Glavni kupci organov naj bi bili Izraelci. Foto: EPA
Glavni kupci organov naj bi bili Izraelci. Foto: EPA
Poročila o trgovini z organi na Kosovu so v zadnjem času vse glasnejša. V trgovino naj bi bil vpleten celo sam kosovski premier Hashim Thaci. Foto: EPA

Odvzete organe naj bi s Kosova poslali v Nemčijo, Skandinavijo, ZDA, Izrael, Veliko Britanijo in druge zahodne države, objavlja Politika.

V dokumentih tožilstva z oznako 33-08 in delovnim naslovom Trgovina s človeškimi organi je navedeno, da so v to trgovino oziroma mednarodno kriminalno združbo vpleteni zdravniki iz Izraela, Turčije, Brazilije in s Filipinov. Tožilstvo se v svojih dokumentih sklicuje na poročilo o mednarodni trgovini z organi, ki ga je sestavila skupina strokovnjakov z newyorške univerze Columbia.
Tožilstvo se sklicuje tudi na raziskavo, ki jo je objavil American Chronicle, v njen pa je naveden podatek, da je na univerzitetni kliniki v Jeruzalemu leta 2001 okrevalo 60 bolnikov, ki so jim presadili ledvice neznanega izvora. V tej raziskavi je tudi navedeno, da prav zaradi tega številni Izraelci potujejo v Vzhodno Evropo v spremstvu izraelskih zdravnikov. Med drugim naj bi obiskali Makedonijo, Bolgarijo, Kosovo in takratno Zvezno republiko Jugoslavijo ter se s tamkajšnjimi podjetniki in zdravniki pogovarjali o ustanovitvi neke klinike.

"Možgani" trgovine z organi
V dokaz tem trditvam srbsko tožilstvo navaja podatek, da so 15. novembra 2008 v Prištini aretirali Izraelca Mošeja Harela, ki ga obtožujejo, da je organiziral nezakonito presaditev organov. Harela so aretirali v okviru akcije proti skupini, ki je v kliniki Medikus v Prištini sodelovala pri nezakonitem presajanju ledvic. Za glavne "možgane" te trgovine so takrat označili prav Harela in izraelskega kirurga Zapia Šapira.

Šapira se je sicer že leta 1999 pojavil v Skopju in tamkajšnjim zdravnikom ponudil sodelovanje na področju presajanja ledvic. Domnevno naj bi ta posel pozneje sklenil v Estoniji, Moldaviji in Turčiji, in sicer skupaj s turškim kirurgom Jusufom Ercinom Sonmezo, ki je na begu in so ga po pisanju Politike označili za glavnega kirurga za nezakonito presajanje ledvic.

Med podatki o trgovini z organi je naveden tudi bančni račun, ki ga je maja 2000 odprl Ervin Ohri s Kosova, ki je iskal darovalce za presaditev ledvic v Milanu. Pri albanski banki Kursimeve je odprl bančni račun na ime Naime Ohri. Posebno poglavje v dokumentih srbskega tožilstva je namenjeno primeru "rumena hiša", v katerem so poročila o sodnomedicinskih preiskavah v tej ustanovi, še navaja Politika.