Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čeprav se ameriški analitiki z levega in desnega političnega spektra ne strinjajo o ničemer, pa so glede torkovega prvega televizijskega soočenja predsedniških kandidatov ZDA enotni v oceni, da je bil svet priča nacionalni sramoti zgodovinskih razsežnosti.

Republikanec Donald Trump, ki zaostaja v anketah, je skozi soočenje skušal vreči iz tira demokrata Josepha Bidna, kar mu je tudi uspevalo, saj doslej v zgodovini televizijskih soočenj izzivalec predsednika ZDA še nikoli ni imenoval za "lažnivca" in "klovna" ali mu zabrusil, naj že enkrat utihne.

Tukaj ni bilo zmagovalcev, več kot očitno pa je izgubila Amerika
-Brincl_gre 2020-09-30T10:34:11+02:00
Kakorkoli je Američanom težko priznati je vse to skupaj njihovo najboljše ogledalo. Primitivizem, narcizem, egoizem, pohlep, rasizem, ki ga pooseblja ta osebi z inkontinenco salboumnosti in vidnim upadom kognitivnosti.
-grapar 2020-09-30T06:33:36+02:00

Aktualni ameriški predsednik je gladko zavračal poskuse voditelja s televizije Fox News Chrisa Wallacea, da vzpostavi red glede na dogovor, ki sta ga podpisali obe kampanji – da ima vsak kandidat na voljo dve minuti za odgovor brez prekinjanja, potem pa sledijo pripombe. "Morda tega ne bi smel povedati, ampak to, kako se je obnašal predsednik ZDA, je nacionalna sramota," je med kampanjo v Ohiu dan pozneje dejal Biden.

sej ne mores verjet kak nivo je to bil. ni bilo podobno nicemur, samo skakanje v besedo in napadanje en druzga. dva res katastrofalna kandidata. ce sodimo po temu da se cel svet obraca po ameriki, potem lahko tak nivo kmalu pricakujemo tudi v evropi v bodoce?
-Ehehe 2020-09-30T07:06:18+02:00
Glede na to, kako so nekateri nezadovoljni s soočenjem, predvidevam, da je Trump zmagal ;)
-zdrahar 2020-09-30T09:10:42+02:00
Po prvem soočenju Trumpa in Bidna

Ponosni fantje po soočanju razglasili zmago
Največjo skrb za prihodnost demokracije je pri Američanih vzbudilo Trumpovo vztrajanje, da morda ne bo priznal poraza na volitvah, sejanje dvoma v izid volitev, če ne bo zmagal, ščuvanje podpornikov k "nadzoru" volišč in gladka zavrnitev obsodbe skrajnih desnih neonacističnih skupin. Med njimi je skupina Ponosni fantje, ki straši po Ameriki z razkazovanjem orožja in zagovarjanjem "zakona in reda". Trump je pod pritiskom Wallacea in Bidna, naj obsodi skrajne desne skupine, "popustil" – vendar tako, da skupina Ponosni fantje po soočanju razglaša zmago. "Ponosni fantje, stopite nazaj, ampak bodite pripravljeni," je izjavil Trump. "Predsednik ZDA sinoči med soočenjem ni zavrnil belih supremacistov," je opozoril Biden v Ohiu. Opozoril je na tvite pripadnikov skupine, ki izražajo veliko navdušenje in Trumpovo izjavo razumejo kot poziv k boju. "Pripravljeni smo, gospod," je na primer tvitnil predsednik Ponosnih fantov Enrique Tarrio.

Sem še enkrat pogledal vse skupaj in Trump sploh ni bil tako slab, pravzaprav je bil na istem nivoju kot na tisti prvi debati leta 2016. Je pa res da bo moral na drugi in tretji debati dvigniti nivo višje. Je pa res da bo moral Trump precej dobro razmisliti o glasovanju po pošti. Kršitve se že dogajajo in to bodo ukradene volitve. Upam da je na Trump to pripravljen in da nagovori ljudstvo. To bi lahko bile daleč najbolj skorumpirane volitve v zgodovini ZDA. Noben normalen človek takšnih volitev nebi priznal.
-WeeBay 2020-09-30T19:40:06+02:00
Trump je slab, vendar ima srečo, da je Biden slabši od njega. Pravzaprav dva fosila, ki bi že zdavnaj morala biti v penziji,..., eden bolj nerazsoden od drugega.
-Jon Sneg 2020-09-30T09:58:13+02:00
Bilo je nekako na nivoju "Si jedla sir!".
-k-y-e 2020-09-30T09:02:53+02:00
V človeški zgodovini se ciklično ponavljajo obdobja ko pamet utihne, neumnost pa postane glasna in do vse večje veljave. Zdaj smo v tem obdobju. Žal še lep čas ni videti konca temu ciklusu, saj na svetu ni modrega državnika, ki bi si prizadeval za skupno in splošno dobro, ampak so samo oblastneži, ki za svojo oblast ne izbirajo sredstev.
-dalton1 2020-09-30T13:12:05+02:00
Zaradi soočenja Trump-Biden spremenili pravila debat

