Praznovanje 30. obletnice smrti Josipa Broza Tita. Foto: EPA
Praznovanje 30. obletnice smrti Josipa Broza Tita. Foto: EPA
Ivan Ivanji, Titov prevajalec, se pokojnega maršala spominja kot precej nečimrnega moža, ki si je vse do smrti barval lase, bil vedno oblečen predobro, na potovanja pa nosil s seboj po 50 oblek. Morda ima to kaj opraviti z njegovo otroško željo, ko si je kot kmečki deček v Kumrovcu želel postati natakar, da bi lahko nosil črne obleke in črne kravate.
Tito je dolgo gradil svojo podobo. Jugoslavijo je leta 1945 prevzel kot vojni heroj, povojna leta pa izkoristil, da je iz sebe in partizanov ustvaril nesmrtno legendo. Največji jugoslovanski režiserji so senamli filme o tej tematiki, hollywoodski zvezdniki, kakršen je bil Richard Burton, so se sami ponujali za glavne vloge, filmske dive Sofia Loren, Liz Taylor (na sliki) in Brigitte Bardot so ga obiskovale na Brionih, književniki in pesniki so mu peli ode.
Razkošje, ki ga je užival Tito, najbolje ponazarja njegova afriška turneja leta 1961, po kateri se ga tam še vedno spominjajo. Turneja je trajala 72 dni, na njegovi sloviti ladji Galeb pa je bivala še cela skupina Titovih zabavljačev: pihalni orkester, slovenski kvintet, veliki džezorkester, plesni orkester in orkester z dirigentom. Ti niso le zabavali Tita in njegovo ženo Jovanko med plovbo, ampak so fascinirali tudi afriške državnike s poznavanjem lokalnih melodij. Ladja je bila tudi obložena z darili za vsakega izmed afriških voditeljev.
Titu v čast so po vsem svetu, kamor koli je prišel, prirejali kraljevske sprejeme - od Bele hiše do ulic Pekinga, opevali so ga glasbeniki, postavljali so mu spomenike, hollywoodski zvezdniki so bili njegovi gostje na Brionih. Ta nizkorasli in debelušni Zagorec je osvojil najprej Jugoslavijo, nato pa še svet. Tito je bil mojster PR-a. Na sliki: dan mladosti v Beogradu leta 1945.
Poznavanje Tita, njegove življenjske in revolucionarne poti je bilo v šolskih klopeh nekdanje Jugoslavije vprašanje prestiža, ki so ga še podpihovali najrazličnejša tekmovanja in kvizi. Najboljši v šoli so se uvrstili na regijska tekmovanja, zmagovalci pa so lahko celo videli samega Tita iz oči v oči.
Tito je svoje goste in sogovornike znal šarmirati, njegova šibka točka so bile zlasti lepe ženske. Ni varčeval pri prirejanju razkošnih zabav, lovskih druženj, koncertov in filmskih projekcij. Na razpolago je imel vrsto luksuznih poslopij po vsej državi, od Brionov in Hvara do Zlatibora in Brda pri Kranju (na sliki).
Na Brionih je takole zabaval prvo damo ZDA Eleanor Roosevelt.
Spomin na Tita je še živ v Kumrovcu - in drugod. Foto: 24sata.hr
Spominki danes spet pridobivajo vrednosti. Spomin na čase, ko nam je uspelo živeti v sožitju z 'bratskimi narodi'? Foto: 24sata.hr
Mnogi ljudje so Tita doživljali kot 'enega izmed njih', ker je bil v mladosti ključavničar in ker je trdo delal za preživetje. Za druge je bil nadomestek za kralja, čigar razkošju so se vedno čudili narodi z območja nekdanje Jugoslavije. Nikita Hruščov je tako ob pogledu na njegovo razkošje dejal: 'On ni komunist, on je kralj!' Foto: 24sata.hr

Polemike o tem, ali je bil Josip Broz - Tito malta, ki je 45 let v skorajda idilo povezovala navidez nezdružljive narode, ali navadni diktator in vojni zločinec, se zdijo zadnje čase glasnejše in ostrejše kot kdaj koli poprej. Kopanje po zgodovini je, kot kaže, pač modno in sodeč po samozavestnih televizijskih nastopih najrazličnejših "strokovnjakov" (od igralk do doktorjev francoske književnosti) je pri nas že vsakdo lahko politični komentator.
Tita nedvomno ni lahko potisniti v črno-bel okvir. Vsekakor pa je pustil pečat na 20. stoletju južnoslovanskih narodov.

