Ljudje med pogrebno slovesnostjo v obmejnem mestu Akcakale nosijo krsto, zavito v turško zastavo, v kateri je truplo 9-mesečnega dojenčka Mohameda Omarja Saarja, ki je bil ubit v obstreljevanju mesta. Foto: Reuters
Ljudje med pogrebno slovesnostjo v obmejnem mestu Akcakale nosijo krsto, zavito v turško zastavo, v kateri je truplo 9-mesečnega dojenčka Mohameda Omarja Saarja, ki je bil ubit v obstreljevanju mesta. Foto: Reuters

Turška vojska nadaljuje ofenzivo proti kurdskim milicam na severovzhodu Sirije, ki jo je začela v sredo. Na ofenzivo so se tudi v Damasku odzvali kritično.

Pa, dajmo še malo bolj zakomplicirat zadeve za vse MMCjeve strokovnjake in poznavalce Sirije in Bl.Vzhoda.... Tehnično gledano, bo tudi tokratni vdor Turkov na ozemlje Sirije, kot je bil prejšnji v Afrinu, povsem legalen.... Za kaj se gre.... L.1998 je nastal tako imenovani sporazum iz Adane, med Sirijo in Turčijo, ki v svojem prvem členu lepo pravi, da bo Sirija, dopustila, posredovanje Turčije na njenem teritoriju proti PKK... Isto leto je Sirija priznala PKK, kot teroristično organizacijo in izgnala njenega predsednika Očalana.... YPG ( ki je bistveni del SDF ), sam sebe smatra, kot "podružnico" PKK, tako, da je kot je to bilo v primeru vsora v Afrin, kot bo to sedaj, kar težko pravno formalno preprečiti...... Velikokrat sem že tule pisal, da so stvari nasploh na BL. Vzhodu mnogo bolj zakomplicirane, kot se to zdi povprečnemu komentatorju na MMC.....
-grenadir 2019-10-09T14:32:11+02:00
LOl ko berem komentarje na twiterju. "slavni" ljudje točijo solze in jokajo o Kurdih za katere še nikoli niso slišali, in ker vedo za njih samo zaradi Trumpa in njegove odločitve. Ti isti ljudje zdaj jokajo medtem ko jih ni bilo nikjer, ko so bombe padale po Sirskem ljudstvu. Najbolj butast izgovor pa tale: Trump je izdal Kurde, ki so pomagali bi bojevanju proti ISISu. Za zjokat. Hinavščina ne pozna meja. Zdaj je Trump odgovoren za masaker proti Kurdom in je Kurde izdal. Všeč mi je, ker iz luknje prilezejo vsi največji hinavci in dvoličneži.
-WeeBay 2019-10-09T16:42:09+02:00

Ankara ob tem EU-ju grozi, da ji bo poslala več milijonov beguncev v primeru kritik. Od začetka ofenzive je sicer območje po navedbah aktivistov zapustilo že več kot 60 tisoč ljudi.

Turkom prav nič ne zaupam. Enkrat so na eni strani (z US&A), drugič pa na drugi (Rusija)...To mi ni všeč.
-Timmy 2019-10-09T14:13:45+02:00
No dragi Kurdi pa ste tam, kjer smo vam napovedovali da boste......Imeli ste čas, pa ga niste izkoristili.
-džeko 2019-10-09T13:39:14+02:00
Turčija nadaljuje ofenzivo na severovzhodu Sirije

Z operacijo Izvir vstop v Sirijo
Turško obrambno ministrstvo je v sredo pozno zvečer sporočilo, da so njihovi vojaki vzhodno od reke Evfrat v okviru t. i. operacije Izvir miru vstopili v Sirijo, potem ko je vojska območje najprej obstreljevala z letali. Glede na poročanje turških medijev so vojaki v državo vstopili na štirih mestih, od katerih naj bi bili dve blizu sirskega mesta Tel Abdžad, dve pa v bližini mesta Ras al Ain. Glede na poročila so se okrog teh dveh mest vneli hudi spopadi. V njuni bližini so doslej turške sile zavzele sedem vasi, navaja Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu, ki ima na terenu mrežo aktivistov. Po navedbah observatorija je bilo v turških napadih doslej ubitih 23 borcev kurdskih sil in devet civilistov.

