Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Gibanje Za pitno vodo je v sredo v DZ-ju po lastnih navedbah prineslo skoraj 50 tisoč overjenih podpisov volivcev pod zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vodah.

Kot so na spletni strani Za pitno vodo navedli v gibanju, so pod svojo pobudo zbrali 48.479 overjenih podpisov volivk in volivcev. To jim je uspelo pred iztekom 35-dnevnega roka; ta se sicer izteče 24. maja.

Ob vložitvi podpisov v DZ so ponudniki pojasnili, da je podpisov še več, saj so nekateri pozneje prispeli po pošti. Državni zbor mora v skladu z zakonodajo referendum razpisati v sedmih dneh po vložitvi zahteve.

Skoraj 50 tisoč podpisov za referendum o zakonu o vodi
O življensko pomembnih zadevah kot je pitna voda in posegi okrog njenih izvirov, sploh ne bi smeli razpravljati. S takim obnašanjem dokazujemo sami sebi svojo plitkost - seveda v tej plitkosti prednačijo odločevalci, ki se jim pač hebe za vodo. Po moje niti ne razumejo pomena H2O, kaj šele, kaj sploh pomeni VODA. Torej je edini pameten ukrep take plitke osebke odstraniti z njihovih položajev. In to brez možnosti ugovora. Kajti prišel bo dan, ko . . .
-stotrideset 2021-05-19T11:43:45+02:00
Podpiram referendum o vodah. Moral bi biti tudi referendum o prepovedi financiranja 2. tira s strani tujega kapitala in prepoved prodaje luke koper tujcem
-ADAM 2021-05-19T11:45:21+02:00
Ali si je kdo vzel čas pa prebral zakon? 177 strani, 200-300 členov Ali vsi samo lajajo v isti rog, ker se je nekdo spomnil da bi bil proti. Disclaimer: nisem še prišel do konca pri branju zakona
-Nicr 2021-05-19T15:05:25+02:00
Radovljiška upravna enota najuspešnejša

Med upravnimi enotami je bila po številu zbranih podpisov najuspešnejša radovljiška. "Gorenjska se je dobro odzvala. Veliko so naredili, da so zbrali podpise in se izpostavljali in prepričevali ljudi. Voda je pomembna v vseh regijah, tudi na Gorenjskem. Moramo se boriti za prost dostop do nje," je poudarila prostovoljka Nina.

Dežurala sta (tudi) 16-letni dijak in 70-letni upokojenec
Podpise je po besedah koordinatorke Alenke Kreč Bricelj zbiralo skoraj 200 prostovoljcev po vsej državi. "Organizirani so bili po regijah in so dežurali na vseh večjih upravnih enotah skoraj vsak dan. Ljudem, ki so prišli overit podpis, so pomagali pri izpolnjevanju obrazcev, prevzemali obrazce in jih dostavljali v našo centralo," je strnila delo v preteklih tednih. Prostovoljka Dijana iz Maribora je priznala, da so se pobudniki referenduma sprva ustrašili oz. so bili negotovi, ko so se soočili s številko 40.000. "Ampak smo drug drugega spodbujali. Hkrati sta dežurala 16-letni dijak in 70-letni upokojenec. Ogromno pozitivne povezovalne energije se je nabralo," je poudarila in izrazila zadovoljstvo, da jim je šest dni pred rokom uspelo zbrati skoraj 10.000 podpisov več, kot jih je bilo potrebnih. Prostovoljka Hana iz Primorske je poudarila, da moramo naravo ceniti. "Skočimo v morje in naj nam to da energijo in moč, ki jo bomo potrebovali za referendum, ko bomo oddali glas za vodo," je poudarila. "In proti škodljivemu zakonu ministra za okolje Andreja Vizjaka," jo je dopolnila Nika Kovač z Inštituta 8. marec.

Super, o taki zadevi je prav da odloci ljudstvo
-krimm 2021-05-19T11:28:47+02:00
Voda ni leva ali desna. Pitno vodo in dostop do vodnih virov za vse!
-gajabrigita 2021-05-19T12:04:38+02:00
Ko mora leva sredina braniti slovensko naravo in okolje pred Domoljubi, potem je menda vse jasno.
-KLIPAN 2021-05-19T13:37:37+02:00
Kar dve pobudi za referendum o vodah