V več krajih širom nekdanje Jugoslavije so se danes s slovesnostmi spomnili 30. obletnice smrti nekdanjega predsednika SFRJ-ja Josipa Broza - Tita. V Beogradu so se mu ob grobu v Hiši cvetja poklonili privrženci z vseh koncev nekdanje skupne domovine. Več sto ljudi se je po poročanju tujih tiskovnih agencij zbralo tudi v Titovem rodnem Kumrovcu. Med jugonostalgiki in Titovimi privrženci, ki so se zbrali v Hiši cvetja na Dedinju, pa ni bilo Titove vdove Jovanke Broz, ki je tako kot že pet let zapored samo poslala venec z napisom "Ljubljenemu Titu - Jovanka". Je pa venec na grob svojega deda položil Titov vnuk Josip - Joška Broz, ki je tudi vodja Srbske komunistične stranke. Po njegovih besedah številni Titov grob obiskujejo zato, ker je danes življenje slabo in ker se spominjajo "brezskrbnih dni". Sicer pa so obletnico Titove smrti praznovali tudi v njegovem rojstnem kraju Kumrovec, v Sarajevu in v mestu Užice na jugu Srbije.

Od ključavničarja do leninista
Josip Broz se je rodil 7. maja 1892 v Kumrovcu na Hrvaškem kot sedmi izmed 15 otrok hrvaškega očeta Franja Broza in slovenske matere Marije, rojene Javeršek. Izučil se je za ključavničarja, se v Zagrebu zaposlil kot kovinarski delavec in z 18 leti postal član Socialnodemokratske stranke Hrvaške in Slavonije.
Med letoma 1911 in 1913 je delal v tovarnah po Sloveniji, Češki, Nemčiji in Avstriji, vojaški rok pa je služil na Dunaju in v Zagrebu, kjer je končal podčastniško šolo s činom vodnika. Ob izbruhu 1. svetovne vojne je bil poslan na srbsko in rusko fronto, kjer je bil na Karpatih ranjen in ujet. Leta 1917 je sodeloval v boljševiških demonstracijah, se proglasil za leninista in postal član Jugoslovanskega odseka Ruske komunistične partije (boljševikov).

Po vrnitvi v Jugoslavijo se je aktivno politično udejstoval, bil zaprt, imigriral in iz tujine sodeloval pri partijski dejavnosti v domovini. Leta 1934 je postal član politbiroja Centralnega komiteja KP-ja Jugoslavije in si nadel vzdevek Tito. Leta 1941 je kot vrhovni komandant NOV-a Jugoslavije pozval jugoslovanske narode na oborožen boj proti nacistom. Po štiriletni osvobodilni in antifašistični bitki je slavila Titova armada in velikanski doprinos Tita in njegovih partizanov v boju proti Hitlerjevemu fašizmu in nacizmu so priznali vsi veliki svetovni državniki in vojaški poveljniki.
"Kot Mojzes"
Njegovi sodelavci in očividci se spominjajo, kako so na velikih mednarodnih srečanjih državnikov telesni stražarji morali utirati pot vsem, od romunskega predsednika Čaučeska do vodje SZ-ja Brežnjeva in predsednika ZDA Forda, ko pa se je v gneči premikal Tito, so se preostali politiki pred njim spontano umikali vstran, "kot se je Rdeče morje odpiralo pred Mojzesom" (Ivan Ivanji: Titov prevajalec, 2007).
In ko je Tito vstopil v veliko dvorano na sestanku komunističnih partij v Vzhodnem Berlinu leta 1976, so vsi navzoči začeli spontano vstajati in ploskati. Pa ni on predsedoval sestanku, temveč domačin Erich Honecker, in ni šlo za kakšen domač kongres, temveč za srečanje vodij vseh vzhodnoevropskih in nekaterih zahodnoevropskih držav.