Moja teorija pa je, da gre za ključno, zadnje in koordinirano dejanje Turčije, Sirije in Rusije, da se dokončno oblikuje red v Siriji. Glede na molk iz Moskve sklepam, da Rusi podpirajo to akcijo, kajti ko premislite, kakšni so učinki te akcije, potem ugotovimo naslednje: vsem je jasno, da so ZDA izgubile vojno v Siriji, ampak hotele so se umakniti od tam karseda dostojanstveno. Sirija in Rusija nista mogli napasti Kurdov zaradi prisotnosti ZDA, prav tako pa bi bil učinek daljnoročno kontraproduktiven, saj bi to pomenilo konec združene Sirije, kot je obstajala pred vojno. Se pravi, vse tuje sile vpletene v ta konflikt so zdaj pogruntale način, kako rešiti problem. Turčija ima edina pravico (kot pojasnuje Grenadir), da posreduje s pravno podlago v Siriji. Američani so se zdaj umaknili, češ ker se nočejo zameriti "zaveznikom", Kurdi pa so se znašli v nemogoči situaciji, ki jo lahko rešijo samo tako, da poiščejo zatočišče pod okriljem Rusije in Sirije. In da smo si na jasnem - najbrž so tudi Američani vedeli za to in ni izključeno, da so se Turki, Rusi in Američani to po tihem na skrivaj dogovorili, potem ko so Američani ugotovili, da nima smisla ostati v Siriji. Zdaj lahko pričakujemo, da bodo Kurdi počasi poklicali na pomoč Asada in Putina, potem ko jih bodo Turki malo naklestili. Ko pridejo Rusi in Assad na kurdska območja, se bo vzpostavila spet centralna oblast in celovitost Sirije izpred vojne. Končni izid bo najbrž kakšna avtonomija za Kurde in več pravic v okviru povojne Sirije. To je to. Če imam prav, spremljamo najbrž zadnjo etapo v sirski vojni, v kateri je največji poraženec ZDA, ki je doživela prvi večji poraz v proxy vojni v zadnjih 30 letih. Dejansko lahko vidimo, da je svet postal znova multipolaren in da se končuje doba "ameriške superiornosti" in nedotakljivosti.
-samo.jug 2019-10-09T17:42:12+02:00
Pa saj vsi vemo da je ISIS otrok Izraela, ZDA in SA. Kurdi imajo to smolo da so priče kaj se dogaja in so po Talibanih še en dokaz kaj počnejo ZDA s svojimi "zavezniki", ko od njih dobijo vse kar so lahko. Zdaj je pač čas da pokončajo sledi ISIS, ki povežejo klavce z gospodarjem. Res mi je žal Kurdov, da so se tako ujeli na limance.
-luka83 2019-10-09T17:14:10+02:00
Hudi spopadi po turškem vdoru na severovzhod Sirije

Ogroženih več sto tisoč civilistov
Tarča obstreljevanja pa sta bili tudi turški obmejni mesti Ceylanpinar in Akcakale, od koder tamkajšnje oblasti poročajo, da je bilo ubitih šest ljudi, med njimi dojenček. Še okoli 70 ljudi je bilo ranjenih. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce je opozoril, da je po začetku operacije na severu Sirije na begu več deset tisoč ljudi. Zdaj je tam ogroženih več sto tisoč civilistov, je sporočil visoki komisar za begunce Filippo Grandi. V Sirskem observatoriju predvidevajo, da je bilo v 36 urah s severa Sirije pregnanih najmanj 60 tisoč civilistov.