Največja žrtev soočanja – voditelj Wallace?
Trumpova izjava je zaskrbela tudi njegove najbližje. Donald Trump mlajši je za televizijo CBS povedal, da se je oče zagovoril. Trumpov svetovalec Jason Miller je dejal, da je Trump v resnici želel sporočiti fantom, naj dajo mir. Verjetno zaradi odzivov judovskih organizacij. "Predsednik Američanom dolguje takojšno razlago ali opravičilo," je tvitnil direktor Antidefamacijske lige Jonathan Greenblatt. Poleg ameriške demokratične tradicije je po ocenah analitikov največja žrtev soočenja voditelj Wallace. Trump je Wallacea, ki si je predsedniku doslej drznil zastaviti nekaj neprijetnih vprašanj, prepariral že nekaj tednov. Označil ga je za simbol izdaje televizije Fox News, za katero meni, da bi mu morala biti popolnoma naklonjena. Po objavi seznama in načrta soočenj je Trump dejal, da bodo nepoštena, ker bodo voditelji na strani Bidna. V torek je Trump z nenehnim kršenjem pravil soočenja izzval posredovanja in opozorila nemočnega voditelja. "Chris Wallace dolguje Trumpu in Američanom opravičilo zaradi svojega obnašanja," je nemudoma po soočenju tvitnil član Trumpove ekipe Mike Hahn. Trump si je z nastopom na soočenju utrdil podporo med tistimi, ki ga že sicer trdno podpirajo, večina analitikov pa meni, da je bil to strel v prazno, saj za odpravo zaostanka v anketah potrebuje tiste volivce, ki še niso opredeljeni.

Biden nekoliko boljši. V kolikor ne bi imel v ušesu naprave za "prišepetavanje" odgovorov, bi bil Biden skoraj nem. Trumpova ekipa je zahtevala pregled ušes pred in po soočenju, Bidenovi so zavrnili.
-Antipater 2020-09-30T11:56:52+02:00
No, Joe lepo govori, kot veliko politikov, in še dobro, da vemo, kako demokrati funkcionirajo, lepo govorijo eno, mislijo drugo in delajo nekaj tretjega. Čist nesposobni za ljudi, le za lastne interese. Dokazano. Sicer pa Joe ni prepričal niti z enim stavkom/izjavo, Trump ne potrebuje prepricat nikogar, je že dokazal svoje*, prav tako Joe v 47 letni politični karieri, tako, da Joe ni bil boljši v tej debati. *ne mešati politične spletke, ki preprečujejo določena dejanja.
-Švejk 2020-09-30T11:19:39+02:00
Kam je padel nivo ameriške politike? Namesto, da bi državo vodili izkušene in preudarne osebe stare okrog 50 let, jo vodijo skoraj 80 let stari metuzalemi, ki se obnašajo kot otroci.
-friks 2020-09-30T09:09:01+02:00
Gledal sem kakih 15 min v real tajmu, potem se pa odločil, da to ni vredno bedenja. Čeprav sem sicer trumpov navijač, lahko rečem da je bil poden od podna. Zaradi njega je bilo koliko toliko normalno soočenje popolnoma nemogoče. Bil je neotesan in gostilniško nasilen, popolni destruktor debate, kakršnega bi verjetno vsak od nas v neki običajni dnevni situaciji poslal v pm, ker s takim se enostavno ne da razpravljat. Ne zaradi dubioznih argumentov, laži, žaljenj ampak čisto v 'tehničnem' smislu, ker te stalno prekinja, vsakuje v besedo, dere čez tebe in na vse možne načine poskuša rušit koncentracijo in debato v splošnem. In evidentno je bilo, da je prav primitivno izhajal iz pozicije moči, češ, da je njemu kot predsedniku dovoljeno vse, tudi moderatorja debate je tretiral kot svojega hlapca. To kar sem videl, je meni delovalo izredno LUZERSKO! Ko nekdo s primitivnim nastopaštvom poskuša prikriti, da nima vsebine in z destrukcijo debate poskuša, da se to ne opazi. Če bi bil neopredeljen američan, bi me to danes vsekakor popolnoma odbilo do tega, da volim za trumpa. Zato tokrat povsem verjamem raziskavam, da je bil Biden boljši. Ker to v bistvu sploh ni bilo težko, če si lahko ohranil živce za ta primitiven nivo debate, katerega izvor je bil samo in edino trump. Ne spremeni pa to dejstva, da čisto iz preračunljivih razlogov še vedno navijam za trumpa.
-Motörhead 2020-09-30T12:32:59+02:00
Moje mnenje: ameriške predsedniške volitve