Letošnji dobitnik bookerja, najbolj cenjene literarne nagrade v angleško govorečem svetu, je 33-letni Indijec Aravind Adiga. Foto: EPA
Letošnji dobitnik bookerja, najbolj cenjene literarne nagrade v angleško govorečem svetu, je 33-letni Indijec Aravind Adiga. Foto: EPA
Nominiranci za bookerja 2008
Letošnji nominiranci za bookerja (od leve proti desni): Indijec Aravind Adiga, Irec Sebastian Barry, Indijec Amitav Ghosh, Angleža Linda Grant in Philip Hensher in Avstralec Steve Toltz. Vsak od nominirancev, vključno z zmagovalcem, prejme 2.500 funtov in luksuzno vezavo svojega romana. Foto: EPA

V boju za nagrado, vredno 50.000 funtov (64.000 evrov), je premagal favorita, Irca Sebastiana Barryja, in štiri druge tekmece: Amitava Ghosha, Steva Toltza, Lindo Grant in Philipa Hensherja. Kot je o zmagovalcu povedal predsednik žirije, nekdanji politik Michael Portillo: "Na več načinov je to popoln roman."

The White Tiger (v prevodu Beli tiger) je, kot je zapisala žirija, očarljiva in jezna zgodba, polna temnega humorja, ki opisuje pot nekega moža od revnega sina rikšarja na podeželju do uspešnega podjetnika v velemestu.

Žirijo "vrgel iz ravnotežja"
Na razglasitvi zmagovalca na slovesnosti v Londonu je Portillo povedal: "Moja merila so bila: Me vrže iz ravnotežja? In tale me je. Drugi so naredili velik vtis name, tale pa me je zamajal." Tisto, kar naj bi knjigo ločevalo od drugih, je njena izvirnost pri prikazovanju "temne plati Indije". Povedal je: "Roman je na več načinov popoln. V njem bi težko našli kakšne oblikovne napake."

Portillo dodaja, da sta bila med nominiranci vsaj dva favorita, a odločitev o zmagovalcu "nikakor ni bila kompromis". "To je bila jasna odločitev. Sodniki so morali izraziti svoje zadovoljstvo in so ga," pravi.

Adiga je peti indijski dobitnik bookerja in tretji pisatelj, ki mu je uspelo nagrado osvojiti s prvim romanom. Pred njim sta takšen "podvig izvedla" Arundhati Roy za delo God of Small Things leta 1997 in DBC Pierre za Vernon God Little leta 2003.

Beli tiger po poti uspeha Pijevega življenja?
Adiga, pisatelj si je želel postati že od otroških let, je nekdanji dopisnik revije Time, pisal pa je tudi za Independent in Sunday Times. Zmaga mu bo zagotovo prinesla boljšo prodajo romana in večjo prepoznavnost, že nominacija je šestim knjigam od uvrstitve na seznam v povprečju prinesla 700-odstotno zvišanje prodajnih številk. Prodajalci knjig upajo, da bi letošnji dobitnik bookerja lahko postal tako priljubljen kot Pijevo življenje Yanna Martela, najbolje prodajani dobitnik te nagrade vseh časov.

Adiga je na vprašanje, ali mu je zmaga pomembna, odgovoril: "Pomembna je za moje založnike (založba Atlantic, op. p.) in kar je pomembno zanje, je pomembno zame." Nagrado je pisatelj, ki so mu pripisovali 7/1 možnosti za zmago (favoritu, Ircu Barryju, pa kar 7/4, a favorit na stavnicah ni zmagal že od leta 2002, ko je dobitnik bookerja postal prej omenjeni Martel), posvetil "ljudem New Delhija".

Nagrado, priznanje za najboljši roman v angleškem jeziku avtorja iz Združenega kraljestva, Irske ali držav Commonwealtha, so letos 40-ič podelili v londonskem Guildhallu.

A. K.