Men je čuden ta Bog... najprej ustvari Zemljo, potem 4 milijarde let nič, nato pa par tisoč let nazaj ustvari vero in božja ljudstva, ki se kregajo in se ne morejo zmenit čigav Bog je večji in komu kaj pripada.
-ni maitre 2019-10-09T18:57:14+02:00
Spet napačna odločitev Kurdov. Edino smiselno bi bilo, da se povežejo z uradno oblastjo v Damasku in prihodnost iščejo znotraj Sirije. Vse ostalo je iluzija, ki se kljub neštetim mrtvim nikoli ne bo uresničila.
-Homer. 2019-10-09T14:13:32+02:00
Turčija začela vojaško operacijo v Siriji

Sirska vlada ostro kritizirala Erdogana
Nadaljevale so se tudi kritike operacije, med drugim se je prvič odzvala sirska vlada. Ta je ostro kritizirala turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ker trdi, da je cilj turške operacije proti Kurdom na severovzhodu Sirije boj proti terorizmu in zaščita sirske ozemeljske celovitosti, navaja sirska tiskovna agencija Sana. Iran, ki velja za zaveznika Sirije, je Turčijo pozval, naj takoj ustavi operacijo in umakne svoje sile s sirskega ozemlja. K čim prejšnjemu končanju ofenzive je Turčijo pozval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Kot je poudaril, turška operacija povečuje tveganje za ponovno vzpostavitev kalifata skrajne skupine Islamska država (IS). Dodal je, da turška operacija tudi povečuje tveganje humanitarne katastrofe za milijone ljudi.

Nekaj mi pravi, da se bodo tako imenovane kurske sile razpadle v nekaj dneh po napadu turških terorističnih sil. V kurdskih silah namreč ne sodelujejo le Kurdi, ampak cela paleta plemen, od šiitov do sunitov.
-nightwing 2019-10-09T14:19:13+02:00
Dobro so amigosi natehnili naivne Kurde. Zavrgli so jih kot staro coto in jih prepustili poblazneli turški zveri. Trump, ali ne bi bolje, da svojo vojaštvo umaknete iz Evrope. Kako dolgo še bomo Evropejci talci ameriških pretenzij do Rusije?
-kolonel 2019-10-09T19:27:52+02:00
ZDA Turčiji odprle vrata na severovzhod Sirije

Slovenija izrazila "globoko zaskrbljenost"
Invazijo turških sil na severu Sirije je odločno obsodil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. Ob tem je opozoril na možnost, da bi Turčija in njeni zavezniki na območju izvedli "etnično čiščenje" Kurdov. Moskva pa se je zavzela za dialog med Ankaro in Damaskom o kurdskih silah na severovzhodu Sirije. Dodali so, da je bilo reševanje tega vprašanja "oteženo zaradi dejanj ZDA in koalicije". Pozivom se je pridružila tudi Slovenija, ki se je zavzela za prenehanje enostranske vojaške operacije na severovzhodu Sirije, zaščito civilistov in spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava. Izrazila je globoko zaskrbljenost zaradi operacije. K mirni rešitvi razmer je pozval tudi predsednik republike Borut Pahor.

Vojna je najslabša varianta... spomnite se, ko bo še več beguncev in migrantov prihajalo v našo državo. Masa prišlekov se bo še znatno povečala.. zaradi vojn, hrane, vode.Tudi, če vam je vseeno za druge ljudi, bi morali biti PROTI vojni in pobijanju.
-Zuppkko 2019-10-09T14:19:47+02:00
Turčija, po letu 1915, spet izvaja genocid. Tokrat ne nad Armenci, ampak nad Kurdi. In tokrat kot članica zveze NATO!!!! Z ameriškim in evropskim orožjem! In ostale članice zveze NATO - vključno s Slovenijo- bodo kar tiho in mirno gledale pokol Kurdov? Brez besed sem! Še huje: kurdske pešmerge so se na strani Zahoda ves čas borile proti Al Kaii in proti ISIS, zdaj pa od ZDA in NATO dobijo v "zahvalo" pogled stran, da jih Turčija lahko mirno pokolje in tako dokončno "reši" svoje "kurdsko vprašanje". Grozno!
-TineB 2019-10-09T16:26:07+02:00