Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović obžaluje, da so v sredo v državnem zboru po 20 letih zamudili priložnost, da ukinejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje oziroma posrednike, ki ga pobirajo, in sredstva prenesejo v javno blagajno.
Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović obžaluje, da so v sredo v državnem zboru po 20 letih zamudili priložnost, da ukinejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje oziroma posrednike, ki ga pobirajo, in sredstva prenesejo v javno blagajno. "Prišli smo daleč, vendar so na koncu odigrali svojo igro lobiji in zavarovalnice, zmagal je kapital nad ljudmi," je v izjavi po seji ocenil Golubović. Podobno kot koordinator Levice Luka Mesec je napovedal, da bodo nadaljevali prizadevanja in da je bila to le ena od etap. Foto: Pixabay

Državni zbor je v sredo ob koncu januarske redne seje z 32 glasovi za in 51 proti zavrnil novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Na koncu predlog ni dobil niti podpore vseh poslancev tistih skupin, ki so mu jo napovedovale.

[i]Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na majavih nogah[/i] Bolj kot ukinitev dodatnega zavarovanja bi bilo potrebno takoj prekiniti s prakso da zdravniki iz javnega zdravstvenega sistema poslujejo tudi kot popoldanski obrtniki. To popoldansko ''fušanje'' je glavni in edini vzrok za dolge čakalne vrste. Pri zdravniku, pri katerem so čakalne vrste nekaj mesecev, je možno pregled ali poseg opraviti v enem tednu. To je katastrofa. Če ne bi imel možnosti popoldanskega fušanja bi več pregledov ali posegov opravil v rednem delovnem času. Dodatno zavarovanje pa urediti po sistemu, da plača več tisti ki ima več denarja.
-cairns 2020-01-29T15:13:17+01:00
Žalosten dan za Slovenke in Slovence, vesel dan za zavarovalnice in 50 poslancev
-the_N3bULA 2020-01-29T18:43:49+01:00

V skladu z napovedmi so novelo podprli v LMŠ-ju, SD-ju in Levici. V SAB, kjer so sicer napovedali podporo, sta poslanca Marko Bandelli in Franc Kramar glasovala proti, dva pa sta se vzdržala. V SNS-ju, SMC-ju, SDS-u, NSi-ju in DeSUS-u so se držali napovedi ter glasovali proti. Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki opravlja tekoče posle, na glasovanju ni bil prisoten.

Zavarovalnice imajo okrog 14 % marže za pobiranje dodatnega zavarovanja: to pomeni da pošiljanje 12 enakih položnic pokasirajo probližmo 60 €. To je odlično plačano delo mar ne? Povprečna plača zaposlenega na Vzajemni je na nivoju docenta na fakulteti, pa ne verjamem, da imajo vsi doktorate. Marža ZZZS pa je 2,5 % (pri tem da morajo za vsakega zavarovanca posebej obračunati prispevek. Še to DESUS je proti ukinitvi dodatnega zavarovanja, ki bi najbolj koristila prav upokojencem, torej koga še zastopajo razen svojo rit?
-unitrode 2020-01-29T09:57:23+01:00
Upam da bomo zavarovalnicam priprli pipco na katero so prisesane. Videli ste pa sami kaj se zgodi, če poskušaš s čim takim. Če menite, da v tem ni podkupovanja se motite Odsopajo ministri, odstopajo premierji. Zavarovalnice pa ostanejo tam kjer so bile :)
-evropa 2020-01-29T08:35:58+01:00
Analitiki: Kriv je predlog ukinitve zavarovanja

Zavrnjena vsa vložena dopolnila
Poslanci so zavrnili še vsa vložena dopolnila. Med njimi je bilo tudi dopolnilo LMŠ-ja, ki je po opozorilih o finančni nevzdržnosti zakonske rešitve sledil predlogu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in pred tretjo obravnavo vložila dopolnilo za dvig obveznega pavšalnega prispevka z 29 na 32 evrov mesečno. Za dopolnilo je glasovalo 34 poslancev, proti pa 50. Potem ko je DZ v drugi obravnavi umaknil varovalko, da bi morebitne primanjkljaje v zdravstveni blagajni kril državni proračun, so v LMŠ-ju v tretji obravnavi želeli tako določilo vrniti. S predlogom dopolnila niso uspeli, saj je proti glasovalo 50 poslancev, podprlo ga je 33.

Kako ste nekateri naivni. Predlog levice je najbolj socialen., seveda pa ni všečen finančnim lobijem in neoliberalcem. In ker imajo ti največjo moč, gre družba in svet v propad, a tega noče nihče videti. Krivi so pa vedno drugi, še najbolj tisti, ki bi radi to preprečili.
-novi_xy 2020-01-29T10:21:39+01:00
Lepo vas prosim. Ukinitev DZZ je navaden nateg, saj ga ne bomo ukinili. Še vedno ga bomo plačevali, celo več, kot do sedaj, denarja za zdravstvo pa bo dejansko manj. Le pobiralce želijo zamenjati z manj učinkovitim.
-Marko32 2020-01-29T11:22:39+01:00
Glasovanje o zavarovanju – obris nove koalicije?