Med letoma 1945 in 1953 je bil Broz predsednik vlade in minister za zunanje zadeve, leta 1948 pa se je sprl s Stalinom glede informbiroja (Tito je zagovarjal enakopravnost med komunističnimi partijami, Stalin pa je bil za dominacijo partije SZ-ja), kar je privedlo do razkola med Sovjetsko zvezo in Jugoslavijo.
Leta 1953 je postal dosmrtni predsednik SFRJ-ja, podredil si je vse vzvode oblasti in postal diktator in absolutni vladar Jugoslavije.
Čas velike blaginje
Morda največje (in najmanj polemične) odlike Titu pripisujejo za njegove vodstvene sposobnosti med povojno obnovo, ko mu je uspelo mobilizirati vse državljane, narode in narodnosti v SFRJ-ju, še zlasti mladino, tako da so se v tistem času praktično čez noč zgradile železniške proge, ceste, tovarne, šole in bolnišnice.
Rezultat takega skupinskega elana pri gradnji države sta bila razvoj in, zdi se, da srečna družbena skupnost, v kateri so vsi državljani in narodi živeli dobro, z zavidljivo visokim standardom, razvitimi demokratskimi svoboščinami, s samoupravljanjem delavcev, z visoko stopnjo socialne pravice in zaščite, brezplačnim šolanjem, zdravstvom, s solidnimi plačami in pokojninami, z varnostjo v zaposlovanju, s praktično brezplačnimi sindikalnimi dopusti po vsej Jugoslaviji, s potovanji brez viz v skoraj vse države sveta itd.

Tisti, ki danes na Tita gledajo kot na človeka, ki je imel svoje hibe, a so pozitivne poteze prevladale nad njimi, se tako tistega obdobja spominjajo kot lepega. "Vsi smo radi sodelovali v paradah, vsi smo se čutili povezane, eno z državo, eno s sočlovekom - kaj takega od takrat žal nisem čutila več," pove 50-letna učiteljica K. I.
"Štafeta mladosti, mahanje z nageljni, pozdravi maršalu ... v tem smo sodelovali vsi in nikakor ni šlo pri tem za pranje možganov, kot želijo te proslave prikazati danes," pa pripomne upokojena računovodkinja A. Š.
Tito kot znamka
Tito je bil mojster PR-a, spina, marketinga in propagande s popolnim občutkom za samopromocijo, ta fenomen razlaga docent na Fakulteti političnih znanosti v Zagrebu Božo Skoko (Tito kot znamka, 2010). Maršal je znal izkoristiti TV-hiše, novinarske redakcije, mladince in pionirje, književnike in igralce, ki so mu bili vsi na voljo.
"Težko bi nekomu, ki ne bi bil pragmatični vizionar, padla na pamet ideja o plesanju med Vzhodom in Zahodom v ritmu samoupravnega socializma, v katerem so bili dopuščeni ameriška rockglasba, tuji proizvodi in potovanja po svetu, si pa lahko zaradi žalitve njegove malenkosti in partije pristal na Golem otoku," piše Skoko.

Ivan Ivanji, leta 1929 rojeni srbski novinar in pisatelj, ki je za Tita delal kot prevajalec iz nemščine, je leta 2007 napisal knjigo spominov Titov prevajalec, v kateri piše takole: "Sem zdaj, 30 let po Titovi smrti, v stanju, da o njem pišem ravnodušno in objektivno? Seveda sem obvezan, da o njej dvomim, a obdobje Titove vladavine je najbolj zrel, najbolj zdrav del mojega bivanja na zemeljski obli."
Ivanjemu pritrjuje tudi bosanski književnik Abdulah Sidran: "Tudi če bi bilo danes stokrat boljše, kot je, bi bilo še vedno stokrat slabše, kot je bilo pod Titom!"
Pogreb za kralja
Leta 1961 je Broz z Gamalom Abdelom Naserjem in Džavaharlalom Nehrujem ustanovil Gibanje neuvrščenih, ki je imelo po vsem svetu ogromno privržencev, še zlasti v državah v razvoju. Gibanje je znatno prispevalo k razoroževanju in ohranjanju miro po svetu, kot tudi k dekolonizaciji in neodvisnosti manjših narodov.

