Zaradi koronavirusa je mogoče v zadnjem času zaznati preplah. Foto: Pixabay
Zaradi koronavirusa je mogoče v zadnjem času zaznati preplah. Foto: Pixabay

V Sloveniji za zdaj sicer ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom in razloga za preplah ni, mirijo na ministrstvu za zdravje.

Glede na izbruhe okužb v Italiji pa je možnost pojava virusa v Sloveniji velika, menijo. Če bo zaradi širjenja novega koronavirusa potrebno, bo tudi Slovenija zaprla meje, je ta teden dejal premier v odstopu Marjan Šarec.

A raje počakaš da se prvemu izteže 3-4 tedenska inkubacijska doba, da ostalim ki jih je v vmesnem času okuževal rečeš naj si začnejo roke umivat in pokrivat obraz z masko? Totalno bolano.
-Lisicka10 2020-02-24T15:53:34+01:00
Ob vsem tranzitu iz Italije preko Slovenije, ob številnih Slovencih, ki smučajo in šopingirajo v Italiji, je samo še vprašanje dni do prvih okužb v Sloveniji.
-prlek 2020-02-24T10:03:02+01:00
Kakorkoli obračamo, WHO še vedno zatrjuje (na podlagi dejanskih podatkov s terena), da je COVID19 dosti bolj nevaren od običajne sezonske gripe. Širi se približno enako hitro kot gripa, smrtnost je vsaj tolikšna kot pri hudih sezonah gripe ali višja, [b]skrbi pa veliko število hudih oblik pljučnic povzročenih s COVID19, ki terjajo intenzivno bolnišnično zdravljenje[/b] - nekaj, kar pri sezonski gripi ni tako običajno. Gre torej za dosti bolj nevaren virus kot je virus navadne sezonske gripe. Širi se pa enako hitro in enostavno kot gripa. Ker nihče si ne želi pristati na intenzivnem oddelku s težko obliko pljučnice. Četudi preživiš, ne gre za lahko bolezen, ki ima tudi zaplete pri poteku (npr. sepsa) in neznane dolgoročne posledice na pljuča (SARS jih ne namreč pri bolnišnično ozrdavlejnih pustil).
-TineB 2020-02-24T16:11:50+01:00
Strah pred virusom tudi v Sloveniji

Smiselna uskladitev glede ukrepanja na italijanski meji
Šarec je na seji sekretariata Sveta za nacionalno varnost (SNAV) predstavnikom pristojnih resorjev podal jasne usmeritve, da vsi deležniki sistema nacionalne varnosti podprejo aktivnosti ministrstva za zdravje. Zmogljivosti in potrebna sredstva za posredovanje v primeru širšega obsega okuženih so na voljo, je novinarjem zagotovil ob robu slovesnosti ob predaji novega helikopterja policiji na Brniku. Po njegovih besedah bodo na seji vlade, ki opravlja tekoče posle, v četrtek obravnavali gradivo za primer večjega števila okuženih. Dnevno bodo spremljali dogajanje in pazili, kdaj se bo virus pojavil tudi v Sloveniji, saj je na to treba računati, je poudaril. Sekretariat Sveta za nacionalno varnost je sicer sklenil, da je treba odločitve glede ukrepanja na meji z Italijo smiselno uskladiti z državami, ki mejijo na Italijo.

Če želite preživeti, ugasnite TV
-pazi_mina 2020-02-24T10:08:52+01:00
Žrtve so do sedaj samo starejši, ker res umirajo zgolj starejši ali druga bolj neprijetna možnost: da umre mlajši človek je potreben kakšen teden, dva tedna, da se organizem dovolj izčrpa, oslabi in nato nastopi smrt, v tem primeru bodo poročila o mlajših umrlih proti koncu tega tedna...
-Schwartz 2020-02-24T16:17:04+01:00
Ali se je štajerska varda že prestavila na mejo z Italijo??
-zaposleni 2020-02-24T19:29:14+01:00
Ustavili še eno križarko, na njej dva Slovenca

Zadeva je dinamična, a pod nadzorom
V Sloveniji so bili vsi testi na koronavirus negativni, je v ponedeljek dejala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek zaščitni ukrepi, kot so zaščitne maske, zaradi tega virusa trenutno niso potrebni. Vendar pa ministrstvo za zdravje ugotavlja, da je glede na izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika. Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom, navajajo. Slovenija je pripravljena na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanju širjenja okužbe, so sporočili. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je novinarjem po seji sekretariata SNAV-a dejal, da imajo za primer epidemije nalezljivih bolezni načrt za zaščito in reševanje, ki ni skrivnost in je objavljen na spletni strani. Ob vprašanju o dostopnosti mask pa je pojasnil, da je na zalogi kar nekaj mask za notranjo uporabo, izvedli pa bodo tudi dokup.

