklosti pobarval obraz z rjavo barvo, ko je na šolskem tekmovanju talentov pel pesem Harryja Belafonta Banana Boat Song iz leta 1959, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Fotografijo Trudeauja iz zbornika iz srednje šole, kjer to poje in ima domnevno pobarvan obraz, so mediji objavili v sredo zvečer po Trudeaujevi tiskovni konferenci. Videoposnetek naj bi pridobili konservativci, ki so ga predali televiziji.

živimo v neverjetnem času. na eni strani se namreč srečujemo s primeri pretirane politične korektnosti, ko je treba paziti tudi na to, v kaj se (v mladosti) našemiš. po drugi strani pa drvimo v družbo nebrzdanega sovraštva in zavračanja vsega, kar ni "naše". zanimivo bi bilo videti, kako bodo zgodovinarji čez 100 let opisovali to obdobje ;)
-BorutGr 2019-09-19 09:24:31
Vidim da vas vecina ne razume "tradicije Blackface". Je tudi sam nisem in se mi je zdelo cudno, dokler mi ravno nekaj tednov nazaj kolega iz ZDA ni razlozil za kaj se gre. "Blackface" so uporabljali beli igralci v teatru (in kasneje filmu) kjer so stereotip-izirali temnopolte (delo na polju, nešolani..) in nemalokrat norcevali iz temnopoltih ljudi. Zato je to danes zelo nezazeljeno in videno kot rasisticno. Za nas mogoce ne, ampak je treba razumeti da so v sosednji ZDA imeli drzavljansko vojno in je tema rasizma veliko bolj obcultjiva kot jo mogoce dojemamo v Evropi. Si lahko predstavljate nekako tako: kako bi na Hrvaskem razumeli pozdrav "s tremi prsti" in kako bi ga v ZDA? Ali pa kako "manj obcutljivi" so na nacisticne podobe npr. na Kitajskem kot pa pri nas v Evropi. Na primer tisto igrisce v Sloveniji, ki je bilo v nekaksni obliki svastike - verjetno bi se nam Kitajci cudili cemu zganjamo ves ta hrup glede oblike igrisca... Treba je stvari postaviti v kontekst. Je pa smesno, da se je to zgodilo ravno Trudeau-ju, ki naj bi bil bolj papeski od papeza. :)
-TekO 2019-09-19 12:22:59
Od sedaj naprej bom uporabljal za kurjavo le še premog bele barve in iz dimnika se bo kadil bel dim, kar bo dokaz, da nisem rasist. Oj, oj in joj.
-Nikolaj 2019-09-19 08:20:44
Temu se reče "delati iz muhe slona". Sicer se bo zdaj najbrž našel nekdo, ki mi bo razložil, zakaj je to pomembno in neprimerno itd. Dejstvo pa je, da si je tip želel za zabavo v kostumih biti Aladin (izmišljen lik, kot denimo Superman) in Aladin je temnopolt. Torej se je pač namazal. Saj je šlo za maškarado! A če bi hotel biti Hulk in bi se namazal z zeleno bi bilo pa OK?
-Mosquito 2019-09-19 07:47:31