Na ministrstvu ostro zavrnili očitke
So pa pobudniki referenduma ponovno poudarili, da ministrstvo za javno upravo v nasprotju z zaposlenimi na upravnih enotah ni dobro opravilo svojega dela. Med drugim ni bilo zagotovljenega dovolj kadra, navodila upravnim enotam niso bila dovolj enoznačno napisana, da bi jih razumele na enak način, zaradi česar je prihajalo tudi do tega, da so se morali ljudje ponekod za termin vnaprej naročati. Prav tako so v gibanju opozorili, da spletni podpisi do njih prihajajo z zamikom. Na ministrstvu za javno upravo so ostro zavrnili očitke. Kot so pojasnili, je minister Boštjan Koritnik pravočasno in s posebnim dopisom pozval vse upravne enote, naj delo organizirajo tako, da bo za stranke, ki želijo oddati podporo referendumski pobudi, na voljo dovolj delovnih mest, hkrati pa naj upravne enote stranke, ki želijo oddati referendumsko pobudo, obravnavajo prioritetno. "Upravne enote so zaradi zaščitnih ukrepov in iz razloga, da podporniki ne bi čakali pred poslopji upravnih enot, te pozvale in jih prosile, da se v primeru večjih skupin podpornikov na oddajo podpore prej naročijo," so pojasnili. Miha Stegel iz civilne iniciative Danes je ob vložitvi podpisov ponovil, da so spremembe zakona škodljive. Med drugim omogočajo številčno gradnjo enostavnih objektov na priobalnem pasu, hkrati pa jemljejo denar iz sklada za vode za popolnoma nekaj drugega. "Čiščenje vodotokov je trenutno zagotovljeno iz proračuna, fond za vode pa je mišljen ravno za raziskovanje in zagotavljanje pitne vode," je dejal.

Naj spomnim, da mora na referendumu proti zakonu glasovati najmanj 20% vseh volilnih upravičencev (okoli 345.000), da zakon pade, ob pogoju, da večina volivcev glasuje proti. Pobudniki morajo torej prepričati vsaj 7x toliko ljudi, kolikor so zbrali podpisov, kar pa še zdaleč ne bo enostavno. Na zadnjih 2 referendumih o drugem tiru 2017 in 2018 je bila udeležba zelo skromna (15 in 20,5 %).O sami vsebini referendumske zahteve pa ne bom, ker je bilo že dovolj napisano. Naj odloči ljudstvo po demokratičnem postopku.
-jakosol 2021-05-19T11:45:12+02:00
Normalna vlada bi na tako pomembno temo odprla in spodbujala široko javno razpravo, ta pa jo je hotela na vsak način izriniti...tako da se je morala stroka dobesedno vsiljevati, da je prišla tudi v medije. Enako je bilo tudi z še bolj grozljivo škodljivim členom v tej spremembi zakona o gradnji nevarnih objektov na vodovarstvenih območjih...ki ga je Vlada potem taktično izločila, brez kakšnega resnejšega komantarja. Kot da bi ti oblast najprej rekla, da so te brez sojenja obsodili na 30 let zapora, tebe stisne totalna groza in se poskušaš sklicevati na človekove pravice, ... potem pa ti rečejo, da te le ne bodo zaprli. Brez razlage, kaj šele opravičila ali kazenske posledice. Je bilo pa vseeno objavljenih kar nekaj strokovnih mnenj, samo ne na pobudo vlade. Tako da pomanjkanje strokovnih razlag pripiši predlagatelju...se pravi Vizjaku, ministru RS proti okolju.
-gruzinec 2021-05-19T12:05:59+02:00
Pri tej temi je veliko političnih razlag in bolj malo strokovnih. Praktično ni bilo članka, kjer bi nov zakon ocenila stroka. Tako, da še vedno ne vemo, ali je to referendum proti vladi, ali pa gre res za vode...
-alah 2021-05-19T11:49:49+02:00
Na začetku julija najverjetneje na referendum o zakonu o vodah

Referendum mora biti razpisan v sedmih dneh po vložitvi
DZ mora z aktom referendum razpisati v sedmih dneh po vložitvi zahteve. Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 dni in ne več kot leto dni. Zakon bo na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki so glasovali veljavno. Proti zakonu mora ob tem glasovati najmanj petina vseh volivcev. Novelo zakona o vodah je DZ sprejel konec marca po skrajšanem postopku kljub glasnim kritikam dela civilne družbe in stroke. S posegom v 37. člen zakona se po oceni pobudnikov referenduma širi, po oceni vlade pa oži možnost posegov na vodna priobalna zemljišča. Zakon sicer tudi omogoča, da se poleg integralnih sredstev državnega proračuna za vzdrževanje in sanacijo vodotokov uporabijo namenska sredstva sklada za vode. Kritiki so vladi očitali, da o njem ni bila opravljena ustrezna javna razprava. DZ je prejel podpise državljanov pod dvema različnima pobudama za referendum o omenjeni noveli. Gibanje Zdrava družba je nato odločitev o tem, da se podpora volivcev zbira ločeno pod vsako od zahtev, neuspešno izpodbijalo na sodišču, svoje kampanje za zbiranje podpisov pa ni zagnalo, čeprav so volivci tudi njihovo pobudo formalno lahko podprli. V gibanju Za pitno vodo so se medtem aktivno lotili promocijske kampanje.