V zadnjem desetletju pred smrtjo je trpel za Parkinsonovo boleznijo in sladkorno boleznijo, 4. maja 1980 pa je umrl v kliničnem centru v Ljubljani za posledicami gangrene. Na njegov pogreb je prišlo kar 1.208 uglednih državnikov in 123 državnih delegacij z vsega sveta ter velja za največji državniški pogreb vseh časov. Revija Time je Tita, ki je že med svojim življenjem postal mit, uvrstila med 100 osebnosti, ki so zaznamovale 20. stoletje.
Jugonostalgiki in ostri kritiki
Ne le njegove vojaške sposobnosti med 2. svetovno vojno in ne le njegovo združenje ljudi pri povojni obnovi, pri Titu je impresivno (in danes praktično nepredstavljivo) predvsem to, da mu je pod parolo bratstva in enotnosti uspelo 35 let držati skupaj narodnostno, jezikovno in veroizpovedno mešani kotel, imenovan Jugoslavija. Po njegovi smrti so napetosti med narodi priplavale na površje in v končni fazi pripeljale do vojne na Balkanu.
Nekdanji dopisnik za BBC Martin Bell v analizi maršalove zapuščine ugotavlja, da je danes spomin na Tita deljen. 30 let po njegovi smrti se mnogi pripadniki nekdanjih jugoslovanskih narodov (tudi Slovenci) še vedno opisujejo kot "jugonostalgiki". Jugoslavija je bila v času Tita ena izmed vodilnih držav v gibanju neuvrščenih, bila je znana in spoštovana po vsem svetu.
Pa je bil Tito res "apostol miru", za kar ga je proglasil nekdanji grški premier Giorgios Papandreu, ali pa je bil le človek, ki je izkoristil trenja med dvema blokoma, da se je promoviral zkot nevtralni vodja na stotine držav tretjega sveta, se sprašuje Skoko. Tita nasprotniki danes označujejo za največjega vojnega zločinca tega prostora, ki naj bi bil odgovoren za smrt na tisoče nesomišljenikov.
Pero Simić, srbski publicist, ki je lani napisal knjigo Tito, skrivnost stoletja, je na včerajšnji okrogli mizi v Muzeju novejše zgodovine Tita tako okrivil sodelovanja v treh zločinih (v 1. svetovni vojni pri zločinih v zahodni Srbiji, pred drugo svetovno vojno pri izginotju 800 jugoslovanskih komunistov in pri povojnih pobojih). Če so zločini obstajali, je pragmatični Zahod pred njimi mižal, saj je Tito predstavljal tamponsko območje med Sovjetko zvezo, za seboj pa je imel kakšnih sto siromašnih držav, ki jih je fasciniral s svojo močjo, vplivnostjo, razkošjem in povezavami.
"Primerjanje Golega otoka z Auschwitzem priča o katastrofalnem nepoznavanju tistega, kar se je dogajalo v nemških koncentracijskih taboriščih, preprosto ne morem razumeti, kako lahko nekomu pade na pamet, da vleče vzporednice med enim in drugim," na očitke, da je bil Goli otok Titov Auschwitz, odgovarja Ivanji.
Iz Jugoslavije v EU
Precej je tudi ljudi, ki prav Tita krivijo za vojno, zaradi katere je 11 let pozsneje razpadla Jugoslavija. Sanje o enotni Jugoslaviji so se podrle pod pritiskom novega nacionalizma in najhujše bitke med vojno so se na Hrvaškem bile prav na Avtocesti bratstva in enotnosti, v Bosni pa na Mostu bratstva in enotnosti v Sarajevu.
Titova legenda je zbledela zelo hitro in do danes je ostala le še peščica kipov in ulic, imenovanih po njem. Zlasti v BiH-u, ki ga je vojna najbolj prizadela, bratstva in enotnosti danes ni več videti, le razdeljenost. Muslimani, Hrvati in Srbi, vsak zase.
30 let po smrti Josipa Broza - Tita njegova zapuščina ne daje mnogo razlogov za slavje, razen tega, da so vojne končane. Napetosti in zamere pod površjem balkanskih držav še vedno tlijo, obenem pa čakajo na vstop v EU in vrnitev v "skupni nacionalni prostor", ki ga niso imele vse od Titove smrti in zloma Jugoslavije.