Najprej umirajo starejši,potem umirajo tisti na zdravljenju nečesa drugega, na kemoterapiji, z zmanjšano imunostjo (presaditve organov,..), potem začnejo umirati starejši zdravniki, malo kasneje zdravnilki srednjih let (najbolj pomembni ljudje v tem trenutku), nato umirajo 30-letniki kadilci, nato umirajo 30-letni športniki. Otrokom, maljšim od deset let, je hvalabogu prizanešeno. Če je komu zaradi te statistike lažje pri srcu.
-MatjazP 2020-02-24T16:17:57+01:00
Pripravljeni smo na prihod covid-19.A se delajo nore ali pa so nori.Niti na preventivo nismo pripravljeni,saj v lekarnah ni niti mask za kupit,glavno,da se lahko hvalijo,da so jih na Kitajsko poslali 1,2 mil.,doma pa tudi,če jih nimamo.Res se sprašujem,če je še kje na svetu bolj nora država,no tukaj smo pa olimpijski prvaki.Avstrijci ustavijo vlake iz Italije z 500 ljudmi,mi pa veselo spuščamo ljudi čez mejo brez kontrole.
-ms-360 2020-02-24T10:21:08+01:00
Ne, ni treba v Sloveniji nič pazit, ker smo butasti narod , pri nas ne bo nič, ker smo v osnovi že ta strupeni in pametni, da nam noben virus nič ne more.
-Slorim 2020-02-24T16:16:07+01:00
Direktorat za javno zdravje o koronavirusu

Negativnih vplivov na gospodarstvo (za zdaj) še ni
Novogoriški župan Klemen Miklavič je zaradi pojava koronavirusa v Italiji že sklical sestanek s predstavniki zdravstvenih ustanov, šol, otroških vrtcev, igralnic, bencinskih servisov in trgovskih centrov. Po sestanku je povedal, da je v nenehnem stiku z županom Gorice Rodolfom Ziberno, ki ga obvešča o vseh ukrepih na italijanski strani. Na Mestni občini Koper so se predstavniki pristojnih zdravstvenih in drugih služb na pobudo županov občin slovenske Istre sešli v torek. Izbruh koronavirusa na slovensko gospodarstvo še nima večjega vpliva, a pojavljajo se že težave, zato mora država delovati preventivno in razmišlja tudi o ukrepih, je po srečanju z nekaterimi podjetji povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Treba je zapreti mejo za dostavo objektov in subjektov. Enostavno za napisati, težje pa izvesti, ker ima to slabe posledice za gospodarstvo, in ker se farmacija s podkupovanjem oblasti trudi, da bo ta virus čim prej prišel tudi k nam, da bo lahko prodala več tablet proti bolečinam.
-Hollysheat 2020-02-24T10:48:34+01:00
Ob morebitnem izbruhu Covid 19 imamo precej priložnosti, da poleg ureditve zdravstva, menjave kadra, ki se je izkazal za nesposobnega (jasno bodo le premeščeni) izkoristili stanje za ureditev in testiranje celega kupa sprememb do katerih sta trenutno oblast in gospodarstvo zadržana. Ena od te bi zagotovo bila, da bi zaradi uvedbe karantene lahko testirali delo od doma za vse vrste poklicev, ki se lahko opravljajo na razdaljo. In teh je precej, zajemajo pa področja administracije, komerciale, svetovanja, razvoja, cele vrste storitvenih dejavnosti in celo izobraževanja. Odlična priložnost za razvoj novih platform ali le začetek uporabe že obstoječih, povečanja uporabe konferenčnih klicev in nasploh videoklicev namesto sestankovanj. To bi imelo velik učinek na ureditev prometnih problemov (tudi po koncu krize bi lahko 4/5 dni delali od doma, dan na teden pa je namenjen sestankov, kreativni izmenjavi idej itd), hkrati bi blagodejno vplivalo na okolje in zaposlenim predstavljalo velik prihranek časa (sploh vsem dnevnim migrantom iz oddaljenejših regij), nekaterim celo prihranek pri garderobi – ne potrebuješ toliko kompletov, pravzaprav pa potrebuješ le zgornji del, sediš pa v gatah ali pižami pred računalnikom. Tudi zadovoljstvo zaposlenih bi se z vsem tem povečala, več bi imeli prostega časa, časa za sprostitev, kar bi se prevedlo tudi v večjo učinkovitost. Win-win torej za zaposlene, podjetja, gospodarstvo in okolje.
-sdfasgdfg 2020-02-24T10:00:23+01:00
Kar mi je všeč pri Slovencih, je to, da smo že pri levih in desnih, ker smo hitro skapirali ta virus.
-endoxa 2020-02-24T17:46:13+01:00