Proti solidarnostni lestvici
Tudi SD-ju ni uspelo z dopolnilom, ki bi namesto pavšalnega prispevka uvedlo solidarnostno lestvico. Predlog, da bi posameznik plačeval obvezno dajatev glede na prihodke, med katere so vključeni tudi kapitalski dohodki, prispevek pa bi tako znašal od deset do 150 evri mesečno, je prepričal 19 poslancev, proti jih je glasovalo 67. Ker DZ v tretji obravnavi zakonskega predloga za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni sprejel nobenega od vloženih dopolnil, je predlog zaradi sprejetih dopolnil iz druge obravnave ostal neusklajen. Predsednik DZ-ja Dejan Židan je zato Levici kot predlagatelju naložil pripravo uskladitvenega dopolnila. Po pričakovanju so poslanci to dopolnilo sprejeli s 66 glasovi za in nobenim proti.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je začela pobirati zasebna zavarovalnica leta 1999 ( prej je to počel ZZZS). Takrat je bil minister za zdravje zdaj pokojni dr.Marjan Jereb, član SLS v Drnovškovi vladi. V začetku je bilo to mišljeno kot nadstandardno zavarovanje. Tako smo sedaj vsi nadstandardno zavarovani v nedopustno dolgih čakalnih vrstah. Kdo nas farba?
-velika uharica 2020-01-29T14:46:40+01:00
Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja NE pomeni, da ga ne bo treba več plačevati!!! Nasprotno, še dražje bo, samo, da je do sedaj bil "prostovoljen" od sedaj pa obvezen odtegljaj pri plači. To pomeni, da vam Levica želi vzeti še dodatne 9€ mesečno (ker so že rekli, da se bo zaradi kadrovske preobremenitve pri prenosu podražilo na cca 41€) in NE ukiniti tistega kar že plačujete. Gre zgolj za ideološki manever v socialističnem duhu "naj bo vse državno". Rak rana Slovenije in proračuna je zdravstvo. Odtekajo milijarde letno "neznano" (preplačila, korupcija ...) kam. Sedaj bi še nekaj deset milijonov radi dali v isto malho iz katere izginja denar. Tako bi mafija dokončno imela popoln nadzor. So zelo redki novinarji pa še ti za zelo kratek čas, ki so povedali resnico. Sicer zgolj Levica PR. Se strinjam, da je sistem milo rečeno "čuden", da 2x plačujemo, je pa edina opcija, da vsaj za odstotek sredstev v zdravstvu vemo kam gre.
-pozitiva 2020-01-29T09:04:07+01:00
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ostaja

Ne ukinitev, le preoblikovanje?
V poslanski razpravi je bilo iz vrst nasprotnikov novele slišati, da predlagana rešitev ne prinaša dejanske ukinitve dopolnilnega zavarovanja, ampak zgolj njegovo preoblikovanje. Poleg tega so izrazili skrb zaradi morebitnega primanjkljaja v zdravstveni blagajni in predlagane proračunske varovalke. Opozorili so tudi, da se novela loteva pomembnih sprememb, ki bi terjale širok družbeni konsenz, in podvomili, da bi odprava dopolnilnega zavarovanja prinesla kakršno koli izboljšanje za bolnike. Poslanske skupine, ki so soglašale z novelo, pa so poudarile, da bi z njo naredili prvi korak k pravičnejši ureditvi plačevanja prispevka. Če bi DZ novelo sprejel, bi začela veljati leta 2021, do takrat pa bi, kot so na primer v razpravi izpostavili v Levici, imeli čas za dogovor, kako poskrbeti za pravično ureditev financiranja. Pred glasovanjem o noveli je koordinator Levice Luka Mesec ocenil, da je bil zakonski predlog daleč od tega, kar so v Levici z njim želeli doseči. "Ampak glede na to, da je na tej točki jasno, da se od njega poslavljamo, bomo tudi tokrat, čeprav simbolno, stisnili tipko zgolj za zgodovinsko evidenco, da se ve, kdo je ta zakon zrušil," je dodal v obrazložitvi glasu.

Lepo je Levica razkrinkala oportuniste, ki so se predstavljali kot leva sredina.
-Ples 2020-01-29T19:15:25+01:00
Stranki SAB in SMC se očitno samoukinjata.
-hexen 2020-01-29T22:06:08+01:00
Spodletel še en poskus ukinitve dopolnilnega zavarovanja

Levica: Vsako leto se izgubi 50 milijonov evrov
Sicer so parlamentarno obravnavo novele vseskozi spremljala opozorila o finančni nevzdržnosti, ne nazadnje tudi ministra za finance Andreja Bertonclja. Nasprotoval je predlogu proračunske varovalke, ki bi bila po višini in časovno neomejena. Bertoncelj je nato v ponedeljek odstopil s položaja finančnega ministra, kot je navedel, iz strokovnih razlogov. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ponujajo zavarovalnice Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica, trenutna mesečna premija pa znaša okoli 35 evrov. Ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja bi morali nadomestiti dobre pol milijarde evrov sredstev. V Levici so ob vložitvi zakonskega predloga poudarili, da se vsako leto z obračunavanjem administrativnih stroškov zavarovalnic izgubi 50 milijonov evrov. V Zavarovalnem združenju Slovenije pa so pripravo predloga pospremili s številnimi zadržki in opozorili, med drugim, da bodo prilivi zdravstvene blagajne še bolj občutljivi na gospodarsko aktivnost.

Pri takšni politiki bi bilo pravična legalizacija evtanazije, da se ne bomo mučili na stara leta. Pa še prihranek pri pokojninah bo. Vredno razmisleka, gospodje! Posu pa to!
-endoxa 2020-01-29T19:13:41+01:00
Kdor ima denar, mu je vseeno.
-fast pancake 2020-01-29T08:52:13+01:00