Jaz tega referendum ne podpiram. Kje je bila ta silna energija, ko so peljali kanalizacijo če vodovarstveno območje. Kje je energija in iniciativa ko je šlo za Magno. Kje so bili takrat, ko je gorel Kemis, ki je na Ljubljanskem bajerju in zraven potoka. Bravo!Sumim, da je kampanija v smeri, da je podpis v povezavi upora in rušenja vlade. Bedno.
-Lovec 2021-05-19T13:53:22+02:00
Vsem ,ki smo dali svoj glas ZA VODO bodo naši otroci in vnuki hvaležni .
-Lev Julius 2021-05-19T11:51:21+02:00
Ko smo že pri razpisu referenduma, pa dajmo istočasno se razpisati predčasne volitve, da ne izgubljamo časa in denarja…bi šlo?
-rabbit 2021-05-19T11:45:59+02:00

Najbolj replicirani komentarji sekcije Okolje v prejšnjem tednu:

Gibanje za pitno vodo potrebuje še 10.000 podpisov za referendum (6 odgovorov)

Gibanje in referendum dejansko s pitno vodo nimata popolnoma nič. Pitno vodo v Sloveniji dobivamo iz podtalnice in izvirske vode, spremembe zakona pa se nanašajo na gradnjo ob rekah. Recimo ljubljanski C0, kjer je dejansko ogrožena pitna voda, omenjene ne moti niti malo.
-Orkbama 12. maj 2021 16:54

Zrak - vrnitev v normalnost je kriza za kakovost zraka (4 odgovori)

9/11 je seveda bil dobro premišljen in načrtovan teroristični akt. Za nekatere očitno preveč dobro premišljen in načrtovan teroristični akt, da bi razumeli kdo je bil glavni naročnik, zato še naprej komzumirajo tozadevni medijski sluz... (dober tek želim...)Kar pa se tiče CO2 in klime mnogim še marsikaj ni kaj preveč jasno, nemalo si celo domišlja, da ima Sovenija ali celo (ne)zaprtje TEŠ6 kak vpliv na globalno klimo, dokončno dovolj trdno dokazano jasno pa glede razmerja med CO2 in klimo Zemlje praktično nikomur...
-HOR 10. maj 2021 18:56

Gibanje za pitno vodo potrebuje še 10.000 podpisov za referendum (4 odgovori)

Zanimivo, na njihovi spletni strani piše, da jim manjka še preko 17500 podpisov.Ta referendum pa je tako ali tako manipulacija. Pitna voda zaradi sprejema zakona ni nič bolj ali nič manj ogrožena. Gre le za politično izrabo, ker želi del politike drago predvolilno anketo.
-jakosol 12. maj 2021 17:12

Gibanje za pitno vodo potrebuje še 10.000 podpisov za referendum (4 odgovori)

Al pa pač ne podpiram populistično tolmačenje zakona. Ne skrbi, šel bom na referendum in podprl zakon.
-krimm 12. maj 2021 18:11

Najbolje ocenjeni komentarji sekcije Okolje v prejšnjem tednu:

Gibanje za pitno vodo potrebuje še 10.000 podpisov za referendum (144 priporočil)

Ce se v "eni" Sloveniji ZA pitno vodo ne zbere 40.000 podpisov, potem je bolje, da kot drzava ne obstanemo.
-Bahami 12. maj 2021 16:55

Gibanje za pitno vodo potrebuje še 10.000 podpisov za referendum (108 priporočil)

Preko vode do svobode, dajmo stopite in podpišite.
-BORG 12. maj 2021 16:56

Gibanje za pitno vodo potrebuje še 10.000 podpisov za referendum (96 priporočil)

Podpis najlažje digitalno s certifikatom na e-uprava.gov.si/podrocja/drzava-druzba/volitve-referendumi/podpora.html > Pa vejo mladi, sploh kdo za kaj se bo šlo na referedumu, ali je to samo za to, da se nasprotuje vladi. > Kolikor jaz zastopim vladni predlog se bodo vode zaščitile. Vejo, vejo. Saj ne da bi bil cel zakon zanič, ampak v njem so podtaknjenci, ki olajšujejo pozidavo obal. Brez njih se vladi seveda ne bi ljubilo z njim ukvarjat, ker ne bi omogočal da kdo pride do profitov.
-krucyfix 12. maj 2021 16:53

Gibanje za pitno vodo potrebuje še 10.000 podpisov za referendum (86 priporočil)

Pri sprejemanju odlocitev za tovrstne zadeve je absolutno pravilno in potrebno vkljuciti tudi glas druzbe tako, da upam, da inciativi uspe zbrati zahtevano st. podpisov, srecno :)
-crtomirjansa 12. maj 2021 16:51

Gibanje za pitno vodo potrebuje še 10.000 podpisov za referendum (83 priporočil)

Stanje rek odraža stanje podtalnice. Sistema sta neločljivo povezana. Pozidava rečnih nabrežij krni kakovost vode pod zemljo, saj uničuje podzemni labirint rastilnskih korenin, ki opravljajo funkcijo filtra. Žalostno je predvsem vaše neznanje.
-Rebeka13 12. maj 2021 17:06