Naključje? Kdo bi vedel. Dejstvo ostaja, da Titovi spominki pridobivajo ceno, v tujini še vedno stojijo spomeniki njemu v čast, slavje v Kumrovcu je spet v modi, po številnih javnomnenjskih anketah na območju nekdanje Jugoslavije pa ostaja v vrhu najbolj priljubljenih državnikov. Titu tudi 30 let po smrti uspeva ostajati relevanten.
Kaja Sajovic

(Viri: Wikipedia, 24sata, Index, I. Ivanji: Titov prevajalec, B. Skoko: Tito kot znamka, okrogla miza o Titu, Martin Bell)

Povedali so o Titu:
- General Dwight Eisenhower, predsednik ZDA:
"Maršal Tito je največji junak 2. svetovne vojne."
- Franklin Roosevelt, predsednik ZDA: "Titova odločitev, da se bori proti nacistom, je pomenila preobrat v zgodovini 2. svetovne vojne."
- William Bill Deakin, vodja britanske vojne misije: "Tito je bil edini vrhovni poveljnik, ranjen v 2. svetovni vojni. Imel sem vojaško čast in dolžnost, da se bojujem ob njem. Tudi v najtežjih trenutkih je bil vedno miren in zbran. Njegov jeklen pogled je vse prepričal o zmagi in samo zmagi."
- Heinrich Himmler, eden izmed najtesnejših Hitlerjevih sodelavcev, 1944: "Rad bi navedel še en primer trdovratnosti - trdovratnost maršala Tita. Moram reči, da je star komunist, ta 'herr' Josip Broz, da je zelo trden človek. Na žalost je naš nasprotnik. On zares zasluži naziv maršala. On je naš sovražnik, a želel bi si Tite v Nemčiji, ljudi, ki bi bili vodje in ki bi bili tako odločni in s tako čvrstimi živci, da se nikdar ne predajo, čeprav so popolnoma obkoljeni. Ta človek je bil vedno obkoljen, a je vedno našel način, da se prebije. Nikdar ni kapituliral."
- Charles De Gaulle, francoski predsednik: "Tito je borec, ki je kljub najtežjim okoliščinam izvlekel zmago. Tito je legendarni junak."
- Giorgios Papandreu, grški politik, 1964: "Pred kratkim sem v grški skupščini maršala Tita oklical za apostola miru. Zares lahko rečem, da sem navdušen in ganjen nad njegovo misijo človečnosti - misijo svobode in miru."
- Aldo Moro, predsednik italijanske vlade, 1965: "Predsednik Tito je človek, ki se je v težkih in kritičnih dogodkih povzdignil do simbola drznosti in odločnosti v boju za neodvisnost svoje države, človek, ki s svojim mednarodnim angažiranjem dokazuje, da zna uskladiti moč drže z modrim smislom za realnost, in ki se je v vsem državniškem delu neumorno trudil, da zagotovi Jugoslaviji boljšo in srečnejšo prihodnost."
- Jaser Arafat, vodja Palestinskega osvobodilnega gibanja, 1977: "Borca, predsednika Tita, zaznamujejo modrost, bistroumnost in prijateljski odnos do ljudi. Predsednik Tito je zaradi svojih junaških dosežkov v srcih vseh tistih, ki se borijo za pravico in svobodo."
- Neil Armstrong, ameriški atronavt: "Predsednik Tito je človek, ki je uničenje in vojno spremenil v ustvarjanje in mir."
- Anvar el Sadat, egipčanski predsednik: "Tito je svetla stran v zgodovini človeštva in izjemen smerokaz, ki osvetluje horizonte prihodnjim generacijam."
- Willy Brandt, nemški kancler, 1973: "Za jugoslovanski narod je dar usode, da je v letih največjih nevarnosti imel takega vodjo. Jaz predsednika Tita vidim kot eno od najmarkantnejših osebnosti našega časa. Še posebej cenim Titov pogum in državniško modrost."
- Ivan Meštrović, kipar: "Tito je, brez vsakega dvoma, največji človek, ki so ga v vsej svoji zgodovini imeli jugoslovanski narodi."
- Jimmy Carter, predsednik ZDA: "V miru in vojni je bil Tito del svetovne zgodovine, za časa današnje generacije in za časa zgodnejših generacij. On je človek neusahljive moči, neusahljive mladosti, neusahljive bojevitosti in neusahljivega poguma."